Ruská agrese na Ukrajině: po ruském raketovém útoku na Pokrovsk zemřelo pět dětí

7. 1. 2024

čas čtení 7 minut

Gubernátor Ukrajinou kontrolované části Doněcké oblasti uvedl, že při úderech na Pokrovsk zemřelo 11 lidí


Mezi 11 lidmi, kteří zahynuli při sobotním ruském raketovém úderu na východoukrajinské město Pokrovsk a jeho okolí, je i pět dětí, uvedl gubernátor Ukrajinou kontrolované části Doněcké oblasti.

Podle agentury Reuters Vadym Filaškin v ukrajinské televizi uvedl, že ruské síly se kolem 15. hodiny zapojily do "masového ostřelování" Pokrovska.

Podle jeho slov:

    V důsledku tohoto barbarského útoku zemřelo 11 lidí, včetně pěti dětí ve věku od tří do 17 let.

    Deset osob bylo zraněno. Záchranné operace pokračují. Blíže k ránu budeme znát konečný počet zraněných.

V reakci na zprávy o útoku napsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Telegramu, že "Rusko musí cítit - vždy cítí - že žádný takový úder nezůstane bez následků pro teroristický stát".

- Charles Michel bude kandidovat v evropských volbách v roce 2024, což vyvolalo boj o obsazení postu předsedy Evropské rady

Předseda Evropské rady Charles Michel bude údajně kandidovat v červnových volbách do Evropského parlamentu, což znamená, že vedoucí představitelé EU se budou muset urychleně dohodnout na nástupci, který převezme jeho uvolněný post v Radě.


Pokud se jim to nepodaří, povede zasedání maďarský premiér Viktor Orbán, jehož země převezme v červenci rotující předsednictví Rady EU, což je role zprostředkovatele, kterou obvykle zastává předseda Evropské rady.

Takovému scénáři - nekontrolovanému Orbánovi vládnoucímu Radě po dobu šesti měsíců bezprostředně po volbách do Evropského parlamentu v roce 2024 - by se většina z ostatních 26 lídrů zemí EU zoufale snažila vyhnout vzhledem k eskalaci napětí mezi nimi a Orbánem, například kvůli podpoře Ukrajiny ze strany Unie a porušování zásad právního státu ze strany Maďarska.


Oznámení přichází poté, co americký Kongres minulý měsíc neschválil bezpečnostní pomoc pro Ukrajinu ve výši 50 miliard dolarů, protože vyjednavači nedosáhli dohody a republikáni požadovali omezení na domácích hranicích.

Ukrajina čeká na přijetí balíku v hodnotě 50 miliard eur   od EU, jehož doručení se zdálo být nejisté poté, co Maďarsko zablokovalo schválení pomoci ze strany EU.

- V novém příspěvku na Telegramu v neděli ráno gubernátor Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin uvedl, že Cherson je "pod silnou palbou" ruské armády, přičemž mezi cílenými objekty je i obytná budova v regionálním centru.

"V důsledku přímého zásahu do domu zemřela žena z Chersonu, další žena byla zraněna," napsal.

- Dněpropetrovské regionální úřady na Telegramu uvedly, že při útoku dronu ve městě Dnipro bylo zraněno 12 lidí.

Uvedly také, že byla poškozena vzdělávací instituce a její internát, dvě vícebytové budovy a jedna administrativní budova, napsala agentura Reuters.

- Japonská ministryně zahraničních věcí Joko Kamikawa v neděli navštívila Ukrajinu, aby se setkala se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou a vyjádřila tak pokračující podporu Tokia, uvedl představitel ministerstva.


Neohlášená návštěva byla změnou oproti jejímu původnímu plánu dvoutýdenního turné, v jehož rámci měla od pátku navštívit Polsko, Finsko, Švédsko, Nizozemsko, USA, Kanadu, Německo a Turecko, uvedla agentura AFP.

Během své návštěvy Kamikawa "znovu zopakuje ukrajinské straně, že konzistentní politika Japonska stát při Ukrajině a podporovat ji zůstává nezměněna", uvádí se v prohlášení ministerstva.

Informuje ukrajinskou stranu o podrobnostech projektů pomoci, které Japonsko Kyjevu nabídne, uvádí se v něm.

Japonsko plánuje v únoru v Tokiu uspořádat konferenci na podporu hospodářské obnovy Ukrajiny, které se hodlá zúčastnit i ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Kamikawa bude s ukrajinskou stranou konzultovat podrobnosti konference a zúčastní se "slavnostního předání rozsáhlého energetického zařízení pro pomoc při zazimování", dodalo ministerstvo ve svém prohlášení.

V prohlášení se uvádí, že během své návštěvy Kamikawa:

    má demonstrovat odhodlání Japonska udržovat mezinárodní řád založený na "vládě práva" z toho hlediska, že jednostranné změny statu quo silou, jako je ruská agrese proti Ukrajině, nelze akceptovat.

- Ukrajinské letectvo uvedlo, že přes noc sestřelilo 21 z 28 útočných bezpilotních letounů vypuštěných Ruskem


Vzdušné síly v příspěvku na Telegramu uvedly, že Rusko se zaměřilo především na jih a východ Ukrajiny, přičemž na Ukrajinu byly údajně přes noc odpáleny také tři řízené střely.

Uvedlo, že ukrajinská protivzdušná obrana v noci pracovala nad Záporožskou, Mykolajivskou, Oděskou, Kirovohradskou, Vinnyckou a Čerkaskou oblastí.

Vojenské a civilní úřady nehlásily žádné škody ani oběti.

Britské ministerstvo obrany v sobotu uvedlo, že Rusko se nadále snaží získat vzdušnou převahu nad Ukrajinou.

-  Podle britského ministerstva obrany je ruská armáda na cestě k tomu, aby během příštího roku ztratila 500 000 vojáků. Ministerstvo obrany uvedlo na Twitteru: "Průměrný denní počet ruských obětí na Ukrajině se v průběhu roku 2023 zvýšil o téměř 300 osob. Pokud budou počty v příštím roce pokračovat současným tempem, ztratí Rusko na Ukrajině více než půl milionu vojáků."

- Podle britského ministerstva obrany se Rusko nadále snaží získat nad Ukrajinou vzdušnou převahu.
Těsně před Vánocemi byly sestřeleny tři ruské bojové letouny, což později v průběhu měsíce ovlivnilo taktické cíle pozemních sil, uvedlo MO. Dodalo, že Rusko v posledních dnech zvyšuje počet svých leteckých úderů, "avšak na nižší úrovni než před sestřelením".

-Dánský převod 19 stíhaček F-16 americké výroby na Ukrajinu se uskuteční ve druhém čtvrtletí roku 2024, jakmile ukrajinští piloti dokončí výcvik, uvedlo dánské ministerstvo obrany.
Dánské ministerstvo to uvedlo ve svém prohlášení: "Na základě současného harmonogramu by k darování mělo dojít ve druhém čtvrtletí roku 2024. Jedná se především o dokončení výcviku ukrajinského personálu, který bude letouny obsluhovat."

- Polští zemědělci po podpisu dohody s polskou vládou pozastavili blokádu hlavního přechodu na sousední Ukrajinu.
Řidiči kamionů nadále blokují tři další hlavní hraniční přechody na Ukrajinu na protest proti "nekalé konkurenci" ze strany ukrajinských kolegů a proti uvolnění pravidel přístupu do Evropské unie pro ukrajinské firmy.

- Agentura Reuters uvádí, že prokuratura v Charkovské oblasti poskytla další důkazy o tom, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu raketami dodanými Severní Koreou, a předvedla fragmenty. V pátek vysoký poradce Volodymyra Zelenského uvedl, že Rusko tento týden poprvé během své invaze zasáhlo Ukrajinu raketami dodanými Severní Koreou.

1
Vytisknout
1720

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2024