07.01.24 Život s kočkou

Co dělat, když kočka používá květináč místo toalety?

Zjistili jste, že vaše chlupaté stvoření považuje květináč s pokojovou rostlinou za lepší místo pro vykonání potřeby než vlastní toaletu? To zpravidla znamená nejen nepříjemný zápach, ale také podlahu pokrytou vysypanou zeminou. I když toto kočičí chování může být frustrující, existuje několik kroků, které ho pomohou vyřešit.

Některé kočky si na močení a kálení rády vyhrabávají důlek v měkké hlíně. Zvlášť, pokud byly zvyklé chodit ven a tam používaly tam právě zeminu. Od kočky to ale může být jasný signál, že nemá dostatečně vyčištěnou toaletu, a tak si hledá náhradní místo. Také je možné, že je pro ni kočičí záchod moc malý nebo je umístěný na nevhodném místě (vedle hlučné pračky apod.). V první řadě je důležité vyloučit zdravotní problémy, které by mohly způsobit toto nevhodné chování. Někdy kočky používají neobvyklá místa na močení jako signál, že něco není v pořádku. Nestaly se u vás doma nějaké změny? Možná kočka tímto způsobem dává najevo svou nelibost. Pomoci mohou feromony pro kočky jsou dostupné ve formě spreje nebo difuzéru a mohou pomoci uklidnit vaši kočku a zmírnit stres, který může být spojen s nevhodným chováním.

Změna steliva a přidání další toalety
Možná kočka preferuje určitý typ steliva. Zkuste experimentovat s různými druhy kočičího steliva a zjistěte, co vaší kočce vyhovuje nejlépe. Další možností, jak problém vyřešit, je přidat další kočičí toaletu do domácnosti. Někdy kočky reagují na změnu prostředí a mohou začít používat svou toaletu, pokud je umístěna na jiném místě.

Zajistěte květináč
Pokud kočka používá květináč opakovaně, je důležité udržovat toto místo co nejčistší. Odstraňte moč nebo výkaly co nejdříve. Přikryjte zeminu v květináči materiálem, který není pro kočku lákavý (ostré dekorativní kameny nebo pichlavé šišky). Také můžete vršek květináče olepit oboustrannou lepicí páskou, čímž kočce zabráníte, aby tam skákala. Další možností je nastříkat na rostliny citronellu nebo vinný ocet, který kočky odpuzuje. Přesuňte květináč do jiného prostoru. Když ho dáte do místnosti, kam kočka nemá přístup , problém se rázem vyřeší. 

Pokud všechny pokusy ztroskotaly, může být užitečné poradit se s veterinářem nebo kočičím psychologem. Vzhledem k tomu, že každá kočka je jedinečná, může být potřeba zkoušet různé přístupy, než se podaří problém vyřešit. Je důležité zůstat trpělivý a kočku nikdy fyzicky netrestat.

Foto: Pexels.com