Vstupenky online

Nový týden zahájí Valaši v Polárce, naplní roli favorita?

Jan Tajzler • 07.01.2024

Chance liga po novém roce opět nabírá na tempu a ve druhém lednovém týdnu má na programu hned tři hrací kola. Vsetínský los bude ve znamení soubojů s celky ze spodních pater tabulky. Hned dva duely Vsacanů mohou zamotat situaci ve vyrovnaném boji o záchranu. Nejprve čeká na Valachy pondělní výjezd do haly Polárka, kde budou bojovat o první vítězství v kalendářním roce 2024. Utkání na pomezí Moravy a Slezska odstartuje v 18:00.

Rysi v Polárce drží bodovou sérii

Frýdek-Místek dal zapomenout nepovedenému vstupu do soutěžního ročníku, kdy ze 17 odehraných zápasů oslavil pouze jediné vítězství. Mužstvu evidentně pomohla trenérská výměna, koneckonců pod vedením slovenského kouče Martina Hrnčáře slavili Slezané i na Lapači. Forma třinecké farmy stále není ideální, avšak přeci jen už se rysům daří pravidelně bodovat, a pokud bychom vytáhli vzorek posledních 15 či 20 zápasů, našli bychom už Slezany i na pozicích zaručující účast v play-off. Momentálně však Frýdek stále doplácí na nepovedený start a od sestupové pozice jej dělí jediný bod, o záchranu si to bude na dálku rozdávat se Znojmem a pražskou Slavií. Postupová desítka je rysům vzdálená na rozdíl sedmi bodů. Aktuálně červenobílí těží především z domácího prostředí, kde bodovali šestkrát v řadě a pětkrát se svými fanoušky slavili vítězství.

Skvělým vysvědčením frýdeckého týmu je úspěšnost při využívání přesilových her, stejně jako Vsetín má tým z Polárky úspěšnost přesahující 22 % a momentálně je dokonce nejlepším celkem ve využívání početních výhod v rámci Chance ligy. Z hlediska individuálních statistik má velký podíl na úspěšných přesilovkách útočník Jakub Doktor, který skóroval při hře ve speciálních formacích už pětkrát, celkem zaznamenal 7 branek. Rysi se pak opírají o dvě zkušené osobnosti, produktivitu týmu vede Vladimír Svačina (9+18), Rostislavu Maroszovi pak stačilo 26 zápasů na to, aby se s 10 trefami stal nejlepším střelcem mužstva. Mimořádně produktivní je i obránce Daniel Kowalczyk, jenž zamířil do černého už devětkrát a společně s prostějovským Hanouskem je aktuálně nejlépe střílejícím obráncem soutěže.

Z defenzivních řad pak umí ještě útočnou činnost podpořit Filip Haman (3+8) a nezanedbatelný přínos je také od zkušeného Patrika Urbance (1+9). Pominout bychom určitě neměli i přítomnost další osobnosti s extraligovými zkušenostmi Jana Výtiska. V brankovišti se pak Frýdek může spolehnout na vyrovnanou dvojici mladých brankářů. Vojtěch Mokrý se díky své úspěšnosti zákroků 92,7 % řadí mezi přední brankáře soutěže. Dostatečný prostor dostává také Patrik Švančara, v tomhle ohledu mají trenéři rysů příjemné starosti.

Slezané se na přelomu roku snaží kádr oživit hráčskými výměnami, před koncem roku se dohodli právě se Vsetínem, odkud týmu přišel pomoci obránce Jakub Teper s útočníkem Pavlem Kubišem, jenže v případě druhého jmenovaného došlo hned při prvním utkání ke zranění a osud zkušeného forvarda směrem k pokračování sezony visí na vlásku. Poslední změnou se stal další trejd, tentokrát s jihlavskou Duklou, kam putoval Radim Toman výměnou za Samuela Krajče.

Dočká se Vsetín prvního vítězství v novém roce?

Valaši neprožívají zrovna ideální vstup do nového kalendářního roku. Po nepovedeném utkání v Sokolově (1:4) neslavili zelenožlutí ani na domácím ledě, v třaskavém derby se Zlínem totiž podlehli rivalovi po samostatných nájezdech 1:2. Z dosavadních dvou zápasů je zřetelné, že mužstvo z Lapače začala pálit produktivita. Vsetín měl proti Beranům k dispozici hned několik přesilových her, ale prosadil se pouze jednou. Efektivita v koncovce pak vsetínské střelce trápila i v dalších slibných šancích a koneckonců také v samostatných nájezdech, kde se ve čtyřech sériích ani jeden z Valachů netrefil do černého.

Vsetínu do souboje s Berany přišel znovu pomoci útočník a odchovanec klubu Roman Půček, jenž se v zelenožlutém dresu objevil poprvé od 23. října loňského roku. Trenéři si od něj slibují, že naváže na svou mimořádnou produktivitu z úvodu základní části, kdy ve 13 duelech zaznamenal 11 kanadských bodů. V sobotním duelu měl Půček místo na křídle třetí útočné formace, kde nahradil zraněného Tomáše Janduse.

Vsetínský tým bude v Polárce usilovat o první vítězství v novém roce, v základní části doposud pouze dvakrát poznal hořkost dvou porážek v řadě. Poprvé se tak stalo během listopadu, kdy po prohraném derby ve Zlíne padli Valaši nečekaně i na domácím ledě právě s Frýdkem-Místkem. Nyní se budou chtít svěřenci trenéra Weintritta postarat o naplnění role favorita a zároveň potvrdit zlepšující se výkonnost v původně neoblíbené hale, poslední tři zápasy v Polárce totiž Vsetín ovládl a připsal si plný bodový zisk, podaří se mu to i v úvodu nového týdne?

Vzájemné zápasy 2023/2024:

10. kolo: Frýdek-Místek – Vsetín 1:4 (1:2, 0:0, 0:2)

23. kolo: Vsetín – Frýdek-Místek 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)

První měření sil v Polárce přineslo Vsetínu po vyhraném derby další cenné tři body. Rysi drželi krok s Valachy až do třetí třetiny, kdy ztráceli pouze jedinou branku, ale paradoxně při vlastním oslabení Vsacany uklidnil právě Roman Půček, aby tříbodový export na Valašsko zpečetil Vít Jonák. Odveta na Lapači přinesla nečekaný triumf rysů, kteří tehdy měli čerstvě po výměně trenérů. Valaši soka výrazně přestříleli poměrem 31:18, ale těsné porážce 2:3 nezabránili. Podaří se jim soupeři porážku oplatit a v Polárce naplnit roli favorita?

Sestavy v posledním kole:

Frýdek-Místek: Mokry - Haman, Urbanec, Výtisk, D. Kowalczyk, Š. Havránek, Teper, Hrachovský - Doktor, R. Veselý, Svačina - Cedzo, Marosz, Wałęga - Geidl, Macháček, Ramik - Šilar, Matěj, Homola. 

Vsetín: Žukov – Smetana, Š. Jenáček, Staněk, Ďurkáč, Kojo, Hryciow, Larsen – Jonák, Bērziņš, Rob – Holec, Dědek, Klhůfek – Hořanský, Kern, R. Půček – Šuhaj, Kratochvil, Š. Bláha.

banner pod článkem