Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Jako na tajemném hradě.“ K Němcovi do kanceláře chodil Redl i politici, hlásí se k němu také Benda

Exministr spravedlnosti Pavel Němec na fotce z roku 2006. Foto: ČTK / Štěrba Martin
Exministr spravedlnosti Pavel Němec na fotce z roku 2006. Foto: ČTK / Štěrba Martin

I když Pavel Němec odešel z postu ministra spravedlnosti před téměř dvaceti lety, dokázal si i poté udržet pozici „rádce“, a to nejen kvůli své roli spojky mezi uživateli šifrovaných telefonů. Konexe s lobbisty, podnikateli a některými politiky udržoval také pomocí schůzek, které probíhaly v jeho advokátní kanceláři na pražské Florenci. To se ale změnilo po razii v kauze Dozimetr. Tehdy se ukázalo, že se u Němce scházeli i členové skupiny kolem Michala Redla.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Němce v jeho advokátní kanceláři navštěvovali nejen klienti, ale také vlivné postavy na pomezí politiky a byznysu. „On s nikým totiž nechtěl komunikovat, jenom tam,“ vysvětluje Miroslav Jansta, vlivná postava českého sportu i politiky, proč se chodilo přímo za Němcem na Florenc.

„Scházeli jsme se přátelsky, já jsem ho poznal ještě předtím, než byl ministr,“ dodal Jansta.

Podobně jako on se ke schůzkám vyjadřuje i jeden ze členů někdejší skupiny kolem Michala Redla. „On nechtěl cestovat, ty lidi si takhle naučil. Když si dává schůzky, tak buď v restauraci, nebo v kanceláři,“ popsal. „Němec byl vytížený, tak ti lidé chodili prostě za ním, aby stihl ty schůzky odbavit,“ dodal s tím, že Redl a spol. se s Němcem převážně radili.

Sporadicky se s Němcem v jeho kanceláři scházel například i bývalý náměstek pražského primátora za TOP 09 Jiří Vávra. „Bylo to poměrně zajímavé, v té advokátní kanceláři je to jako na hradě v Karpatech,“ říká Vávra, který působil na magistrátu zhruba před deseti lety. Němcova kancelář podle něj připomíná Faradayovu klec. „Mám tím ale na mysli přímo jeho kancelář, ne zasedací místnost v advokátní kanceláři,“ upřesnil.

„V rámci své kanceláře měl všude

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Síť

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější