Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

UŽ JSTE SI POSLECHLI NÁŠ PODCAST S REŽISÉREM PETEREM BEBJAKEM? MIMO JINÉ O NOVINCE SMRŠŤ NEBO VEDLEJŠÍ PRODUKT? NAJDETE HO ZDE.

Truchlení i nesnesitelná byrokracie. Skončilo natáčení Roku vdovy o ztrátě životního partnera

Úmrtí partnera patří k nejtěžším událostem, jaké život přináší. A nejen kvůli pocitům bolesti a ztráty. Pozůstalé čeká i strastiplná pouť po úřadech a firmách, v níž se chvílemi zdá, že stát se smrtí vůbec nepočítá,“ popisuje ve stejnojmenných deníkových zápiscích Rok vdovy, které v letech 2014 a 2016 otiskl týdeník Respekt, jeho čtenářka Zuzana Pokorná. Režisérka Veronika Lišková v těchto dnech dokončila natáčení jejich stejnojmenné adaptace a svého prvního celovečerního hraného filmu, který by měl do kin vstoupit letos 10. října. Hlavních rolí filmu se ujali Pavla Beretová, Julie Šoucová, Zuzana Kronerová a Tomáš Bambušek.

Natáčení Roku vdovy (foto: Karina Golisová)

Původní deníkové texty v Respektu popisovaly, co pro duši i každodenní život člověka znamená ztráta životního partnera, a vyvolaly značný čtenářský ohlas. Manželskou tvůrčí dvojici, režisérku Veroniku Liškovou a scenáristu Eugena Lišku, zaujaly zejména tím, že jejich autorka bez patosu a současné sugestivně dokázala popsat nejen svůj emocionální stav, ale i společenské procesy a úřední úkony, které provázely její první rok po manželově smrti. Scénář filmu byl oceněn Filmovou nadací, která mu v roce 2018 udělila nejvyšší podporu ze všech hodnocených projektů.

Režisérka svůj film přibližuje slovy: „Film je pro nás médium, které dokáže nejkomplexněji uchopit složitá či přímo tabuizovaná témata a současně nabídnout prostor pro jejich prožití i reflexi. Setkání s konečností člověka v podobě úmrtí blízké osoby je nepochybně extrémní, přesto však zcela běžná lidská zkušenost. Co se však v čase proměňuje, jsou naše způsoby a vnitřní i vnější mechanismy, jimiž tuto zkušenost uchopujeme a zpracováváme. Byli bychom proto rádi, aby náš film znovu oživil společenskou debatu, kterou vyvolalo publikování deníku paní Pokorné před několika lety – debatu o tom, zda a jak je možné se na smrt blízkého člověka připravit a také o smysluplnosti a funkčnosti nastavení společenských a byrokratických opatření, se kterými se chtě nechtě musí pozůstalí vypořádat.

Zuzana Kronerová v Roku vdovy (foto: Karina Golisová)

A k obsazení hlavních rolí režisérka dodává: „Hledali jsme herečku, která dokáže ztvárnit ženu v této situaci bez přílišného patosu a afektovanosti. Ideální představitelku Petry jsme nakonec našli v Pavle Beretové. S Pavlou jsme spolupracovaly už při psaní posledních verzí scénáře a některé z jejích reflexí a zkušeností se otiskly do finální verze.“ Další silnou ženskou postavu, Petřinu tchýni, pak ztvární Zuzana Kronerová a ústřední trojici představitelek v roli Petřiny dcery Dominiky uzavírá mladá slovenská herečka Julie Šoucová.

Producentka filmu Kristýna Michálek Květová k vlastnímu natáčení pak doplňuje: „Natáčení probíhalo na lokacích po celé České republice. Obzvlášť rádi jsme za možnost poprvé natáčet v nádherném funkcionalistickém výstavním pavilonu v Lounech v Ústeckém kraji, kam doposud filmaři nezavítali. Vybrali jsme si ho pro scénu maturitního plesu. V Plzeňském kraji jsme pro změnu natáčeli v budově Krajského soudu v Plzni. Poslední natáčecí den pak proběhl na Vinohradských hřbitovech v Praze.“

Pavla Beretová v Roku vdovy (foto: Karina Golisová)

Pro Veroniku Liškovou a producentku Kristýnu Michálek Květovou je to jejich druhý společný film. Předchozí celovečerní dokument Návštěvníci měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu v srpnu 2022, od té doby je uváděn na festivalech po celém světě a byl například oceněn na MFDF Ji.hlava a získal i Cenu za nejlepší film v české soutěži festivalu Jeden svět. Dokumentární debut režisérky, Danielův svět, byl v roce 2016 uveden v sekci Panorama na Berlinale, na MFDF Ji.hlava získal Cenu diváků a byl nominován na Cenu české filmové kritiky.

-red-
zdroj: Petr Slavík
foto: CinemArt, Karina Golisová © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast