Žalobkyně navrhla za pokus o vraždu a další činy na Trutnovsku 12 let vězení

foto Krajský soud začal projednávat případ Jakuba Martina, kterého obžaloba viní z pokusu o vraždu a dalších zločinů na Trutnovsku, 8. ledna 2024, Hradec Králové.

Hradec Králové - Státní zástupkyně dnes u Krajského soudu v Hradci Králové navrhla pro muže za loňský pokus o vraždu a další činy ve Vrchlabí na Trutnovsku trest okolo 12 let vězení a ústavní protialkoholní a protitoxikomanickou léčbu. Podle spisu loni v květnu vyhrožoval smrtí ženě, v dalším případě pořezal na krku a poté zbil muže a druhého bodl nožem do krku. Oběti znal. Útoky se staly u autobusového nádraží ve Vrchlabí na Trutnovsku. Soud by měl rozsudek vynést v úterý.

Fotogalerie

Obžalovaný šestatřicetiletý muž, kterému hrozí deset až 18 let vězení, v plném rozsahu vinu přiznal. Prohlášení viny je podle státní zástupkyně Lenky Faltusové významnou polehčující okolností.

"Vzhledem k tomu, že došlo k prohlášení viny obžalovaného, tak jsem navrhla trest okolo 12 let odnětí svobody jako trest souhrnný a úhrnný, pro jehož výkon by měl být zařazen do věznice se zvýšenou ostrahou," řekla dnes Faltusová.

Obžalovaný muž se u krajského soudu zodpovídá z nebezpečného vyhrožování, výtržnictví, pokusu těžkého ublížení na zdraví a pokusu o vraždu. Všechny činy podle spisu spáchal 12. května 2023 ve Vrchlabí.

Nejzávažnějším z pěti skutků, které mu připisuje obžaloba, je pokus o vraždu známého. Podle spisu jej napadl bezdůvodně. "Přistoupil k němu a nožem ho bodl do krku a způsobil mu tím bodnořezné poranění," uvádí obžaloba. Nebýt rychlého zákroků lékařů, napadený muž by zřejmě zemřel. Vrtulník ho přepravil do nemocnice, ve které podstoupil operaci.

V rejstříku trestů má obžalovaný muž dosud 15 záznamů, většinou jde o násilné zločiny, uvedla státní zástupkyně.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď