Žalobce v olomoucké kauze Vidkun žádá přísnější tresty pro Kadlece a Kyselého

foto Olomoucký krajský soud vynesl rozsudek v kauze Vidkun, 20. října 2023, Olomouc. Vlevo bývalý olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec s jedním z obhájců.

Olomouc - Žalobce v olomoucké korupční kauze Vidkun žádá přísnější tresty u obžalovaného bývalého krajského policejního náměstka Karla Kadlece a podnikatele Ivana Kyselého. Odvolání proti rozsudku, který krajský soud vynesl loni v říjnu, podali i Kadlec s Kyselým, oba žádají zproštění obžaloby. Obě strany si původně ponechaly lhůtu pro případné odvolání. Vrchní soud se bude zabývat také jednáním bývalého olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD, nyní SOCDEM), ten se odvolal na místě při vynesení rozsudku.

Rozsudek soud stranám doručil na konci loňského roku, odvolání obdržel v těchto dnech. "Státní zástupce podal odvolání do výroku o trestu v neprospěch obžalovaných Ivana Kyselého a Karla Kadlece. Odvolání bylo podáno jako takzvaně blanketní s tím, že bude dodatečně odůvodněno. Toto odůvodnění je aktuálně zpracováváno, a proto není možné veřejnost prozatím informovat o bližším zaměření odvolání, například proti jakému trestu se konkrétně brojí, ani o jeho důvodech, kterými je argumentováno," řekl dnes ČTK náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Radek Bartoš.

Odvolání kromě bývalého hejtmana Rozbořila, který napadl rozsudek hned po vyhlášení, podali i obhájci Kyselého a Kadlece. "Odvolání jsem v zastoupení klienta podal, a to v plném rozsahu skutkové věty rozsudku, tedy proti výroku o vině i výrokům o trestu," řekl dnes ČTK obhájce Kadlece Tomáš Grepl.

Olomoucký krajský soud se kauzou Vidkun loni na podzim zabýval podruhé, po vrácení případu vrchním soudem. Hlavním aktérům za jejich korupční jednání zpřísnil právní kvalifikaci, uložil jim přísnější podmíněné tresty a peněžité tresty. Kadlece za vynášení informací z trestních spisů odsoudil za pokus o zneužití pravomoci úřední osoby, podnikatele Kyselého za pokus účastenství ve formě organizátorství zneužití pravomoci úřední osoby a někdejšího hejtmana Rozbořila za podplácení a za účastenství ve formě pomoci zločinu zneužití pravomoci.

Kyselému soud uložil trest tři roky s podmíněným odkladem na čtyři roky a peněžitý trest 346.000 korun. Kadlece soud odsoudil na tři roky s podmíněným odkladem na pět let a dal mu peněžitý trest 438.000 korun. Také mu zakázal činnost na pět let. Rozbořila soud odsoudil ke dvěma letům s podmíněným odkladem na 3,5 roku a uložil mu peněžitý trest 182.000 korun.

Soud Kyselého a Kadlece odsoudil za korupční jednání ve všech devíti trestních kauzách, z kterých si v roce 2015 vzájemně sdělovali informace z trestního řízení i informace o důkazní situaci. Při prvním rozsudku je soud odsoudil pouze za čtyři žalované kauzy s tím, že u zbývajících pěti není dostatek důkazů. Rozbořil podle rozsudku policejnímu náměstkovi za informace v případu stavby jezdeckého areálu v Lazcích, který byl prověřován kvůli možnému dotačnímu podvodu, nabídl úplatek.

Kauza začala 13. října 2015, kdy tehdejší Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahoval v Praze a Olomouckém kraji. Soudy se případem zabývají od roku 2020.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 10°C

Celá předpověď