Novorozenců s příznaky abstinence přibývá. Mohou za to matky

3
21628
priznaky_abstinence
Novorozenci, jejichž matky v těhotenství pily alkohol nebo užívaly jiné návykové látky, podle lékařů většinou přicházejí na svět předčasně. A v prvních dnech od porodu se u nich projevují abstinenční příznaky. / Ilustrační foto: Pexels.com

Užívání alkoholu a jiných škodlivých ať legálních, či nelegálních látek poškozuje zdraví, nenarozených dětí nevyjímaje. Novorozenci se rodí s příznaky abstinence. Některým alkohol užívaný jejich matkou v těhotenství ublíží na celý život.

S hospitalizacemi kvůli zdravotním potížím po užití návykové látky se setkávají lékaři Dětského a dorostového oddělení Nemocnice Písek několikrát do měsíce. Podle primáře oddělení Karla Chytrého takových pacientů mezi dětmi za posledních deset let přibylo třicetinásobně.

„S pacienty, jejichž hospitalizace souvisí s drogami, se setkáváme několikrát do měsíce. Ať už jde o děti, které samy omamnou a psychotropní látku užily a s následnými potíži se u nás léčily, nebo o novorozence drogově závislých matek,“ říká primář Dětského a dorostového oddělení písecké nemocnice Karel Chytrý.

Novorozenci, jejichž matky v těhotenství pily alkohol nebo užívaly jiné návykové látky, podle zkušeností lékařů většinou přicházejí na svět předčasně. A v prvních dnech po porodu se u nich projevují abstinenční příznaky.

„Novorozenecký abstinenční syndrom se projevuje například podrážděností, křečemi, poruchami spánku, zvracením a například průjmem,“ popisuje příznaky Karel Růžička, lékař Neonatologického oddělení Nemocnice Písek.

Když žena pije v těhotenství, škodí i nenarozenému dítěti

Intenzitu novorozeneckých příznaků abstinence podle něj ovlivňuje druh návykové látky. Ale také doba a množství užívání omamné látky matkou a délka její závislosti. V podstatě jde o příznaky podobné těm, které vykazují větší děti, které omamnou látku samy požily. A stejně jako u novorozenců i v tomto případě lékaři dlouhodobě zaznamenávají vzrůstající počet případů.

„Přijímáme je kvůli křečím, zvracení, úzkostem. Většinou jde o teenagery. A na vině je buď ilegální droga, například pervitin, nebo volně dostupná látka typu HHC, Kratom, nikotinové sáčky, alkohol, popřípadě různé kombinace těchto látek,“ dodává Karel Chytrý.

Legalizace konopí prohloubí krizi v psychiatrii, varují odborníci

Kvůli nárůstu hospitalizací dětských pacientů po užití nějaké drogy změnilo vedení oddělení přístup při příjmu pacientů na dětské oddělení. A to tak, že je na přítomnost návykové látky otestují už při příjmu.

Když jsme dříve přijímali dítě ve špatném stavu, tak jsme mezi původce těchto obtíží drogy hned nezahrnovali. Dnes je naopak máme mezi hlavními možnými příčinami a přizpůsobujeme tomu i vyšetřování pacientů,“ popisuje primář Chytrý.

Díky včasné diagnostice lékaři vědí, jak malého pacienta rychle a účinně léčit.

Příznaky abstinence u novorozence a poškození mozku

Kvůli užívání alkoholu v těhotenství se v Česku ročně narodí kolem 300 dětí s vážně poškozeným zdravím. Další téměř tři tisíce novorozenců ročně pak přichází na svět s mírnějšími formami poškození zdraví ze stejného důvodu. Tolerance alkoholu u gravidních žen je přitom nulová.

„Děti alkoholiček mívají nápadně malou hlavu, tenký horní ret, široký kořen nosu, bývají krátkozraké a často šilhají. Projevuje se u nich porucha tvorby zubů. Mohou mít i vážně poškozený mozek i srdce. Bývají hyperaktivní, mají problémy s chováním a učením, často je postižen jejich intelekt,“ popisuje v Knize o těhotenství, porodu a dítěti její autor a vedoucí lékař Perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] a 1. LF UK prof. Antonín Pařízek.

Užívání alkoholu v těhotenství poškodí dítě na celý život

Jmenované příznaky, se kterými se často rodí děti, jejichž matky v době těhotenství popíjely alkohol, se odborně nazývají jako fetální alkoholický syndrom [Fetal alcohol syndromem, FAS].

„FAS se projeví dysmorfickými změnami v obličeji, mikrocefalií, mentální retardací a poruchami chování. Mohou být přítomny i vrozené vady srdce a jiných orgánů,“ potvrzuje dětský neurolog prof. Vladimír Komárek.

Pití alkoholu v těhotenství vede k ADHD i autismu

Kolem tří tisíc dětí ročně se pak v Česku rodí s mírnějšími vadami, které u nich vznikly vlivem přísunu alkoholu v době jejich prenatálního vývoje. Odborníci hovoří o takzvaném Fetal alcohol syndrom disorders [FASD]. Projevuje se v pozdějším věku, často specifickými poruchami učení a poruchami řeči. Tyto děti mají potíže s učením i soustředěním.

„Příčinou FAS i FASD je užívání alkoholu matkou v průběhu těhotenství,“ říká jasně prof. Komárek.

Nejvíce nebezpečné je podle něj užívání alkoholu plodem, tedy konzumací matkou. Podle jeho odhadu může až k třetině případů autismu nebo ADHD docházet v důsledku pití alkoholu v době těhotenství. To je v čase, kdy alkohol k nenarozenému dítěti prostupuje placentou.

„Už jako mladý lékař jsem se na severu Čech, kde jsem působil, setkával s defekty u novorozenců, jako jsou malá hlava, tenký ret. A všechny tyto defekty měly společného jmenovatele, a tím bylo užívání alkoholu v těhotenství,“ vzpomíná profesor Komárek.

Pro těhotné neexistuje bezpečné množství alkoholu

Podle něj je tolerance alkoholu u fertilních žen nulová. S tím souhlasí profesor Pařízek, který říká, že alkohol škodí. A je jedno, v jakém trimestru ho žena konzumuje. S abstinencí by ženy podle něj měly začít již v období, kdy těhotenství teprve plánují. A pokračovat s ní také v období, kdy dítě kojí.

„Alkohol totiž zcela volně přechází do mléka,“ vysvětluje.

Podle prof. Pařízka je pozitivní, že zhruba 85 procent žen přestává alkohol užívat ve chvíli, kdy zjistí, že jsou těhotné. Zhruba dvanáct procent žen množství užívaného alkoholu sníží. Zbytek jich ale bohužel pokračuje v pití alkoholu i v době těhotenství.

–VRN–

3 KOMENTÁŘE

  1. Článek jsem si přečetla se zájmem,je zajimavý, ovšem celý ho degraduje gramaticka chyba “zdravým”. Škoda

  2. No ono řadě těhotných žen by k nepití pomohlo, kdyby přestal chlastat i tatínek a ostatní lidé z blízkého okolí, když je žena těhotná, nebo se k tomu mít dítě chystají. Ono se to snadno všechno hodí na matku, když jí někdo alkohol tahá domů pod nos a lemtá před ní. Ono se to pánům doktorům dobře kecá, že má někdo jiný celá léta abstinovat, ve společnosti doslova nasáklé chlastem a sami přitom určitě chlastají taky…přitom bych se vůbec nedivila, kdyby to počkozovalo i spermie a debilní dítě tak vzniklo třeba jen kvůli nacamranému tatínkovi. Aůe to se musí všechno hodit na ženy…pak se zas všichni hrozně diví, že porodnost vytrvale klesá.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here