Ohromná ztráta. Beckenbauer patřil mezi celosvětové ikony, řadil jsem ho vedle Pelého, smutní bývalý reprezentant Levý

Ohromná ztráta. Beckenbauer patřil mezi celosvětové ikony, řadil jsem ho vedle Pelého, smutní bývalý reprezentant Levý

Obrovská ztráta nejen pro německý, ale i pro světový fotbal. Tak přijal zprávu o úmrtí německé legendy Franze Beckenbauera (†78) bývalý československý reprezentant Stanislav Levý (65). Sám velkou část kariéry strávil v Německu, proto dobře ví, jakou ikonou Císař Franz pro Němce byl. "Řadil jsem ho mezi ikony jako byli Pelé či Cruijff, ti měli vliv na celosvětový fotbal. Je to vážně moc smutná zpráva," uvedl Levý pro Livesport Zprávy.

Největší slávu pochopitelně sklízel doma v Německu, ale v závěru kariéry si zahrál stejně jako Pelé za Cosmos New York. I proto Levý hovoří o celosvětovém přesahu Beckenbauera. "Měl jsem tu čest zahrát si proti Německu, kdy on byl na lavičce. Nás té naší byl pro změnu Josef Masopust, takže tam byli dva velikáni světového fotbalu," líčí Levý. 

 Dobře ví, jakou váhu měl názor Beckenbauera. Jeho slovo bylo v Německu jako svaté. "Jeho jméno mělo ohromný zvuk. Vlastně do čeho se pustil, tak byl úspěšný, Na klubové scéně, na reprezentační. Jako hráč, jako trenér i jako funkcionář. Byl obrovskou ikonou," vzpomíná Levý.

Fotbalový svět truchlí. Zemřel legendární německý mistr světa Franz Beckenbauer

Beckenbauer byl prý fantastický jako člověk. Při tom, co dokázal, měl ohromný respekt, zároveň ale zůstal skromný. "Měl na sebe neskutečné nároky, podobné pak měl i na své spoluhráče. Vyprávěli mi příhodu, jak si přihrával s mladým Klausem Augenthalerem. A když mu mladý hráč dal míč metr od nohy, tak si vyslechl své. Od Franze dostával Klaus přihrávky ideální, jednu jako druhou," naznačuje Levý, že byla zesnulá německá ikona maximalistou na všech frontách.

"Když si vzpomenu na zmíněný zápas s Německem, tak byl moc přátelský, povídal si. Na to, co dokázal, působil skromně. Měl přirozenou autoritu. Jeho smrt je ohromnou ztrátou pro celosvětový fotbal. Řadil jsem ho k ikonám, jakými byli Pelé či Cruijff."