Silně návykové ochucené vapíky ovlivňují paměť, pozornost i pocit štěstí, varuje adiktoložka

8. leden 2024

Mezi teenagery je velmi populární vapování. Je ale nebezpečné, návykové a škodlivé. Jak nezačít vapovat jen kvůli partě? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Která nebezpečná látka se ve vaporizérech vyskytuje? K čemu slouží v přírodě? A v čem je kouření ochucených elektronických cigaret nebezpečné?

V Klubu Rádia Junior si moderátorka Denisa Kimlová povídala se socioložkou a adiktoložkou Terezou Vandravcovou. Společně probraly téma, které hýbe světem dospívajících. Nebezpečné, návykové a škodlivé vapování, kouření elektronických cigaret.

Nikotin jako jed

Cigarety byly v dnešní době vystřídány elektronickými vaporizéry, které se čím dál častěji objevují i v rukou dětí a dospívajících. Takzvané vapíky ale škodí tělu úplně stejným způsobem jako klasické cigarety, protože obsahují látku zvanou nikotin.

„Nikotin sám o sobě je nebezpečná látka, na které vzniká velice rychle silná závislost,“ varuje Tereza. „V přírodě má nikotin funkci insekticidu, to znamená, že to je látka kterou se ta rostlina brání proti broukům, je to jed,“ překvapuje.

Ztráta štěstí

Kouření je České republice legální až od osmnácti let, a to z toho důvodu, že v dětském těle dokáže způsobit závažné následky. „V mozku dospívajícího člověka probíhají vývojové procesy a změny, které jsou velice citlivé na látky, jako je právě nikotin,“ říku odbornice.

V brzkém věku může tedy vapování ovlivnit paměť, pozornost i schopnost se učit. Značně může taky zhoršit dýchací problémy a funkci plic. Pokud jsme již na vapování závislí, nedokážeme být bez kouření šťastní. Nikotin totiž omezuje přenos dopaminu, hormonu štěstí.

Jak nezačít vapovat jen kvůli partě a jak s vapováním skončit? Poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Denisa Kimlová , Ondřej Holan , bva , kpe
Spustit audio

Související