Dům kultury v Kroměříži nabídne i letos výstavy s tvorbou renomovaných tvůrců

Dům kultury v Kroměříži nabídne i letos výstavy s tvorbou renomovaných tvůrců

Tisk

km vystavy200Nejen koncerty, divadelní přestavení či plesy, ale do tradičního programu Domu kultury v Kroměříži patří i zajímavé výstavy. Pro letošní rok je připraveno celkem 13 výstav a prezentací, kdy se představí malíři a fotografové – známí a renomovaní, ale i méně známí či začínající kumštýři z Kroměříže a okolí.

 

V úterý 16. ledna bude zahájena výstava Každý okamžik je výjimečný, která představí svou fotografickou tvorbu herečka, fotografka a spoluautorka dětských knih Jarmila Vlčková. Na její výstavě uvidí návštěvníci makro fotografie přírody, fotografie z divadelních představení i ze zahraničních cest.

„Fotografování je moje vášeň, dar, který mi byl dán do vínku a já jsem za něj neskonale vděčná. Když mám v ruce fotoaparát, tak nic jiného moc nevnímám, jen světlo, kompozici a náladu možné fotografie. A provází mě to už od malička. S tatínkem jsem ještě zažila kouzlo staré fotografie,“ říká Jarmila Vlčková, která má za sebou šest výstav.

Svůj čas věnuje rodině, fotografii, tvorbě pro děti a divadlu. Hraje v několika českých divadlech a jezdí na zájezdy. Zatímco v legendárním představení Hrdý Budžes účinkuje s Bárou Hrzánovou už řadu let, v inscenaci Mistrovská lekce je její hereckou partnerkou Dagmar Pecková.

Kroměřížská výstava fotografií Jarmily Vlčkové, jejíž vernisáž proběhne v úterý 16. ledna v 17 hodin, potrvá do 22. února 2024. V rámci vernisáže bude odhaleno i obří srdce od uměleckého kováře Vítězslava Bumby. Bude symbolem letošní kampaně nazvané Srdečně s kulturákem, která provádí rokem, ve kterém Dům kultury v Kroměříži slaví šedesátiny. Obří kovové srdce bude celý rok součástí foyer DK.

km1

Dalším vystavujícím ve foyer Domu kultury v Kroměříži bude grafik, karikaturista muzikant a bavič Janko Grabec, jehož výstava by měla být od 26. února do konce března. Narodil se v Kyjově, ale nyní žije a tvoří na Slovensku v obci Drietoma. K tužce, pastelkám a barvám měl vřelý vztah už v ranném dětství. Vodovky a tempery spolu s olejovkami ho vždy bavily, no nejvíc měl v oblibě lineární tvorbu pomocí obyčejné tužky, pera nebo fixy. Jeho karikatury a kreslený humor se postupně začaly objevovat v regionálních týdenících. Kromě karikatur a kresleného humoru ale nezanevřel ani na akvarely, tempery a olejomalbu.

V březnu proběhne ještě jedna výstava, a to v rámci už loni zahájeného cyklu Junior Art, která představuje mladé výtvarníky. Letos v březnu budou v Pravé klubovně (nachází se v prvním patře Domu kultury) vystavuje Alžběta Valášková a Adéla Přecechtělová.

Zatímco v dubnu bude patřit foyer tradiční výstavě Kroměřížský výtvarný salón 2024, kde bude k vidění tvorba kroměřížských výtvarníků, v květnu bude zase v těchto prostorách vystavovat slavný fotograf Jindřich Štreit. Z dalších vystavujících kumštýřů bude vystavovat také další známý fotograf Otto Dlabola, který se proslavil v 60. létech černobílými fotografii a barevnými plakáty osobností české populární hudby, olomoucká malířka a módní návrhářka Alena Ciková nebo zajímavý přerovský fotograf Pavel Ondrůj. Zajímavé je, že oba posledně jmenovaní tvůrci slaví v poslední době úspěchy i v zahraničí.

km2

V září by měla proběhnout výstava, která by měla přiblížit fotografie z akcí v Domě kultury v Kroměříži, který letos slaví šedesát let trvání. V říjnu bude na programu další tradiční výstava Fotobraní, kde se prezentují nejlepší kroměřížští fotografové, přičemž listopad nabídne mezinárodně pojatou výstavu nazvanou Pod modrým nebem, kde se představí kumštýři z Kroměříže a ze Slovenska.

Na společné prosincové výstavě by se měli ve foyer Domu kultury v Kroměříži představit tři tvůrci – francouzský malíř Vincent Chignier, česká malířka Rosana de Mortfort a český sochař Radomír Bárta. Všichni tři tvůrci se nejen dobře znají a vlastně to nebude ani jejich první společná výstava, ale navíc jsou uznávaní i na zahraniční scéně.

To je v kostce vše, co by měl letos nabídnout v rámci výstav Dům kultury v Kroměříži. Jak už bylo uvedeno, výstavy budou probíhat většinou v rozsáhlém foyer v přízemí, anebo v „komorním“ prostoru Pravé klubovny v prvním patře.

km3

Zdroj foto: archiv a Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s jednou ze zručných umělkyň sesterského dua Malypetrovy!

malypa perexVytvořit šperk, který svými vlastnostmi bude odpovídat představám potenciálních zákazníků, to není jen tak. Chce to nemalou dávku šikovnosti a trpělivosti, bez toho se zkrátka příkladný výrobce prostě neobejde.  O tom by mohla říct své J...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Karel Wagner: Obrazy z Vysočiny

vytvarno wagner perexAž do 28. ledna 2018 mají všichni milovníci výtvarného umění možnost navštívit v Regionálním muzeu v Chrudimi výstavu souborného díla krajináře Karla Wagnera Obrazy z Vysočiny           

...

Literatura

Andělé všedního dne

altPatříte-li mezi tradicionalisty, jejichž představa andělů zahrnuje okřídlené bytosti bdící nad našimi osudy a strážící naše kroky, můžete se nechat obohatit o novátorský a zcela jiný přístup, o pohled, jenž nám předkládá spisovatel Michal Viewegh...

Divadlo

Večeru tříkrálovému něco chybělo

vecer trikralovy 200Do jedné z nejslavnějších komedií od klasika všech klasiků Williama Shakespeara - Večera tříkrálového se pustilo Městské divadlo Zlín.  Jedná se o první velký titul tohoto roku a na svědomí jej má režisér Jakub Nvota oblíbený dí...

Film

Kieslowski se táže, jaké taje skrývá lidská duše

kieslowski-o-kieslowskem 200Polský režisér Krzysztof Kieślowski si u nás získal mnohem menší pozornost, než jakou by si zasluhoval. V kinech jeho filmy rozhodně nepatřily mezi vyhledávané, ani v televizi nelámaly rekordy sl...