Vstupenky online

Na Valašsko přiletí povzbuzení znojemští Orli

Jan Tajzler • 09.01.2024

Chance liga ve středu zapíše již 37. kolo základní části, pro Vsetín to znamená domácí duel se Znojmem. Jihomoravané prožívají po novém roce vydařené období, zvládli poslední dva duely a připsali cenné body do boje o záchranu. Valaši se na rozdíl od Znojma trápí, před domácím publikem budou usilovat o první vítězství v roce 2024, zda se jim to povede, budete moci sledovat od 17:30 na Lapači. Těšit se můžete mimo jiné také na soutěž s Datartem či tombolu 50:50.

Znojmo skolilo lídra

Orli zabrali, podruhé v sezoně se jim podařilo zvítězit ve dvou po sobě jdoucích zápasech. Znojemský tým uspěl v důležitých bitvách, když minulou sobotu zvládl přímý souboj o záchranu s pražskou Slavií a v Edenu zvítězil 5:3. Senzace se pak dostavila ve středu přímo v orlím hnízdě, kde domácí tým skolil suverénní Porubu 2:0. Stalo se tak teprve podruhé v sezoně, kdy lídr neskóroval a Znojmo je po Prostějovu teprve druhým soupeřem, který si na úkor Poruby připsal plný bodový zisk. Ve středu tak na Valašsko přijede sebevědomý soupeř, který bude chtít ukořistit další důležité body pro svou záchranářskou misi.

V současném kádru Znojma najdeme hned tři útočníky, kteří ještě v loňské sezoně oblékali zelenožlutý dres. Už do minulé konfrontace se Vsetínem na jihu Moravy zasáhl Pavel Jenyš (6+8), krátce poté Znojmo z Jihlavy angažovalo bývalého oblíbence vsetínských tribun Jana Bergera (2+2) a čerstvý je i příchod Petera Lichance, který ve třech zápasech zapsal dvě asistence. Pokud připočteme ještě Petra Beránka či produktivního obránce Jana Bartka, najdeme v dresu soupeře slušně zastoupenou kolonii bývalých vsetínských hráčů.

Produktivitu Orlů nadále vede zkušený útočník Tomáš Svoboda (14+14), dle očekávání tým táhne také Martin Šťovíček (11+13), v dobách extraligových krátce oblékal vsetínský dres i další zkušený forvard Jan Hruška (7+13). K produktivitě znojemského týmu výrazně přispívá i již zmíněný Jan Bartko (5+15).

Znojmo na přelomu roku získalo také výraznou posilu do defenzívy, z extraligového Motoru přišel Orlům pomoci důrazný David Štich. Kometa Brno pak už dříve zapůjčila Jana Zahradníčka (1+5). Na Lapač by poprvé v sezoně měl přijet v dresu soupeře i Jakub Jenáček, který se tak podruhé postaví v bratrském souboji Šimonovi i dalším vsetínským bývalým spoluhráčům. Brankoviště Znojma střeží ve většině případu Dominik Groh s úspěšností zákroků 91.52 % a průměrem inkasovaných branek 2.72 na jedno utkání.

Orli se pak mohou pochlubit disciplinovaným vystupováním, s počtem 304 trestných minut jsou třetím nejslušnějším týmem soutěže a nejspíš vědí proč, neboť jejich úspěšnost ubráněných oslabení je naopak nejhorší v soutěži.

Zabere Vsetín před domácím publikem?

Valaši se nadále v novém roce trápí. Ze tří zápasů vstřelili pouze tři branky a zapsali pouze jednobodový zisk. Nad jejich síly byl naposledy ve středu o záchranu bojující Frýdek-Místek, který demonstroval svou sílu a efektivitu v přesilových hrách. Vsetínský tým si tvořil dostatek šancí na to, aby se do utkání, ve kterém ztrácel po první dvacetiminutovce tři branky, vrátil, ale nebylo mu přáno ani v přesilových hrách, kterých dostal Vsetín na pomezí Moravy a Slezska hned osm. Jediným úspěšným střelcem byl obránce Mads Larsen, a využil tak přeci jen alespoň jednu přesilovou hru Valachů v utkání.

Vsetín se vinnou nepovedeného vstupu do nového roku už musí v tabulce ohlížet i za sebe. Na rozdíl tří bodů se totiž dotáhl konkurent z Prostějova, na zaváhání Valachů budou čekat také v Třebíči, která se rovněž nebezpečně přibližuje. Mužstvo z Lapače vůbec poprvé v sezoně prožilo pachuť tří porážek v řadě. O zlom nepříznivého trendu se Valaši pokusí na úkor Znojma ve středečním kole a je jasné, že právě v této situace se budou chtít opřít o sílu vsetínského publika.

Vzájemné zápasy 2023/2024:

11. kolo: Vsetín – Znojmo 3:2p (2:1, 0:0, 0:1 – 1:0)

23. kolo: Znojmo – Vsetín 3:4p (1:0, 2:1, 0:2 – 0:1)

Valaši se v obou bitvách s nováčkem soutěže na vítězství pořádně nadřeli. Znojmo bylo po Porubě teprve druhým týmem, který dokázal na startu základní části na Lapači bodovat. Valachům bonusový bod až v prodloužení vystřelil Tomáš Jandus, který však bude ve středečním utkání scházet. Odveta na jihu Moravy přinesla hokej v parádní atmosféře, o kterou se starali jak domácí tak i početná skupina vsetínských fanoušků. Znojmo mělo duel slibně rozehraný, po dvou třetinách vedlo nad favoritem 3:1. Valaši se ale nevzdali a po brankách Janduse a Klhůfka dovedli utkání do prodloužení, kde v poslední minutě nastaveného času rozhodl i o druhém vítězství nad Orly Luboš Rob. Dospěje do prodloužení i třetí měření sil sezony?

Sestavy v posledním kole:

Vsetín: Žukov (21. Pavlíček) – Smetana (A), Š. Jenáček, Hryciow, Ďurkáč, Kojo, Larsen, Ondračka – Jonák (C), Bērziņš, Rob (A) – Holec, Dědek, Klhůfek – Hořanský, Kern, Š. Bláha – Šuhaj, Kratochvil, Vaňo.

Znojmo: Groh – Zahradníček, Bartko, E. Mareš, Bukač, J. Jenáček, Tejnor (A), Remta – T. Svoboda (C), Šťovíček, Jenyš – Beránek, Lichanec, Berger – Sklenář, Hruška, Matuš (A) – J. Sedláček, Čermák, L. Adámek.

banner pod článkem