Hlavní obsah
Věda

Česká expedice našla ztracené mayské město pomocí AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Simon Burchell/wikimedia.commons/CC-BY-SA-4.0

ilustrační foto

Vědci z Čech a Slovenska objevili v nejsevernější guatemalské provincii Petén zmizelé město mayské civilizace, kam minimálně 1000 let nevstoupila lidská noha.

Článek

Archeologická expedice Neuron 2023 získala data o bezmála 3.000 let starém sídle pomocí umělé inteligence a pojmenovala je První jaguár.

Tým Ladislava Šilhána, experta na 3D vizualizace, který má za sebou už nejeden úspěch, měl v bezmála 12.000 kilometrech čtverečních guatemalské džungle udělat průzkum. Ten probíhal pomocí 3D mapování terénu na digitálních mapách LIDAR, během kterého jsou všechny nepravidelnosti zaznamenány a vyhodnocovány.

Teprve pak přichází na řadu klasická archeologie s lopatou a dalšími nástroji v rukou. I tady už má ale expedice proti svým archeologickým předchůdcům náskok. Tam, kde se dřív kopalo více méně intuitivně, využívají čeští a slovenští vědci předem zpracovaný 3D model a jdou tak říkajíc „na jisto“.

V mayské civilizaci je jaguár posvátné zvíře, ale zároveň i božstvo podsvětí,“ vysvětluje Ladislav Šilhán, proč padla volba na nové jméno ztraceného města z úsvitu starobylé civilizace právě na První jaguár.

Archeoložka Sara Polak, absolventka Oxfordské univerzity a moderátorka Podcast Tajemství Národního muzea - Národní muzeum (nm.cz), zkoumá město pomocí umělé inteligence a objevila, že se skládalo ze 7 čtvrtí, které mají dohromady 7 kilometrů čtverečních. Nechybí v nich astronomické observatoře, paláce a pravděpodobně ani proslulé mayské pyramidy.

Nyní vědci plánují celé město digitálně vizualizovat, jako své dřívější objevy, a vytvořit jeho 3D model. Práce v Guatemale tím nekončí, ale spíš teprve začínají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz