Strastiplný život kubistického malíře Emila Filly: stěhování po Evropě za první světové války i přežité koncentrační tábory v Dachau a Buchenwaldu

Známý kubistický malíř, ale třeba i grafik a sochař Emil Filla neměl jednoduchý život. Přes mnohé strasti se ale rodák z Chropyně významně proslavil.

Emil Filla přišel na svět v Chropyni u Kroměříže v roce 1882, pobyl tam však jediný rok. Jeho rodina se totiž následně odstěhovala do Brna, kde vyrůstal. Se zlínským regionem přesto zůstal úzce spjat i nadále, neboť často dojížděl za svým dědečkem do Napajedel.

Neméně rád nicméně slavný kubistický malíř vyrážel také do zahraničí. Na chvíli se usadil v Paříži, se začátkem první světové války však musel spolu s manželkou utéct přes Brusel až do Amsterdamu, kde žili až do konce konfliktu. A není bez zajímavosti, že právě v tomto období vzniklo mnoho z jeho nejvýznamnějších děl.

Filla byl taktéž aktivní odbojář a člen Maffie, mezi válkami varoval mimo jiné i skrze své malby před nacismem. První válečný den byl Němci, kteří ze zástupců elity českého národa udělali jakési rukojmí, internován do koncentračního tábora Dachau, odkud byl dále převezen do Buchenwaldu. Jako jednomu z mála se mu podařilo přežít a zemřel až v roce 1953 v 71 letech.

Poslechněte si životní příběh Emila Filly.

autoři: Petra Kopásková , David Jabůrek
Spustit audio

Související