10 věcí, která byste měli vědět o Palace Skateboards
Alexandra Špirková

Alexandra Špirková

08/01/2024

10 věcí, která byste měli vědět o Palace Skateboards

Ve světě streetwearu není třeba Palace Skateboards představovat. Díky své dlouholeté historii si značka zajistila pevné místo ve skateboardové komunitě. Styl, autenticita, vášeň. To jsou jen některé ze základních hodnot, které vám Palace jako zákazníkům nabízí. Ať už jste oddaný skejťák, nebo módní a streetwear maniak, tato značka stojí za vaši pozornost. Od svých skromných začátků až po označení za streetwearovou velmoc se vyšvihla ke značné popularitě. Chcete se dozvědět víc? Tak čtěte dál, protože vám odhalíme to nejlepší o Palace Skateboards!

1. Původ jména

Název palace skateboard evokuje něco luxusního, výjimečného a královského, a tak si ho někteří mohou mylně vykládat jako skutečný palác, kde žije královská rodina. Vysvětlení skutečného původu názvu je ale poměrně jednoduché. Zakladatel společnosti Palace žil kdysi v bytě ve Waterloo, který se jmenoval “Palace”. Dokonce i jejich skupina přátel se kvůli poloze bytu začala nazývat “Palace Wayward Boys' Choir”. Při vytváření značky už o názvu bylo rozhodnuto osudem.

2. Ikonické logo

Existuje mnoho ikonických log, která lze rozeznat z velké dálky, a palác je jedním z nich. Navrhl ho londýnský ilustrátor Fergus Purcell, známý také jako Fergadelic. Zdá se, že má docela cit pro skateboarding, protože navrhl už logo pro Stussy. Fergusovi byl předložen celý koncept Palace identity značky, takže při vytváření finálního loga se opíral o své znalosti popkultury a komiksů. Slavné logo Palace dostalo název “Tri-Ferg” a rychle se stalo známým.

3. Kdo je Lev Tanju

Jméno jsme dosud drželi v tajnosti. Lev Tanju je zakladatel Palace Skateboards, který značku vytvořil z čisté lásky ke skateboardingu. Jeho vášeň vedla k vytvoření jedné z nejzajímavějších značek pouliční kultury, která v současnosti existuje. Začínal s navrhováním grafiky prken pro přátele i s přeprodejem skateboardů a stal se součástí zmíněného “Palace Wayward Boys' Choir”. Tihle mladí kluci vyšlapali cestu značce Palace Skateboards, v jejímž čele stojí Lev.

4. Filozofie společnosti

Filozofie je jedním z klíčových prvků, které vytvářejí každou značku. Základní principy filozofie designu značky Palace jsou jednoduché: skate oblečení vyrobené od skejťáků pro skateboardisty, kteří tomuto způsobu života rozumí, žijí jím a reprezentují ho. Tanjuovy myšlenky ovlivnilo také hrubé zacházení, kterému byli vystaveni jeho kamarádi, profesionální skejťáci. Skateboarding nebyl delší dobu přijímán jako skutečný sport a skateboardisté dostávali nedostatečné nebo pozdní výplaty. Lev chtěl tento sport pozvednout tím, že se k profesionálům bude chovat správně.

5. Víc než jen oblečení

Tanju vytvořil nejen úspěšnou značku, ale i komunitu pro stejně smýšlející lidi, kteří sdílejí stejnou vášeň. Jejich vliv výrazně přesáhl rámec módního průmyslu. Vtipný přístup značky k marketingu je navíc tím, co cílí na široké publikum, kterému se líbí vše, co Palace nabízí.

6. Palace Skate Team

Jak jsme již zmínili, jedním z klíčových cílů zakladatele společnosti Palace bylo správné jednání s jeho kamarády. Z tohoto důvodu vytvořil Palace Skate Team, který je domovem různých skaterů sahajících od profesionálů až po jeho nejbližší přátele. Je to pravděpodobně nejpohodovější britský skate tým.

7. Hudba

Do identity značky patří i hudba. Nezávislé londýnské vydavatelství Trilogy Tapes, které vede Will Bankhead, má s Palace Skateboards úzký vztah. Bankhead je jedním z největších znalců taneční hudby ve Velké Británii a občas došlo ke spolupráci Palace a The Trilogy Tapes na vydání vinylu.

8. Slam City Skates

Palace navíc těží ze svého spojení s kultovním a legendárním londýnským skate shopem Slam City Skates. Slam City založila parta britských skaterů a podpora nové skateboardové značky Palace byla samozřejmostí. Navíc spolumajitel Slam City Skates - Gareth Skewis byl tím, kdo stál po Tanjuově boku při vytváření Palace.

9. Kolaborace

Značka s takovou pověstí je samozřejmě součástí těch nejlepších spoluprací. Gucci, Arc'teryx, adidasNew Balance nebo UGG, spolupráce se rozšiřují do všech oblastí módy. Jak je pro Palace charakteristické, návrhy jsou vtipné, zajímavé a stylové. Mezi nejikoničtější kolaborace by určitě patřila např. Polo Ralph Lauren "capsule", která měla skvělé focení v poušti, nebo spolupráci s pivní společností Stella Artois.

10. Dropy

Palace vydává pravidelně čtyři kolekce ročně - jarní, letní, podzimní a zimní. Velikost jednotlivých kolekcí se liší, ale jarní a podzimní jsou obvykle o něco větší než letní a zimní. V rámci sezónních kolekcí můžeme vidět vše, co značka připravovala několik měsíců. Speciální edice, spolupráce, zcela nové modely. A pokud jste neměli to štěstí a nestihli si některou ze speciálních kolekcí pořídit, vždy se můžete podívat na stále dostupné kousky!