Soud začal znovu řešit pronájem radarů ve Varnsdorfu. Státní zástupce viní i bývalého starostu

Krajský soud v Ústí nad Labem začal v úterý znovu projednávat případ údajného pochybného měření rychlosti ve Varnsdorfu z roku 2019. Mezi obžalovanými je i někdejší starosta. Varnsdorf si pro měření rychlosti pronajímal radary od soukromé firmy, která zároveň městu přestupky zpracovávala. Podle státního zástupce tím neoprávněně získala přes 23 milionů korun.

Ústí nad Labem Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustr. foto)

Soud bude pokračovat ve středu výslechem dalších obžalovaných (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

„Byly vytvořeny podmínky veřejné zakázky tak, aby vyhovovaly společnosti, která je obžalovaná ve věci. Zároveň byly ostatní nabídky podané do této zakázky zmanipulované tak, aby nebyly konkurenceschopné,“ shrnul hlavní podstatu kauzy státní zástupce Jan Veselý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud začal řešit kauzu údajně pochybného měření rychlosti ve Varnsdorfu

Vedle firmy viní z trestných činů čtyři lidi. Mezi nimi i bývalého starostu Varnsdorfu Stanislava Horáčka (ANO). Ten měl podle žalobce získat s přítelkyní od společnosti i další výhodu.

Všichni obžalovaní na dotaz předsedkyně trestního senátu Kamily Krejcarové odmítli prohlášení viny i možnou dohodu o vině a trestu. Při výpovědi navíc někdejší starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček odmítl jak možný úplatek při výstavbě jeho domu, tak i to, že by někoho při veřejné zakázce zvýhodnil.

Firma dostávala od města za každý zjištěný přestupek 300 korun. Podle Horáčka byla smlouva postavená tak, že pokud by řidiči jezdili podle předpisů, nedoslala by společnost tolik peněz.

Někdejšímu starostovi a dalšímu obžalovanému hrozí v případě uznání viny až 12 let vězení. Dalším dvěma obžalovaným pak osm, respektive tři roky za mřížemi. Soud bude pokračovat ve středu výslechem dalších obžalovaných.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme