Martin Rak: Preferuji rozptýlené světlo

Publikováno: 10. ledna 2024 | autor Redakce
-b8a6931.jpg

Když se řekne focení krajiny, napadne většinu fotografů tohoto žánru jméno Martin Rak. Kompozičně i technicky dokonalé snímky plné barev, krásné přírody a klidu. A co v zimě? Jaké to je fotit obklopený sněhem a ledem?

Martine, zima je v plném proudu, jak ses na toto období jako fotograf těšil? Jaké je tvé nejoblíbenější roční období na focení?
Mám fotografování zimní krajiny rád, takže jsem se samozřejmě těšil. Navíc letos přišla zima poměrně brzy, takže zejména v nižších polohách napadl sníh do podzimních barev. Takové podmínky jsou skoro z říše snů, protože se to neděje moc často. Ale zpět k tvojí otázce, nejraději mám podzim, ale zima je hned na druhém místě.

-b8a1576.jpg

Vím, že naprosto stěžejní je pro tebe počasí. Máš raději začátek zimy? Nebo musí být opravdová hromada sněhu a mráz, abys vyrazil fotit?
Jak už jsem to nakousl v předchozí odpovědi, mám radši začátek zimy, když jsou ještě v krajině patrné zbytky podzimu. Ten kontrast teplých a studených barev mě moc baví. Zima ale nabízí spoustu příležitostí. Ať už je to ladovská zima, kdy je krajina krásně zasněžená a všechno je obaleno sněhem, nebo teplejší proudění, kdy se tvoří inverze.

-b8a1962.jpg

V inverzní oblačnosti často vznikají námrazy, které jsou velmi fotogenické i bez sněhu. Moře mraků se dá samozřejmě fotit i seshora, což je velmi působivé, jelikož výdobytky civilizace zůstanou schované pod dekou a z mlhy vykukují jen hory a kopce…

Co v krajině pro pořádný zimní snímek hledáš? Jak musí působit?
Nemám žádný obecný recept na to, jak by měl snímek působit, protože to záleží především na fotografované scéně a konkrétních podmínkách. Vždycky ale snímek musí mít dobrou kompozici a světlo.

-b8a6931.jpg

Pokud svítí slunce, je nejlepší fotit při východu a západu, aby světlo nebylo moc tvrdé a mělo správnou barvu. Pokud fotografuji v lese, preferuji spíše rozptýlené světlo, ideálně v mlze, která scénu ještě...


Celý článek najdete v lednovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.