Čechoameričanka zvládla vstup do kvalifikace, Bejlek dělí od Australian Open jen krok

Sport Sport
Aktualizováno 10. 1. 2024 8:13
Gabriela Knutsonová a Dominika Šalková zvládly úspěšně vstup do kvalifikace tenisového Australian Open, Sára Bejlek má za sebou už druhý vítězný zápas. Naopak Tereza Martincová se rozloučila v prvním kole. Mezi muži se dařilo Vítu Kopřivovi a Jakubu Menšíkovi, Dalibor Svrčina si na úvodním grandslamu sezony nezahraje.
Gabriela Knutsonová.
Gabriela Knutsonová. | Foto: Archiv Gabriely Knutsonové

Knutsonová, rodačka z kalifornského Sacramenta, která však na tenisovém okruhu hraje pod českou vlajkou, si poradila s Němkou Annou-Lenou Friedsamovou 2:6, 6:1, 6:2 a nadále může snít o první grandslamové účasti.

Ve druhém kole kvalifikace bude její soupeřkou Raluca Georgiana Serbanová z Kypru.

Třísetový zápas proměnila v postup i devatenáctiletá Šalková, hráčka třetí světové stovky. Janu Fettovou z Chorvatska zdolala za více než dvě a čtvrt hodiny v poměru 7:5, 3:6, 7:5 a v dalším kole vyzve Niginu Abduraimovovou z Uzbekistánu.

Jediný krok dělí od zopakování loňského představení v hlavní fázi turnaje sedmnáctiletou Bejlek. Tenistka z Hrušovan nad Jevišovkou ve druhém kole kvalifikace porazila Indku Ankitu Rainaovou 6:1, 7:5. V kvalifikačním finále narazí na Lesley Pattinamaovou Kerkhoveovou z Nizozemska. 

To bývalá světová čtyřicítka, která si na Australian Open před dvěma lety zahrála druhé kolo, se tentokrát do hlavní soutěže nepodívá. Martincová padla na úvod kvalifikace s Američankou Ann Liovou 7:6, 4:6, 4:6. Zápas trval dvě hodiny a 40 minut.

V mužské části zvítězil šestadvacetiletý Kopřiva, který stále vyhlíží grandslamový průlom. Výhrou dvakrát 6:3 proti Calvinu Hemerymu z Francie vyrovnal své maximum na turnajích velké čtyřky. Dále se v kvalifikaci utká s Oriolem Rocou Batallou ze Španělska.

Druhý český úspěch mezi muži přidal Menšík, jenž podruhé v šesti dnech přehrál Američana Brandona Nakashimu, s nímž se potkal na challengeru v Canbeře. V Melbourne uspěl osmnáctiletý prostějovský hráč poměrem 6:4, 7:6 a ve druhém kole kvalifikace ho čeká zkušený italský tenista Federico Gaio.

Svrčina na loňskou jízdu až do druhého kola hlavní fáze Australian Open nenaváže. Domácímu Omaru Jasikovi, až 341. hráči světového žebříčku, podlehl 3:6, 6:1, 2:6.

Kvalifikace na tenisové Australian Open v Melbourne:

Muži - 1. kolo: Kopřiva (24-ČR) - Hemery (Fr.) 6:3, 6:3, Menšík (ČR) - Nakashima (25-USA) 6:4, 7:6 (7:4), Jasika (Austr.) - Svrčina (ČR) 6:3, 1:6, 6:2.

Ženy - 1. kolo: Knutsonová (ČR) - Friedsamová (17-Něm.) 2:6, 6:1, 6:2, Šalková (ČR) - Fettová (Chorv.) 7:5, 3:6, 7:5, Liová (USA) - Martincová (ČR) 6:7, 6:4, 6:4. 2. kolo: Bejlek (22-ČR) - Rainaová (Indie) 6:1, 7:5.

 

Právě se děje

Další zprávy