Domů     Zvířecí lékaři v akci: Kteří živočichové zachraňují lidské životy?
Zvířecí lékaři v akci: Kteří živočichové zachraňují lidské životy?
10.1.2024

Farmaceutický průmysl chrlí každý rok nové a nové léky, které mají lidem navrátit zdraví. Nevyčerpatelným zdrojem účinných léčiv je ale i příroda sama.

Některá zvířata totiž produkují látky, které sice nejčastěji používají k obraně, případně omráčení kořisti, ale zároveň mohou lidem posloužit i jako léky. Kteří živočichové tedy pomáhají lékařům?

Pijavice

Přelepka: Léčila už ve starověku

Přínos pro člověka: záchrana končetin a kůže

Pijavka lékařská má za sebou hodně bohatou medicínskou historii. FOTO: Karl Ragnar Gjertsen/Creative Commons/CC BY 2.5
Pijavka lékařská má za sebou hodně bohatou medicínskou historii. FOTO: Karl Ragnar Gjertsen/Creative Commons/CC BY 2.5

Už tisíce let používají lidé k léčbě pijavice, najdeme je vyobrazené třeba na staroegyptských památkách. Napoleon Bonaparte kdysi prohlásil, že bez nich nemohou fungovat nemocnice. Pomáhaly dokonce zachraňovat končetiny vojáků během války ve Vietnamu.

Pouštění žilou pomocí pijavic bylo dlouhou dobu hojně využívanou léčebnou metodou, nejvíce prospívalo při vysokém krevním tlaku, své opodstatnění mělo i při léčbě bércových vředů.

Pijavice totiž do rány uvolňovaly protizánětlivý a detoxikační hirudin, který poskytuje okamžitou úlevu.

Hvězda klasické i plastické chirurgie

Ve světě jsou využívány i dnes, a to jeden konkrétní druh, pijavka lékařská. Ta má ideální velikost, takže si z rány vezme jen tolik krve, aby to neohrozilo pacienta na životě. Je tak skvělým nástrojem pro záchranu končetin a kůže.

Pijavice se proto využívají hlavně v chirurgii a v plastické chirurgii. Ve znovupřipojené části těla (například v palci) lékaři opraví tepny, šlachy a svaly, ale malé žíly, které odvádějí krev zpět do oběhového systému, jsou poškozené.

Proto se v nově připojené končetině hromadí krev, kterou odsávají právě pijavice, a to dokud se žíly znovu nerozvinou.

(Ne)obyčejné žáby

Přelepka: Polibek smrti pro bakterie

Přínos pro člověka: antibiotika

Objev penicilinu v roce 1929 sirem Alexandrem Flemingem byl dílem náhody. Od té doby zachránila antibiotika miliony lidských životů. Problémem dnešní doby ale je, že si bakterie postupně budují vůči těmto lékům odolnost.

Proto se vědci snaží přijít s léky, které by tento zázrak medicíny, jimž antibiotika bezesporu jsou, nahradily. A zdá se, že se blýská na lepší časy.

Doktor Michael Zasloff, profesor chirurgie z Georgetownské univerzity v USA, si při svých výzkumech žabích vajec povšiml zajímavé věci.

Stehy na břiše žabích samic po odstranění vaječníků se zahojily, aniž by žáby postihl jakýkoliv druh infekce, a to i v nesterilní nádrži.

Bakterie se jim neubrání

Na kůži těchto obojživelníků se totiž vyskytuje vysoká koncentrace silných antibiotik specifického typu, tak zvané antimikrobiální peptidy. Ty na rozdíl od klasických antibiotik rozeznávají spíše membrány mikrobů než jejich proteiny a enzymy.

Změna membrány, ve snaze vyvinout si rezistenci vůči lékům, je pro bakterie mnohem složitější než změna proteinu.

Doktor Zasloff provedl klinickou studii na pacientech s diabetem, kteří měli nehojící se vředy na nohou, a mast na principu žabích antibiotik na ně dobře fungovala.

Vědci ještě musejí zapracovat na zvýšení jejich odolnosti vůči lidským krevním enzymům a zároveň na snížení toxicity pro lidi.

Křovinář žararaka

Přelepka: Smrtící jed léčí vysoký krevní tlak

Přínos pro člověka: léčba hypertenze a srdečních onemocnění

Uštknutí od toho krasavce není vůbec nic příjemného. Jeho jed však obsahuje účinný enzym, kterého se chopili vědci. FOTO: Felipe Süssekind/Creative Commons/CC BY 2.0
Uštknutí od toho krasavce není vůbec nic příjemného. Jeho jed však obsahuje účinný enzym, kterého se chopili vědci. FOTO: Felipe Süssekind/Creative Commons/CC BY 2.0

Křovinář je zmijovitý had, vyskytující se pouze v Jižní Americe, kde má na svědomí více uštknutí než kterýkoli jiný had. Jeho jed způsobuje otoky, modřiny a puchýře, často šok a někdy i zástavu činnosti ledvin.

V roce 1949 objevil brazilský vědec Mauricio Rocha e Silva v jedu těchto hadů látku, která způsobuje rozšiřování cév a kontrakci hladkého svalstva, kterou pojmenoval bradykinin.

Jeho pokračovatelé následně zjistili, že rozkladu bradykininu v plicích brání enzym, jež byl následně označen jako ACE.

Další nadějný lék z hadího jedu

Inhibitory ACE jsou dnes často využívaným lékem k léčbě vysokého krevního tlaku neboli hypertenze, chorob srdce vedoucích k městnání krve i akutního infarktu myokardu. Dále se uplatňují při selhání ledvin z nejrůznějších příčin.

Jed jiného hada, chřestýšovce Waglerova, by zase mohl pomoci při prevenci krevních sraženin. Dnes se při trombózách podávají léky na ředění krve, které však zvyšují riziko rozvoje krvácivých příhod.

Bílkovina z jedu chřestýšovce by mohla zabránit srážení krve, aniž by zvyšovala riziko nadměrného krvácení v případě poranění.

Korovec jedovatý

Přelepka: Sliny pomáhají diabetikům

Přínos pro člověka: léčba cukrovky

Jed Korovce pomáhá pacientům bojovat s diabetem. FOTO: I, Blueag9/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
Jed Korovce pomáhá pacientům bojovat s diabetem. FOTO: I, Blueag9/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Korovci jsou studenokrevní plazi, kteří tráví zimu ve stavu brumace (určitý druh hibernace), při níž sníží svoji tělesnou teplotu a zpomalí metabolismus.

Na jaře je pak jejich tělo schopno opět nastartovat všechny orgány a pochody v těle, včetně funkce slinivky a produkce inzulinu.

Endokrinolog John Eng objevil v roce 1992 v jedu těchto zvířat hormon, který je velmi podobný hormonu inkretinu, jež produkují lidská střeva v reakci na příjem potravy. Inkretiny jsou zodpovědné za tzv. inkretinový efekt. Díky jejich působení se do krve uvolní dvakrát více inzulinu než bez nich.

Léky na bázi jedu korovce

Vědec však zjistil, že hormon uvolňovaný korovcem zůstává v těle účinný déle než lidský hormon. Odtud byl jen malý krok k vývoji léků, které dnes pomáhají diabetikům po celém světě, u nichž inkretinový efekt nefunguje.

Podávají se injekčně vybraným pacientům s diabetem 2. typu, kterým pomáhají udržovat zdravou hladinu glukózy v krvi. Zpomalují vyprazdňování žaludku, snižuje chuť k jídlu, a tak pomáhá těmto nemocným zhubnout. Tyto léky už se používají i u nás.

Pavouci

Přelepka: Pavučina jako materiál budoucnosti

Přínos pro člověka: výroba umělých vazů a šlach

Hedvábné vláko, které produkují pavouci, je unikátní materiál s řadou mimořádných vlastností. Vyznačuje se mimořádnou pevnosti, poměr jeho váhy k pevnosti je čtyřikrát vyšší než u oceli.

Takže vlákno silné jako tužka by dokázalo zastavit letící Boeing 747. Vlákna jsou mimořádně pevná v tahu, ohebná a mají výjimečnou protažitelnost.

Je to zkrátka materiál budoucnosti, který by bylo možné využít jak například na výrobu textilu, neprůstřelných vest, padákových šňůr či lan k poutání letadel k letadlovým lodím, tak i ve zdravotnictví.

Můžete se pavouků štítit nebo bát jak chcete, faktem zůstává, že pavučina je materiál budoucnosti. FOTO: pxfuel
Můžete se pavouků štítit nebo bát jak chcete, faktem zůstává, že pavučina je materiál budoucnosti. FOTO: pxfuel

Neprůstřelné vesty, kosmetika i léčba lidí

Úskalím je, že velkochov pavouků je neekonomický, a zejména fakt, že není možné je chovat hromadně, protože mezi nimi dochází k bojům na život a na smrt. Proto se vědci z celého světa snaží najít jiný způsob, jak pavoučí hedvábí získávat.

Gen pro jeho produkci byl například vložen do genomu koz, vojtěšky či bource morušového.

Syntetické pavoučí hedvábí nyní produkuje několik firem na světě, využívá se k tvorbě textilií, polymerů i jako medicínský biomateriál, který by měl v budoucnu sloužit k výrobě umělých šlach a vazů, lepšímu hojení ran a snížení výskytu jizev a možná i k léčbě rakoviny.

Homolice mágová

Přelepka: Smrtelně jedovatý plž uleví od bolesti

Přínos pro člověka: analgetikum, lék na bolest

Homolice mágová je plž obývající mělké vody Indického a Tichého oceánu. Pro svoji krásnou ulitu je oblíbeným terčem sběratelů. Ti však mohou za svoji vášeň zaplatit životem. Homolice jsou totiž jedovaté, svoji kořist usmrcují dutou jedovou harpunou.

Až 70 % neléčených napadení člověka končí smrtí. Na základě jednoho z proteinů obsažených v jedu tohoto plže, který se nazývá zikonotid a působí na nervovou soustavu, byl syntetizován lék proti bolesti, zvaný Privlt.

Je to velice účinný lék, na který nevzniká tolerance. Zabírá při léčbě silné, chronické bolesti u dospělých, kteří nemohou používat, případně na ně neúčinkují, léky na bázi opiátů.

Počítá se s tím, že by v budoucnu mohl být zikonotid využit i při terapii poškození mozku.

Mořská houba Latrunculia austini

Přelepka: Zelený zázrak z mořských hlubin

Přínos pro člověka: léčba rakoviny slinivky břišní a mezoteliomu

Mořská houba účinně pomáhá proti rakovině. FOTO: Pbsouthwood at wts wikivoyage/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
Mořská houba účinně pomáhá proti rakovině. FOTO: Pbsouthwood at wts wikivoyage/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Rakovina je metlou moderní doby, ročně si její nejrůznější formy vyžádají na 10 milionů lidských životů. Některé druhy rakoviny jsou léčitelné lépe, jiné hůře.

Mezi obzvláště agresivní formy nemoci patří rakovina slinivky břišní a mezoteliomu (tkáně pokrývající mnoho vnitřních orgánů), proti kterým dosud prakticky nebylo obrany.

Vědec Bob Stone z Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) při zkoumání vod kolem Aljašky objevil v moři nenápadnou zelenou houbu označovanou jako Latrunculia austini, která by v léčbě těchto druhů rakoviny mohla znamenat průlom.

Extrakt z této houby totiž při laboratorních testech účinně zabíjí rakovinné buňky. Houba totiž nemůže prchat před predátory, takže na svoji obranu proto vypouští silné chemické látky.

Losos stříbrný neboli kisuč

Přelepka: Chutná prevence úbytku kostní tkáně

Přínos pro člověka: léčba akutní osteoporózy

Domovskými vodami tohoto druhu lososa je severní Tichý oceán od Japonska po Aljašku, ročně se ho při rybolovu vyloví přes šest milionů kusů. Je zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro správné fungování srdce, mozku i zraku.

Ale to není to jediné, čím tento losos přispívá k lidskému zdraví. Vylučují totiž hormon kalcitonin, který působí proti úbytku kostní tkáně, tedy jako prevence osteoporózy.

Syntetické lososí kalcitoniny se používají k léčbě akutní ztráty kostní hmoty u imobilizovaných pacientů a u Pagetovy choroby.

V minulosti byly používány i u žen po menopauze, ale kvůli malému zvýšení rizika rozvoje nádorových onemocnění od toho u nich bylo upuštěno.

Lama

Přelepka: Naděje v boji s viry

Přínos pro člověka: léky proti chřipce i koronaviru

Lama vědcům posloužila díky protilátkám obsaženým v její krvi. FOTO: pxfuel
Lama vědcům posloužila díky protilátkám obsaženým v její krvi. FOTO: pxfuel

Bezhrbé velbloudy v Jižní Americe chovali už dávní Inkové, kteří měli využití pro jejich vlnu, kůži maso i trus. Dnešní vědci však objevili ještě jednu unikátní vlastnost lam, kterou by rádi využili v boji proti virovým onemocněním.

Jsou to protilátky z jejich krve. I lidské tělo si pro boj s viry vyvíjí protilátky, problémem je, že ty nejúčinněji útočí na špičky proteinů nacházejících se na vnější části viru, které ale u chřipky i koronaviru mutují nejrychleji.

Protilátky vzniklé v těle lam tento problém nemají, jsou nesmírně drobné, takže se dostanou k proteinům hlouběji, a mohou tak zaútočit i na ty jejich části, které mutují výrazně pomaleji.

Výzkum je zatím ve velmi raném stádiu, ale je možné, že jednoho dnes se léku na obě tyto metly lidstva dočkáme.

Foto: viz popisky, úvodní fotografie: pxfuel
Související články
Věda a technika
Coober Pedy: Město, kde se žije pod zemí
Uvnitř australského vnitrozemí leží městečko, které na první pohled nevypadá nijak zvláštně, jen denní teploty tu dosahují až 50 °C a k vodě je to daleko. Tak proč žít zrovna tady? Byly zde objeveny velké zásoby opálu, které sem přilákaly tisíce nadšených hledačů. Aby ale vydrželi v tak nehostinných podmínkách, které zde během roku panují, přesunuli svá […]
Věda a technika
Přírodní antibiotika z našich zahrádek
Stále více lidí se zajímá o nejrůznější alternativy v léčení. Nechtějí se spoléhat jen na uměle vyrobené léky, které sice slibují úlevu a pomoc při celé řadě zdravotních obtíží, ale představují i chemickou zátěž pro náš organismus. Zcela jistě existují i situace, kdy lze zdravotní problémy řešit přírodní cestou. V takových případech není hned nutné […]
Věda a technika
Poznáte příznaky mrtvice? Až 70 % Čechů ne! A do nemocnice přijedou pozdě…
Mrtvici každý rok v Česku prodělá zhruba 25 000 lidí. Je druhou nejčastější příčinou úmrtí, i když je u nás léčba mrtvice na špičkové úrovni. Zrovna na 15. května připadá Světový den proti mozkové mrtvici. Se snížením počtu případů přitom může pomoci znalost příznaků – právě ty nezná až 70 % Čechů, a proto se […]
Věda a technika
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
Bylo jednou jedno Slunce a mělo osm dětí. Jejich jména všichni známe. Mají ale něco společného s lidmi? I když už jsou to dnes dospělé planety, životem si nesou následky svého divokého dětství. Příběh se začíná psát před 4,6 miliardami let. Okolo právě vznikající hvězdy se vytvoří rotující prachoplynný disk. Částice v něm se začnou srážet […]
reklama
zajímavosti
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
4 Nejobávanější místa planety: sem vstoupí jen ti nejodvážnější!
Naše malá česká kotlina je v celosvětovém měřítku vlastně velmi příjemným a bezpečným místem pro život. Nemáme tu příliš lokalit, které by byly skutečně nebezpečné, či dokonce smrtící. Planeta Země nicméně takových míst nabízí spoustu. Na některé se vůbec nedostanete, jiné jsou sice přístupné, ale každý vám doporučí se jim vyhnout. Které lokality z celého světa lze […]
Smích střídá děs: Tři nejznámější klauni světa
Zatímco ráno obskakuje děti v nemocnici, tvoří zvířata z balonků a vypráví vtipy, večer jako by se po veselém chlapíkovi slehla zem. Obtloustlý muž svou oběť sváže, sundá kalhoty a znásilní. Druhý den si opět navlékne klaunské šaty a vyrazí bavit děti jako by se nechumelilo. Tulák, který dobyl svět Kdo: Emmett Kelly Zajímavost: Prorazí i v Hollywoodu […]
Boříme mýty: Eva a Adam nekousli do jablka!
Proč dnes nežijeme v ráji? Protože Adama a Eva okusili jablko ze zakázaného stromu. A jak to víme? Píše se o tom v Bibli…. Omyl, v Bibli se o žádném jablku nepíše! Dle knihy Genesis ochutnají „peri“, což je v hebrejštině obecně plod. Podle časté teorie šlo o fíky, a právě listy fíkovníku se poté […]
reklama
záhady a tajemství
Od zločinu k slávě: Příběh tanečníka a herce Jana Révaie
Jan Révai začínal jako talentovaný tanečník, ale život ho zavál do vězení za loupežné přepadení benzínové stanice. Během pobytu za mřížemi se zdokonalil ve svém umění a po propuštění se vydal cestou úspěšného muzikálového herce a tanečníka. Jeho příběh je o druhých šancích, odvaze překonávat chyby a proměně z rebela ve vzor. I přes svou […]
Co se skrývá za záhadnou smrtí muzikanta Miroslava Berky?
Jsou tři hodiny odpoledne. Lucerna je ještě zavřená pro veřejnost, jen v uklízečky vytírají v sále podlahu, brigádníci doplňují nápoje do ledničky a ve zkušebně sedí osazenstvo kapely Olympic. Jeden její člen chybí. „Tak ještě počkáme a uvidíme,“ prohlásí frontman Petr Janda (*1942). Ale když se nic nestane, odehrají zkoušku i bez kolegy.   Odešel, nedošel Tím, […]
Kdo odhalí tajemství „krále popu“?
Označován je za „krále popu“ a superstar 20. století. Ovšem najde se i skupina lidí, která v něm nevidí talentovaného umělce, ale někoho, kdo sexuálně obtěžoval malé děti. Ze zneužívání je dvakrát obviněn, ale soud jej v roce 2005 zprošťuje obvinění.   Zpěvákova složka prý čítá tisíce stránek. Dokumenty zahrnují soukromé zprávy vyšetřovatelů, přepisy telefonických hovorů a […]
Hrad Bítov, místo paranormálních jevů
Umístění stavby impozantního středověkého hradu Bítov nebylo velice pravděpodobně vůbec náhodné. Pod tímto malebným šlechtickým sídlem se prý totiž křižují dvě silné linie zemské energetické mřížky… Brána do jiné dimenze? Zdejší energie zde pak údajně způsobuje skutečně zvláštní úkazy… Jeden z nejsilnějších proudů místní energie se v minulosti měl snad nacházet ještě kdesi mimo vlastní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Za mořem do země faraonů a skvělých zážitků
nejsemsama.cz
Za mořem do země faraonů a skvělých zážitků
Chcete zažít dokonalou exotiku jen za cca 4 hodiny letu z Česka? Vydejte se do Egypta! Je magickou kolébkou starověké historie, protéká tu životodárný Nil, a navíc se na břehy Rudého moře dostanete jen za několik tisíc. Egypt je díky poloze na severu Afriky vyhlášený mírnou zimou a horkým létem. Mezi dnem a nocí sice mohou
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
epochalnisvet.cz
Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než
Bábovka se zakysanou smetanou
tisicereceptu.cz
Bábovka se zakysanou smetanou
Vláčná bábovka se hodí jako zákusek po nedělním obědě nebo jako sváteční snídaně. Potřebujete 4 vejce 1 hrnek cukru krupice 2 hrnky polohrubé mouky 1 prášek do pečiva 1 kelímek (200 g) zakys
Čerstvá manDarinka je prý téměř k nepoznání
nasehvezdy.cz
Čerstvá manDarinka je prý téměř k nepoznání
Své ctitele šokovala  zpěvačka Dara Rolins (51), když se nazvala čerstvou mandarinkou. Ačkoli patří k těm nejudržovanějším ženám v českém a slovenském rybníčku, s vráskami se nehodlala smířit a došl
Děsivá univerzita v Ohiu: Jaké síly ovládají pokoj číslo 428?
enigmaplus.cz
Děsivá univerzita v Ohiu: Jaké síly ovládají pokoj číslo 428?
Noční klid na univerzitní koleji ve městě Athens v americkém státě Ohio náhle protrhne pronikavý dívčí křik! Mladá studentka s hrůzou v očích vybíhá jen ve spodním prádle z budovy a hystericky volá o
Klášter Porta coeli: Brána do nebes leží na Moravě
epochanacestach.cz
Klášter Porta coeli: Brána do nebes leží na Moravě
Ojedinělý gotický portál není jedinou chloubou kláštera Porta coeli. Klášterní komplex s bohatou a slavnou historií nás při prohlídce přesvědčí, že tato stavba si své výjimečné místo v našich dějinách opravdu zaslouží. Založit klášter cisterciaček se rozhodl na počátku 13. století už král Přemysl Otakar I., za svého života však už nestačil učinit rozhodující krok. Postarala se
Svět ohrožuje nedostatek vody, čeká lidstvo boj o tento symbol života?
21stoleti.cz
Svět ohrožuje nedostatek vody, čeká lidstvo boj o tento symbol života?
Světu začíná docházet pitná voda. Jejím nedostatkem trpí asi čtvrtina lidí na planetě, do konce roku 2050 jich přibude další miliarda. V průběhu 20. století přitom množství vody využívané lidmi rostlo
Letní comeback nadčasových perel
iluxus.cz
Letní comeback nadčasových perel
Příběh české značky Olivie začal v roce 2017, kdy Martina Sluková a její syn Lukáš Sluka, založili společnými silami internetové klenotnictví OLIVIE.cz, které prodává velmi kvalitní a prověřené stříbr
Nikdy se už nevzpamatuju…
skutecnepribehy.cz
Nikdy se už nevzpamatuju…
Nedávno jsme oslavili pětadvacáté výročí svatby. V té chvíli by mě ani nenapadlo, že budu podávat žádost o rozvod a láska se promění v prach. Bylo to fantastické. Uspořádali jsme večírek pro naše blízké přátele. A protože bylo pěkné počasí, konal se na zahradě. Nechyběly květiny a nádherné dárky, úžasný dort, momenty plné emocí, úsměvů a přání. Láska na první pohled Potkali
Kimchi: Salát plný vitaminů
panidomu.cz
Kimchi: Salát plný vitaminů
Všichni jsme o něm už slyšeli, ovšem málokdo z nás může říct, že ho ochutnal, nebo je dokonce jeho pravidelným jedlíkem. Škoda. Kimchi totiž patří mezi pět nejzdravějších pokrmů světa. V korejských restauracích se miska kimchi automaticky podává ke každému jídlu zdarma. Přitom by se mohlo vyvažovat zlatem: výrazně snižuje špatný cholesterol, bojuje proti volným
Jak Vikingové vařili nápoj bohů?
historyplus.cz
Jak Vikingové vařili nápoj bohů?
„Je mi zima, “ drkotá zuby mladý Viking Erik. „Napij se, nápoj bohů tě zahřeje,“ podává mu otec pohár s horkou vonící tekutinou. Mladík si přihne. Za chvíli se mu po celém těle rozlije příjemné teplo.   Brzy je pohár prázdný. Erik sáhne po dalším a také ho vyprázdní. Opilý už sotva mluví a jeho