Kliniky oční a ORL mají moderní sály, lékaři plánují navýšení počtu zákroků

  11:38
Nové možnosti otvírají lékařům Fakultní nemocnice Olomouc čtyři špičkově vybavené operační sály, které v pavilonu E získaly díky rozsáhlé rekonstrukci klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku a oční klinika. Bezmála pětiměsíční rekonstrukce přišla na více než 72 milionů korun.

„Všechny provozy nelze naráz přestěhovat do nového. Proto jsme se pustili do náročné rekonstrukce v jedné z našich nejstarších budov a jsem velmi rád, že se toto dílo podařilo,“ sdělil ředitel nemocnice Roman Havlík.

Lékaři si tak oddychli, že pro ně skončilo půlroční provizorium. „Bylo to náročné období, kdy jsme operovali ve dvousměnném provozu na náhradním operačním sále. Nové operační sály jsou pro nás velkou výzvou k navýšení počtu zákroků,“ sdělila přednostka oční kliniky Klára Marešová.

V současnosti ročně klinika provádí téměř čtyři tisíce očních operací. „Nové vybavení operačních sálů nás posune dále,“ ocenil přednosta kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Richard Salzman.

„Sály ve své předchozí podobě v mnoha případech nepůsobily reprezentativně nejen pro naše zahraniční hosty, stážisty, ale dokonce i pacienti uléhající na operační stůl občas utrousili, že je neuvěřitelné, že můžeme v takto ‚nepěkných‘ prostorách dělat kvalitní a moderní medicínu,“ řekl Salzman.

Sály nabídnou špičkové osvětlení i operace obézních

Lékaři kliniky využijí například nejmodernější osvětlení operačního pole. Operační stoly s větší nosností umožní provádět operace pacientů s nadváhou, pro které se musel operační stůl půjčovat.

Součástí projektu byl i vznik nové a výkonnější vzduchotechniky. „V největším operačním sále umožní výměnu až 2 300 metrů krychlových vzduchu za hodinu,“ prozradil vedoucí odboru investic Fakultní nemocnice Olomouc František Valíček.

V rekonstruovaných částech obou podlaží pavilonu, jenž byl postaven v roce 1902, byly rovněž kompletně vyměněny všechny technické instalace. Do operačních sálů byly přivedeny rozvody kyslíku, stlačeného vzduchu a vakua.