Přelomový projekt pro zásobování Karlových Varů

blank

Se začátkem roku 2024 vodohospodáři zahájili první etapu projektu, jehož cílem je zdvojit klíčové zásobní řady karlovarského vodovodního systému a zvýšit zabezpečení dodávky pitné vody do Karlových Varů a dalších obcí.  

Karlovarský vodovod v současnosti zásobuje pitnou vodou 100 000 obyvatel a vodu do něj dodává úpravna Březová, jejímž zdrojem je nádrž Stanovice. Z úpravny je pitná voda rozváděna ve třech větvích, přičemž nejvýznamnější vede přes vodojemy na Sokolském vrchu. Ty zásobují pitnou vodou centrum krajského města a další části na pravém břehu Ohře. Dále voda pokračuje na levý břeh řeky, odkud se pak dopravuje do dalších měst a obcí, jako jsou Nová Rokle, Ostrov nebo Jáchymov.

Během první etapy podle Vodovodů a kanalizací Karlovy Vary dojde ke zdvojení hlavního přívodního řadu z úpravny Březová do vodojemů na Sokolském vrchu. Ačkoliv má trasa nepostradatelný význam pro karlovarský systém, dnes je v provozu pouze jeden přivaděč o průměru 800 milimetrů a délce 3,5 kilometru. Vodaři proto vedle původního potrubí položí nové potrubí o průměru 600 milimetrů, díky kterému vytvoří stoprocentní rezervu pro případ mimořádné události. Po zdvojení potrubí budou navíc moci provádět opravy či rekonstrukce bez omezení dodávky vody.

Podle odhadu vodohospodářů by měla stavba trvat zhruba dva roky. Investorem je Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech, předpokládané investiční náklady jsou 165 milionů. Na první etapě se bude finančně podílet ministerstvo zemědělství ve výši 70 % nákladů. Další etapy budou zahrnovat výstavbu dvou nových vodovodních řadů ze Sokolského vrchu směrem do Tuhnic. K realizaci dalších etap dojde po zajištění spolufinancování z některých dotačních programů.

blank

Zdroj: Vodakva

Foto: Tomáš Ondra, Vodakva

Scroll to Top