Hlavní obsah
Bydlení

Kominík jel z Olomouce 230 kilometrů. Ten od vedle je o 850 korun dražší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michael Tajpi

Kdo má dům s komínem, kde se občas kouří, musí řešit každý rok prohlídku, aby v případě požáru dostal plnění od pojišťovny. Není ale kominík, jako kominík.

Článek

V našem rodinném domě je vytápění dřevem hlavním zdrojem tepla v zimní sezóně. Při porovnání cen tepla pomocí elektrického kotle a malého čerpadla, které rozvádí ohřátou vodu z výměníku nad krbovou vložkou do radiátorů v celém domě, není v současnosti ani jiné volby. Původně to bylo naopak, dřevo bylo zálohou pro pohodlnou elektriku, ale člověk míní a politici a energetické společnosti mění.

Topení dřevem není pohodlné, ani tak úplně jednoduché, ráno vstáváte do studeného domu, člověk si však zvykne na vše. I na to, že musí každý rok sehnat vhodné tvrdé dřevo, nechat ho dovézt, rozporcovat z kmenů na metrové kusy, rozštípat, vyskládat do dřevníku. Fyzická námaha prospívá zdraví, dřevo hřeje během let i několikrát, při zpracování se tuží sousedské vztahy. A hlavě, proti elektřině je za pakatel. Ale bývalo to lepší.

15 minut práce kominíka, další tři hodiny pro majitele

Politik nikdy nespí, je-li zvolen, vymyslí lejstro, a to si žije svým vlastním životem. Co je zlatý důl pro komický cech, je pro majitele domu s komínem otravná a nesmyslná záležitost. A také finanční výdej. Každý jeden rok musíte kominíka objednat, lejstro platí jen 12 měsíců. Ten přijede, vyleze na komín, hodí dolů štětku, sejde dolů, řekne, že dobrý, aby ne, topíme je suchým dřevem. Otevře dvířka do komínu, zašpiní přitom půl domu, vystaví umouněný papír a mizí. Práce na 15 minut.

Další souvislosti ho vlastně nezajímají. Vy si pak sami otevřete prostor mimo samotný kouřovod, tedy oblast průduchů krbové vložky a dvě až tři hodiny ručně čistíte celý spalinový prostor. Na konci jste jako ten kominík, nic nejde umýt, vše špinavé, zaprášené, nevidíte, saze máte všude. A tak když víte, že si to vlastně celé uděláte sám, ale od kominíka potřebujete jen papír, je cena lejstra rozhodující.

Každý rok dražší kominická práce, čas stále stejný

Roky k nám jezdil kominík z našeho okresního města, má to 25 kilometrů. K dobru mu přičtěme, že nás upozornil na nevyhovující stříšku nad komínem, která v konečném důsledku způsobovala poškozování střechy. Aby nový kryt sám přivezl, to už ne, pro ten jsem si musel dojet sám a sám si ho také nainstalovat. A je to špindíra, po jeho návštěvě je půlka domu v černém.

Když začínal, chtěl za svých 15 minut slávy na našem komíně 1000 korun. Předloni to bylo už 1200 + 200 korun na dopravu. Loni jsem čekal, jestli se ozve a nakonec se pro jistotu ani neozval. Chtěl jsem ho v říjnu kontaktovat, než začneme ve velkém topit. Přišla však nabídka obce, že za dva týdny u nás bude pracovat kominík jiný. Využil jsem příležitost a zkusil změnu. Stejně jsem o žádném jiném kominíkovi v okolí nevěděl.

Stejná kominická rychlovka levnější o 850 korun

V daný den přijeli dva kominíci, dali si svých 10 minut slávy, neboť jeden šel se štětkou nahoru na komín a druhý rovnou čistil vysavačem spodní komínová dvířka. Za svou práci chtěli 550 korun, na které jsem dostal také doklad a dali se na odjezd. „Nestíháme, pane, máme toho moc,“ říká jeden z nich. Ještě jsem se stačil zeptat, odkud jsou. „Z Olomouce,“ vyrazil mi mladý muž dech. Objíždí tu obce a makají jako ďas.

Za stejných pár minut práce jsem zaplatil výrazně méně peněz. Příští rok se ozvou sami přímo, už ne přes obec. Takže kominík od vedle přišel o zákazníka za humny, a tito dálkoví čističi našli nového spokojeného klienta. Není řemeslník, jako řemeslník.

Anketa

Kolik platíte kominíkovi za kontrolu komína?
Kominíka nevoláme
33,9 %
500 až 1000 korun
46,8 %
1000 až 1500 korun
17,7 %
Více než 1500 korun
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 62 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz