Dotace v programech OP PIK: Podnikatelé loni čerpali 18 miliard

Agentura pro podnikání a inovace (API), zprostředkující subjekt Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), vyřídila v roce 2023 přes tři tisíce žádostí o platbu ve schválených dotačních projektech.

Z OP PIK zbývá dočerpat 1,5 miliardy korun, o další podporu mohou podnikatelé žádat z OP TAK. Na Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, což je řídící orgán OP PIK, předala agentura k proplacení na účty českých firem přes 18 miliard korun.

Ilustrační foto

Největší objem dotační podpory z OP PIK čerpali podnikatelé v programech Úspory energie, Aplikace a Inovace. Od konce roku 2022 je možné žádat o dotace v navazujícím Operačním programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). API v něm loni přijala přes tři tisíce žádostí o dotace. Podnikatelé měli největší zájem o výzvy Úspory energie, Aplikace a Marketing.

U skončeného OP PIK firmy aktuálně dočerpávají zbývajících 1,5 miliardy korun u projektů s prodlouženou dobou realizace. Navazující OP TAK už má svou první tisícovku schválených projektů.

API nabízí firmám podporu a konzultační servis

API u projektů zajišťuje aktivity spojené s jejich administrací v průběhu celého projektového cyklu, a to zejména hodnocení projektů z hlediska kritérií přijatelnosti a splnění formálních náležitostí, kontrolu velikosti podniku (zda jde o malou či střední firmu), kontrolu výběrových řízení podle pravidel pro výběr dodavatele, administraci žádostí o platbu, monitorování projektů v době realizace a udržitelnosti. Nedílnou součástí dalších aktivit je komunikace s žadateli a příjemci, jejich podpora a konzultační servis.

Informační zpravodaj „tak“ přináší přehled o dění v OP TAK

„Jsem velmi rád, že i v roce 2023 se nám podařilo splnit ambiciózně nastavené cíle a ukázat tak, že dokážeme podávat dobré výkony i v náročných podmínkách. Chtěl bych proto poděkovat zaměstnancům API za jejich pracovní nasazení a žadatelům za jejich důvěru a spolupráci,“ komentuje loňské výsledky Jan Piskáček, generální ředitel Agentury pro podnikání a inovace.

„V navazujícím OP TAK je pro podnikatele připraveno 3,2 miliard EUR, které mohou použít pro další rozvoj svého podnikání. Je to pro všechny obrovská příležitost, jak zvýšit svoji konkurenceschopnost na trhu,“ dodává Piskáček.

Infografika: Čerpání v roce 2023 | API

V roce 2023 čerpali podnikatelé největší objem dotační podpory v programu Úspory energie, a to 4,2 miliard korun na snížení energetické náročnosti provozu. Na druhém místě s čerpáním 4,1 miliard korun skončil program Aplikace, který cílí na projekty průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje. Třetí se umístil program Inovace se zaměřením na produktovou, procesní, organizační a marketingovou inovaci a na ochranu práv průmyslového vlastnictví. Firmy v něm čerpaly 1,8 miliardy korun.

Program OP TAK, který byl spuštěn koncem roku 2022, navázal svým zaměřením na program OP PIK. Je nyní stěžejním programem pro podporu českého podnikání s financováním z fondů EU. V roce 2023 v něm API přijala přes tři tisíce žádostí o dotační podporu.

Otevřené výzvy programu OP TAK na stránkách API

Podnikatelé měli největší zájem o výzvu Úspory energie (856 žádostí v hodnotě téměř 5 miliard korun), výzvu Aplikace (757 žádostí v hodnotě téměř 15 miliard korun) a výzvu Marketing (436 žádostí v hodnotě přes půl miliardy korun).

Agentura API má svá zastoupení ve všech krajských městech České republiky, zájemci o dotace z OP TAK zde mohou konzultovat své projekty. Informace je možné získat i telefonicky nebo e-mailem na zelené lince 800 800 777, programy@agentura-api.org. Všechny služby poskytované API zájemcům o dotace jsou zdarma.

• Teritorium: Česká republika | Evropa

Doporučujeme