Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zmizení květinářky v neprobádaném brněnském podzemí budí dodnes otazníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Pohled na dnešní tramvajový ostrůvek před nemocnicí sv. Anny, kde se Marii Bartošové stala tragická nehoda.

Jízda městskou hromadnou dopravou bývá sem tam dobrodružná, ale málokdy se stane, že cestující zmizí beze stop. Přesto to může nastat - jako v roce 1976, kdy se brněnská tramvajová zastávka propadla do podzemí.

Článek

Nástup do tramvaje před brněnskou Nemocnicí sv. Anny je dodnes docela adrenalinová záležitost. Zvlášť, jste-li třeba hůř se pohybující pacient sousední nemocnice. Před vlastním vstupem na ostrůvek je totiž třeba překonat pás pro auta, která ne vždy mají trpělivost s hůř se pohybujícími, než se dotyční dostanou do „bezpečí“ zastávky. A když píšu bezpečí v uvozovkách, dělám tak úmyslně.

Pokaždé, když tou stanicí projíždím nebo na ní sem tam i vystupuji, vzpomenu si na tragédii, která se tu stala před bezmála půl stoletím. Bylo 15. 2. 1976, kdy došlo pod ulicí Pekařská k havárii na zastaralém litinovém vodovodu a tryskající voda vymlela pod vozovkou kavernu krytou v té době jen tenkou slupkou asfaltu.

Nic netušící cestující přijíždějící kolem poledne tramvají právě vystupovali, když se přímo pod jejich nohama začal propadat chodník. Do jámy spadli dva lidé - muži se podařilo zachytit za vyčnívající kabely, žena měla větší smůlu a proud ji stáhl do podzemí.

Onou ženou byla Marie Bartošová, která pracovala v květinářství. Zůstali po ní manžel a syn. Ti ale místo truchlení a soustrasti od viníků nehody z řad vedení města a vodárenské firmy dostali „naloženo“ od policie. Jejich manželku a matku nikdo nechtěl uznat za zmizelou v důsledku nehody. Dokonce se pracovalo s podezřením, že využila situace a emigrovala z komunistického Československa do ciziny. Policii nahrával fakt, že ani po několikadenním pátrání v kanalizaci se nikde nenašlo její tělo.

Po přibližně 10 letech se objevily ostatky a část možné garderóby zmizelé Marie Bartošové při bagrovacích pracích na rozšíření koryta řeky Svratky, ale nikdo dodnes na 100 % spolehlivě neidentifikoval, že šlo opravdu o ní. Po průtazích byla přece jen prohlášena za mrtvou. O celém smutném příběhu vznikl i dokument České televize Osudové okamžiky - Pekařská ulice 1976 (youtube.com),

Foto: knihoMolka

Pamětní deska se objevila v místě tragédie až po dlouhých letech (Pekařská ul. 62)

Říká se, že všechno zlé je k něčemu dobré - díky Marii Bartošové se město začalo mnohem intenzivněji zabývat tím, co se nachází pod jeho ulicemi. Průzkum brněnského podzemí probíhá dodnes a přinesl mnoho zajímavých poznatků.

Pokud máte dobrodružnější povahu, je možnost se do některých částí dokonce podívat. Teď už beze strachu, že v něm zabloudíte a nikdy nikdo vás nenajde. Brněnské podzemí (podzemibrno.cz)

Další informace najdete:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz