Příběh dvou kamarádů Michala a Tomáše, ztvárněných Sagvanem Tofim a Lukášem Vaculíkem patří k filmovým klasikám. Tofi a Vaculík díky tomuto filmu nastartovali své herecké kariéry ve velkém stylu. V osmdesátých letech patřili k sexsymbolům, o fanynky neměli nouzi.

Třetí díl nebude

Po úspěšném prvním filmu Kamarád do deště se automaticky přesunuly všechny postavy do volného pokračování druhého filmu Kamarád do deště II - Příběh z Brooklynu. Režisér Jaroslav Soukup přiznal, že stejný plán měl i se třetím dílem. K dalšímu snímku měl dokonce napsaný i scénář.

Čáru přes rozpočet mu udělal nejvýraznější filmový záporák Karel Augusta. Ten bohužel zemřel ve věku nedožitých třiašedesáti let na selhání ledvin. Režisér si zkrátka pokračování úspěšného filmu bez něj nedovedl představit.

Divoký život Kadlece

Augusta se dlouhodobě potýkal se závislostí na alkoholu. Pil dokonce i při natáčení. „Bez dostatečné výživy nepodával stoprocentní výkon. Když už to vypadalo, že ten den nic nenatočí, poslal jsem ho do šatny, aby se napil,“ prozradil pro iDNES režisér Jaromír Soukup. Velké problémy začal mít ve chvíli, kdy chtěl zhubnout. Údajně chtěl zapůsobit na svou milenku, baletku. Kvůli lásce k baletce ohrozil své zdraví i kariéru. Situace byla až tak vážná, že po nátlaku okolí nastoupil na léčení. V ten moment už ovšem bylo pozdě. Měl poškozené ledviny natolik, že je už nešlo zachránit. Augusta na selhání ledvin zemřel.

S alkoholem bojoval filmový zloduch Kadlec celý život. První stopy závislosti se objevily už před nástupem na vojnu. Po návratu z vojenského výcviku pití propadl naplno. Rád vysedával v hospodě s štamgasty. Augusta byl známý tím, že hrál především v menších rolích. Chvíle, kdy zrovna nenatáčel, si vyplňoval například prací v gastru. Jednu dobu prodával ve stánku grilovaná kuřata. Tato zkušenost mu jistě přišla vhod ve chvíli, kdy hrál kuchaře Muraška v kriminálce Holka na zabití nebo v roli šéfkuchaře v seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka.

Související články