Orlando strávil v Praze během natáčení dvou řad seriálu v podstatě několik let a nemohl si život v našem hlavním městě vynachválit. Během svého působení zde se choval jako obyčejný turista či člověk na služební cestě. Chodil po památkách, po parcích se psem, dával se do řeči v hospodách a restauracích s běžnými Pražany, a občas si dokonce vyrazil i se svojí partnerkou Katy Perry, synem Flynnem či otcem Colinem.

Zdroj: Youtube

„Je to úžasné místo s báječnými lidmi… Jen se jim lze jen těžko zavděčit, co se piva týče,“ odhadl český naturel poměrně přesně. Na jaře také prohloubil svůj vztah s Českem, když se sešel s prezidentem Petrem Pavlem a jeho manželkou Evou. Nemluvili však o pivu, ale o tom, jak nejlépe pomoci ukrajinským dětem. Orlando je totiž vyslancem dobré vůle UNICEF a o situaci na Ukrajině se velmi zajímá, sešel se také s ukrajinským prezidentem Volodomyrem Zelenským.

Osudový pád

Orlando vyrůstal v anglickém Canterbury a měl problémy s dyslexií, což mu způsobovalo potíže v učení. Jeho maminka ho však navedla na uměleckou, konkrétně hereckou dráhu, kde mohl nechat trable ze školy aspoň na chvíli za hlavou. Když mu bylo třináct let, přichystal mu život velké překvapení. Dozvěděl se, že jeho biologickým otcem nebyl Harry Bloom, který zemřel, když mu byly čtyři roky. Je jím rodinný přítel Colin Stone, jenž se pak stal jeho zákonným zástupcem. Oba muže Orlando považuje za důležitou součást svého života. Další životní veletoč se odehrál ještě před začátkem jeho kariéry, když mu bylo devatenáct. Vypadl z okna ve třetím patře a ošklivě si poranil páteř. „Měl jsem štěstí, že jsem to přežil. První čtyři dny v nemocnici se nevědělo, jestli ještě někdy budu chodit. Byl to začátek dlouhé a bolestivé cesty sebezpytování, protože to nebylo poprvé, kdy jsem se docela vážně zranil. Pořád jsem měl jako dítě něco zlomeného. Vyvrcholilo to právě zlomenou páteří, kdy na mě skutečně sáhla zubatá,“ vzpomínal nedávno na náročnou operaci páteře, těžkou rehabilitaci a nošení korzetu. „Nakonec jsem po dvanácti dnech odkráčel z nemocnice o berlích, což bylo něco jako zázrak,“ říká herec s tím, že poté následovalo takové temné období. „Byla to doba plná bolesti, na kterou jsem jako velmi aktivní člověk nebyl připravený, bylo to prostě omezující. Na druhé straně jsem měl čas a prostor nahlédnout svůj dosavadní život, poznat, co je skutečně důležité, a žít podle toho pak dál.

Duševní zdraví je důležité, přestože není na první pohled viditelné. Vždycky je ale možnost převést bolest, ať fyzickou nebo mentální, na něco pozitivního,“ vzpomínal na chvíle, které předcházely jeho velkému hereckému startu.

Tři roky po pádu z okna se proháněl na Novém Zélandu na koni a natáčel Společenstvo Prstenu, první díl trilogie Pána prstenů pod vedením režiséra Petera Jacksona, jež mu navždy změnila život.

Orlando a Legolas

„Mojí pravděpodobně nejdůležitější rolí je právě Legolas. Byla to vlastně první pořádná práce hned po škole. A ty dva roky na Novém Zélandu, to bylo prostě něco neuvěřitelného,“ říká Orlando, jejž Peter Jackson povolal v roce 2013 (po deseti letech od premiéry Návratu krále) znovu do služby, a to kvůli adaptaci Hobita. „Hrát postavu, kterou napsal ikonický Tolkien, jsem bral ve svých jedenadvaceti velmi seriózně. A vrátit se pak v Hobitovi byla jednoduše čest a výsada. Zároveň to bylo poměrně osvobozující, jelikož v knížce Hobit se toho o Legolasovi moc nepíše, takže jsme měli možnost si s jeho postavou víc pohrát,“ říká. Orlandovo jméno je spojeno také s další filmovou sérií, kterou jsou Piráti z Karibiku, v níž ztvárnil piráta Willa Turnera. Natočil celkem čtyři snímky v rozpětí čtrnácti let. Jinak se ale coby herec spíš hledal – od velkofilmů jako Troja nebo Království nebeské zkoušel menší projekty nižší svítivosti.

Všechna má rozhodnutí byla strategická

Hledal se a točil čím dál tím míň. A pak přišel zlom. „Všechna má rozhodnutí za posledních dejme tomu pět let byla víc než strategická. Řekl jsem si, že zase udělám fantasy, abych k sobě diváky přivedl zpátky. Dal jsem si předtím docela na čas, vychovával jsem dítě, oženil se, rozvedl se, a musím teď lidem připomenout, kdo jsem,“ popisoval moment, kdy se upsal Amazon Studios jako hlavní hvězda jejich mysteriózního fantasy krimiseriálu Carnival Row. V něm si ve dvou sériích (2019 a 2023) zahrál policajta Philoa, jenž na kontinentu Tirnanoc obydleném lidmi a vílami vyšetřuje sérii brutálních vražd. „Svému výkonu jsem mohl dát hloubku, kterou bych předtím nedokázal zahrát, protože jsem mohl vycházet z životních zkušeností, které jsem předtím neměl,“ nechal se slyšet po letošní premiéře druhé série Carnival Row, jež bude také poslední. Kritici se rozplývají i nad jeho výkonem ve snímku Gran Turismo, jejž uvedl do kin letos v létě v režii originálního Neilla Blomkampa (District 9, Elysium). Snímek vypráví skutečný příběh Janna Mardenborougha, jenž se stal z vášnivého hráče počítačové závodní hry Gran Turismo skutečným závodním jezdcem. Orlando si zahrál roli marketéra společnosti Nissan Dannyho Moorea, jenž přijde s myšlenkou vychovat z řad mladých hráčů profesionální závodníky.

Orlando a Katy Perry

Herec a úspěšná zpěvačka tvoří pár od roku 2016, i když se během let jednou rozešli. V roce 2020 se jim narodila dcera Daisy Dove. Orlando také vychovává dvanáctiletého syna Flynna z manželství s modelkou Mirandou Kerr. Vztah s Katy je podle něj pevný, ale občas jako na houpačce. „Určitě bojujeme s emocemi, ale myslím, že jsme si oba vědomi toho, jaké máme štěstí. Jsme jedinečně propojeni a rozhodně se nikdy nenudíme,“ svěřil se nedávno.

V čem můžete Orlanda vidět

  • Tři mušketýři (2011): Ve steampunkové a odvázané adaptaci klasického Dumasova románu režiséra Paula W. S. Andersona si zahrál roli proradného a šikovného vévody z Buckinghamu, jenž disponuje dokonce vzducholodí!
  • Gran Turismo (2023): Sportovní životopisné drama mu přichystalo po dlouhé době do současnosti zasazenou roli marketingového manažera Nissanu, jehož napadne vycvičit z hráčů počítačové hry skutečné závodníky.
  • Pán prstenů (2001–2003): V trilogii Petera Jacksona ztvárnil elfského prince Legolase, jenž se stane součástí společenstva, které má za cíl zničit všemocný Prsten, a zachránit tak Středozemi. Roli si zopakoval v sérii Hobit.
  • Piráti z Karibiku (2003–2017): Celkem čtyřikrát se vrátil do kostýmu piráta Willa Turnera v oblíbené dobrodružné sérii, jíž vévodil výkon Johnnyho Deppa, či Geoffreyho Rushe, Billa Nighyho nebo Javiera Bardema v rolích záporáků.
  • Černý jestřáb sestřelen (2001): Slavný válečný snímek Ridleyho Scotta vyprávějící o občanské válce v Somálsku mu připravil jednu z jeho prvních, menších rolí. Zahrál si řadového vojáka stejně jako tehdy začínající Tom Hardy.
  • Carnival Row (2019–2023): Díky první i druhé sérii se dokázal po menší pauze vrátit na výsluní a výkonem ve fantasy krimiseriálu, v němž se objevil po boku Cary Delevingne, potěšil staré a získal nové fanoušky.

Kdo je Orlando Bloom

  • Orlando Jonathan Blanchard Copeland Bloom se narodil 13. ledna 1977 v anglickém Canterbury. Od školních let se věnoval dramatické výchově, absolvoval prestižní herecké školy.
  • Začínal v divadle, v roce 1997 se objevil poprvé před kamerou v menší roli v životopisném dramatu Oscar Wilde. V roce 2001 coby neznámý herec bez zkušeností získal roli elfa Legolase v Jacksonově trilogii Pán prstenů, což z něj udělalo hvězdu.
  • V letech 2013 a 2015 se vrátil k postavě Legolase v opulentním filmovém zpracování Tolkienova Hobita.
  • Brzy následovala filmová série Piráti z Karibiku, historické velkofilmy Troja a Království nebeské či adaptace Dumasových Tří mušketýrů.
  • V roce 2019 uvedl úspěšný fantasy mysteriózní krimiseriál Carnival Row natáčený v Česku. Druhá série měla premiéru letos.
  • Od roku 2009 je vyslancem dobré vůle organizace UNICEF.
  • Na zápěstí má vytetované slovo devět v elfštině – jako vzpomínku na natáčení Pána prstenů.
  • Od roku 2014 má hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.
  • Od letošního roku je ambasadorem a oficiální tváří českého piva Staropramen.

Zdroj: časopis TV Star

Související články