Hlavní obsah

Na podzim se autobusy chlubila, v zimě je kritizuje. Vildumetzová si naběhla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před dvěma měsíci se poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová na sociálních sítích chlubila, že Karlovarský kraj a její kolega Martin Hurajčík v roce 2020 vybojovali dotaci na pořízení CNG autobusů. Jejich provoz ale v současnosti kritizuje.

Foto: David Taneček, ČTK

Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Článek

„Psal se srpen 2020, kdy náš kolega, tehdy 1. náměstek hejtmana pro gesci dopravy, dnes mariánskolázeňský starosta Martin Hurajčík, vybojoval pro náš kraj historicky nejvyšší dotaci 658 milionů na pořízení CNG autobusů,“ rozplývala se Vildumetzová ještě v listopadu na sítích.

„Dnes jsme si 170 těchto autobusů byli prohlédnout a ty pak mohou od 1.1. 2024 vyjet do ostrého silničního provozu. Ať v kraji občanům dobře slouží,“ doplnila v příspěvku, v němž sdílela i fotografie se zmíněnými autobusy.

O necelé dva měsíce později ale provoz autobusů kritizuje. „Že hejtman Petr Kulhánek nezvládá řídit kraj, je známá věc, ale jeho dopravní obslužnost novými autobusy je fakt ostuda,“ pohoršuje se poslankyně nyní na sítích.

Autobusy podle ní mají nízkou kapacitu, pořádně se v nich netopí a dochází k častým zpožděním. „Vyzýváme vedení kraje, ať aspoň v lednu nechá jízdné na problémových linkách zdarma,“ apeluje Mračková Vildumetzová na vedení Karlovarského kraje.

Nad jejími příspěvky se však začali lidé na sítích pozastavovat. Hejtmana se na sítích zastala například poslankyně STAN Barbora Urbanová.

„Kritizujete, že jsou moc malé – když už tak vina toho, kdo je pořizoval – a že se v nich netopí – vina toho, kdo je pořizoval – a pak že se zpožďují. Jakoby, já nejsem nejostřejší tužka v šuplíku, ale jestli to nebude tím, že je zima a mráz a sněží?“ napsala ironicky kolegyni z opozice.

„Autobusy nekritizuji“

Vildumetzová následně uvedla, že přímo autobusy nekritizuje.

„Z těch mám radost. Z čeho ale radost nemám, je to, že vedení kraje tyhle menší autobusy nasadilo nesmyslně na nevyhovující linky, protože od výrobce stále nemá těch 20 velkých. Navíc úředníci zpackali sestavení jízdních řádů,“ bere zpátečku poslankyně.

Podle ní totiž současné vedení kraje nákup autobusů poškodilo.

„Připravili jsme výběrové řízení a předali projekt nynějšímu vedení kraje. Před třemi roky. Tři roky trvalo, než vysoutěžili autobusy. A proč? Protože projekt předělali. Změnili specifikace autobusů, chtěli nesmyslně dlouhý fullservis,“ kroutí hlavou.

Zároveň upozorňuje, že ani v současné době nejsou dodány všechny autobusy, což způsobuje zmíněné komplikace. Zástupci hnutí STAN na ni prý navíc útočí kvůli tomu, že se blíží volby.

„Nechceme se připravovat na válku.“ Schillerová to schytává za svůj populisticko-pacifistický výrok

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám