Dnes Úterý - polojasno 27°C
Zítra Středa - skorojasno 23°C
Úterý 30. 4. 2024
Svátek má Blahoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Vánoční sbírka SOS dětských vesniček na Hradě vynesla přes 200 tisíc korun
Pražský hrad. Foto: Jan Puci

Vánoční sbírka SOS dětských vesniček na Hradě vynesla přes 200 tisíc korun

25. ročník adventní sbírky pod vánočním stromem na Pražském hradě ve prospěch SOS dětských vesniček vynesl 216 tisíc korun. Sbírka se tradičně koná pod záštitou první dámy: po Ireně Svobodové, Olze Havlové, Dagmar Havlové a Ivaně Zemanové převzala štafetu a poskytla záštitu i Eva Pavlová. Výtěžek sbírky podpoří preventivní služby pro ohrožené rodiny, kterým hrozí odebrání dětí z péče. Informovala o tom Jindra Šalátová, ředitelka SOS dětských vesniček.

Hranici dvou set tisíc korun se podařilo překročit poprvé po osmi letech. „Velice nás potěšilo, že ačkoli se letos na Hradě nekonaly vánoční trhy a kasička tak stála pod vánočním stromem poměrně osamoceně, podařilo se vybrat tak krásnou částku,“ řekla Jindra Šalátová, ředitelka SOS dětských vesniček. „Velký dík za to patří Hradní stráži, která se nám o kasičku každoročně stará,“ podotkla.

Výtěžek sbírky podpoří preventivní služby pro ohrožené rodiny, které se ocitly v krizi a bez pomoci by mohlo dojít k odebrání dětí z péče. „Snažíme se stabilizovat jejich situaci a podpořit rodičovské kompetence rodičů tak, aby dítě mohlo vyrůstat v bezpečném prostředí. Učíme je hospodařit s penězi, vysvětlujeme, co všechno dítě potřebuje pro svůj vývoj. Ale zejména je učíme, jak s dítětem mluvit, jak si s ním hrát, jak mu dát najevo, že ho mám ráda a že mě zajímá, protože to potřebují děti ze všeho nejvíce,“ dodala Šalátová.

Tradici vánočních sbírek na Pražském hradě pod záštitou první dámy založila už v roce 1968 manželka tehdejšího prezidenta Irena Svobodová. Po dvou letech byla sbírka zakázána, v roce 1992 byla tradice obnovena díky velké podpoře Olgy Havlové.

Od té doby nosí kasičku SOS dětských vesniček příslušníci Hradní stráže k vánočnímu stromu každý advent, se dvěma přestávkami – za doby prezidentování Václava Klause a před nedávnou dobou kvůli covidovým restrikcím.

SOS dětské vesničky jsou nejstarší českou neziskovou organizací pomáhající ohroženým dětem, v letošním roce oslaví 55. výročí od svého založení. Pomáhají dětem ohroženým ztrátou rodičovské péče, dětem, které se ocitly v krizi a nemohou ve své rodině zůstat i dětem, o něž se starají pěstouni. Každoročně takto pomohou zhruba 2,5 tisícům dětí.


Autor: Jan Puci

Podezřelé zavazadlo vyklidilo halu hlavního nádraží, v kufru bylo oblečení

Včera v 18:33

Kvůli nálezu podezřelého zavazadla byla v pondělí dopoledne před jedenáctou hodinou evakuována hlavní hala hlavního nádraží. Nakonec se ukázalo, že se ve velkém kufru ukrývalo oblečení. Cestující se v poledne na nádraží mohli vrátit bez omezení.  

V Praze na Harfě jsou high-tech laboratoře pro vývoj nových léků

28. dubna 2024 ve 23:28

Objevy z ÚOCHB mají od středy větší šanci, že se dostanou do praxe, a pacienti s dosud neléčitelnými nemocemi mají zase silnější naději, že se dočkají účinné terapie. Fungovat totiž začíná na české poměry unikátní translační centrum spojující vědu a její komerční využití –...

Další články
Nahoru