12. ledna 2024 16:15

Clintonovy skandály se ženami nebraly konce. Na vyrovnání 850 000 dolarů mu přispěla i manželka

Bylo úterý 12. ledna 1999, když americká kurýrní služba Fed-Ex převzala k doručení mimořádně cennou zásilku. Jejím obsahem byl šek na 850 000 dolarů osobně vystavený tehdejším prezidentem Billem Clintonem. Nejmocnější muž planety si astronomickou částkou kupoval ostražitou neutralitu jedné z obětí svých avantýr.

V tomto případě se jednalo o bývalou zaměstnankyni státu Arkansas Paulu Jonesovou. Ta v roce 1994 veřejně vypověděla, že k ní v roce 1991 během konference přistoupili členové ochranky a oznámili jí, že se s ní Bill Clinton chce setkat. Budoucí prezident (Clinton byl zvolen na podzim 1992), se pak měl před Jonesovou na pokoji obnažit. Takhle celou situaci popsala v pořadu Seana Hannityho na Fox News

Přečtěte si také: Americký prezident spatřil UFO. Událost potvrdil i pilot letadla

Zničující Monica

I když k ničemu dalšímu zřejmě nedošlo, stačilo to na vyvolání soudního procesu, který se táhnul čtyři roky a málem zničil kariéru jinak schopného a oblíbeného prezidenta. A nešlo jen o Jonesovou. Během soudního přelíčení vyplavala na světlo i mnohem novější událost týkající se stážistky Bílého domu Moniky Lewinské, kterou měl Clinton v roce 1998 nejméně devětkrát přimět k orálnímu sexu.

Tehdy 22letá Lewinská se se vším svěřila své starší kolegyni a ta zase informovala média. Když pak při slyšeních v probíhajícím procesu s Jonesovou došlo i na sexuální aféru s Lewinskou, Clinton vše důrazně popřel – stejně jako popíral jakoukoliv vinu v případu Pauly Jonesové. Důkazy včetně stop spermatu na šatech vnadné stážistky ale svědčily proti němu, za což si od Sněmovny reprezentantů vysloužil ústavní žalobu za křivopřísežnictví a maření spravedlnosti.

Podívejte se, jak o svém vztahu s Clintonem mluvila Monika Lewinská v roce 2018:

Nepovedený impeachment

Začátkem ledna 1999 tak kurýr Fed-Exu přebíral v Bílém domě zásilku hodnotnou nejen z hlediska peněz, ale i politické budoucnosti jejího odesílatele. Mimosoudní vyrovnání, na němž se Clinton s Jonesovou dohodl, totiž mělo mimo jiné posílit jeho pozici před Senátem projednávajícím od 7. ledna 1999 návrh impeachmentu. O pět týdnů později pak byl Clinton skutečně zproštěn viny v obou článcích obžaloby a mohl zůstat ve funkci.

Oněch 850 000 dolarů zaplatil Clinton ze své pojistky (475 000 USD) a z investičního fondu patřícího jemu a jeho manželce Hillary Clintonové (zbylých 375 000 USD). Budoucí kandidátka na vůbec první prezidentku Spojených států tak musela spolknout hodně hořkou pilulku. Teprve v lednu 2001 v poslední den svého druhého mandátu Bill Clinton přiznal, že v kauze lživě svědčil a vysloužil si za to pětiletý zákaz právní praxe v rodném Arkansasu a pokutu 25 000 dolarů.

Zapírat, zapírat, zapírat

Bill Clinton byl skandály souvisejícími s obtěžováním žen ve svém okolí proslulý, s výjimkou Moniky Lewinské jako by se ale vždy držel okřídleného doporučení českého psychiatra a sexuologa Miroslava Plzáka, který v souvislosti s nevěrou radil „zapírat, zapírat, zapírat – a když se na to přijde, tak znovu zapírat“.

V pro Clintona kritickém roce 1999 se tak například bývalá dobrovolnice pracující pro Clintonovu kampaň Juanita Broaddricková televizi NBC svěřila, že ji prezident v 70. letech v jejím hotelovém pokoji znásilnil. K soudnímu procesu ale nedošlo a Clinton vše popřel. A už o rok dříve se za oběť nevhodného sexuálního chování Billa Clilntona označila Kathleen Willeyová, jíž měl v roce 1993 prezident v Oválné pracovně Bílého domu bez jejího svolení osahával. Clinton nařčení odmítl.

Teprve v roce 2016 pak Billa Clintona z opakovaného sexuálního napadení obvinila bývalá televizní reportérka Leslie Millweeová, která se měla v roce 1980 stát hned třikrát obětí Clintonových sexuchtivých choutek popisovaných jako osahávání prsou. Ani v tomto případě k žádným právním krokům nedošlo.

Mohlo by vás také zajímat: Epstein si najímal desítky nezletilých dívek. Clinton to mohl tutlat, naznačují dokumenty

Nejnověji se Clintonova „sexuální kariéra“ dostala na přetřes v souvislosti s odtajněnými spisy týkajícími se amerického finančníka a sexuálního predátora Jeffreyho Epsteina. Více než 1000stránkové dokumenty obsahují zmínky o Epsteinově přátelství s Billem Clintonem, bývalého prezidenta nicméně z ničeho neobviňují. Podle jedné z Epsteinových údajných obětí Johanny Sjobergové ale finančník odsouzený za své sexuální delikty k 18 letům vězení „jednou řekl, že má Clinton rád mladé dívky“.

Zdroj: Washington Post, People

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom