Přebytek běžného účtu platební bilance v listopadu dále narostl

Názor
Listopadový přebytek ve výši 43,52 miliardy korun (po 19,84 mld. Kč v říjnu) byl oproti tržnímu konsenzu (6 mld. Kč) pozitivním překvapením. Šlo o vůbec nejvyšší měsíční kladné saldo od září 2020. Kladná bilance běžného účtu dominantně odrážela přebytek obchodu se zbožím a službami.
Ke kladnému saldu běžného účtu platební bilance přispěl hlavně vývoz automobilů. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Podle dříve zveřejněných dat ze zahraničního obchodu v listopadu k jeho kladnému saldu přispěl hlavně vývoz automobilů, což pravděpodobně souviselo s kompletací a exportem rozpracované výroby v tomto odvětví.

Ke zmírňování schodku ale dochází i u obchodu s energetickými komoditami. Přebytek bilance zboží a služeb byl jen lehce kompenzován mírným schodkem primárních důchodů odrážejícím odliv dividend.

PSALI JSME:
Plus 31 miliard. Českému zahraničnímu obchodu v listopadu pomohla auta či plyn

V poměru k nominálnímu hrubému domácímu produktu (HDP) zaznamenal loni běžný účet platební bilance výrazné zlepšení. Deficit bilance primárních důchodů, který v sobě zahrnuje odliv dividend, byl relativně k nominálnímu HDP za prvních jedenáct měsíců loňského roku lehce nižší než v roce 2020, a tedy i vůbec nejmělčí od počátku dat v roce 2005.

Nejlépe za poslední tři roky si v poměru k HDP loni zároveň vedl obchod se zbožím a službami. Celkově má běžný účet platební bilance s přebytkem ve výši jednoho procenta za prvních jedenáct měsíců roku 2023 nakročeno k výrazně lepšímu celoročnímu výsledku než v roce 2022 (-6,1 % HDP), což by mělo tlumit fundamentální tlaky na oslabení české koruny.

Autor je ekonom Komerční banky
(Redakčně upraveno)

Ilustrační foto: Depositphotos.com

PSALI JSME:
Běžný účet platební bilance loni dosáhl rekordního schodku

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Ekonomika

Začínají nové závody ve zbrojení

Výdaje na obranu se budou ve světě strukturálně zvyšovat v souvislosti s novým normálem geopolitického napětí a koncem několik desetiletí trvající mírové dividendy. Stále jsme ještě daleko od více než šesti procent …

Slabý březnový výsledek ekonomiky eurozóny

Zpřesněný odhad Hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny zůstal beze změny, zatímco tamní průmyslová produkce překvapila silnějším růstem. Ekonomika eurozóny i podle zpřesněných dat vzrostla v prvním čtvrtletí …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Na novou práci máme mizivou naději, myslí si většina Čechů 55+

Průzkum
Jaké šance mají Češi starší 55 let při hledání nového zaměstnání? Většina z nich se domnívá, že mizivé. A na nejrůznějších diskusních fórech se předhánějí v líčení, jak stereotypní jsou odpovědi personalistů, když zareagují na pracovní inzerát: Dali jsme přednost uchazečům, jejichž profil lépe odpovídá našim požadavkům…