Středa 15. května 2024, svátek má Žofie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Lehečkova paráda v Adelaide. Otočil dramatické finále a slaví první titul

PREMIÉROVÝ TITUL. Český tenista Jiří Lehečka zvítězil ve finále turnaje ATP v Adelaide. foto: Profimedia.cz

Báječný vstup do sezony a skvělá generálka na Australian Open. Jiří Lehečka ovládl tenisový turnaj v Adelaide, ve finálovém souboji dvou 22letých talentů přemohl Brita Jacka Drapera 4:6, 6:4 a 6:3. Získal tak premiérovou trofej na okruhu ATP v kariéře, v pondělí se ve světovém žebříčku posune na velmi solidní 23. pozici. A výtečně se naladil na blížící se grandslam v Melbourne, do nějž vstoupí v úterý.
  10:30aktualizováno  11:10

Když proměnil druhý mečbol přímým bodem z podání, zvedl ruce nad hlavu a začal jásat. Zatnuté pěsti, ohlušující pokřik, objímání s trenérem Michalem Navrátilem.

Euforii z prvního titulu na okruhu ATP, což v tenisové kariéře platí významný milník, si Lehečka náležitě užíval.

Lehečka vs. Draper

Reportáž z finále turnaje v Adelaide

Ve třetím setu finále předváděl vynikající výkon, hájil si výhodu ze druhého gamu, kdy levorukého Drapera obral o podání. V páté hře poté ustál svízelný okamžik, když při vlastním servisu prohrával 0:40.

A za stavu 5:3 zvládl utkání dopodávat.

„Je to pro mě velmi emotivní, můj první titul pro mě znamená opravdu hodně. Děkuju svému trenérovi i mé rodině, která mě z domova hodně podporovala,“ říkal šťastný šampion při slavnostním ceremoniálu.

Přitom ve finále za nabuzeným protivníkem dlouho zaostával.

První sadu ztratil poté, co v sedmém gamu neudržel servis, a ve druhé balancoval na pokraji porážky. Za stavu 4:4 ztrácel při svém podání 0:30, než i s pomocí úchvatného zásahu na síti, při němž zahrál volej těsně za síť, game ubojoval přes shodu.

A tím se odrazil k parádní otočce.

Lehečka za kritického stavu vytáhl tuto parádu u sítě:

V následující hře poprvé v utkání sebral Britovi servis, čímž urval druhý set poměrem 6:4 ve svůj prospěch. Pohodu si přenesl i do rozhodujícího dějství, v němž si rychle vypracoval vedení 3:0.

A spolehlivě ho uhájil až do vítězného konce, mečbol proměnil po dvou hodinách a devíti minutách. Celkem v zápase předvedl 34 vítězných míčů, o deset více než soupeř. Pomohl si také osmi esy, nevynucených chyb zapsal 17.

Lehečkova cesta k prvnímu titulu

1. kolo: Australan Walton 6:1, 6:3
Osmifinále: Srb Lajovič 7:5, 4:6, 6:3
Čtvrtfinále: Chilan Jarry 6:4, 7:5
Semifinále: Američan Korda 6:2, 6:1
Finále: Brit Draper 4:6, 6:4, 6:3

K triumfu se propracoval coby turnajová sedmička, stal se prvním českým vítězem podniku ATP od Jiřího Veselého, který slavil v únoru 2020 v indickém Puné.

Nadějní vrstevníci Lehečka a Draper se utkali poprvé, žebříčkové postavení hovořilo mírně ve prospěch Čecha, který tento týden okupoval 32. místo světového pořadí, levoruký Brit byl o 30 pozic níže.

Oba už si boj o titul vyzkoušeli loni: český tenista neuspěl v srpnu ve Winston-Salemu, Draper se marně snažil v listopadu v Sofii.

A jejich napínavý souboj v Adelaide nakonec vyzněl lépe pro Lehečku.

Rivalové se nyní přesunou do Melbourne, kde už v neděli začíná Australian Open. Oba ale do grandslamu vstoupí v úterý, mají tak krátký prostor na odpočinek. Lehečku v prvním kole čeká Španěl Bernabé Zapata, na obhajobu loňského čtvrtfinále se nachystal skvěle.

Vítězkou ženské dvouhry se stala Lotyška Jelena Ostapenková. Šampionka Roland Garros z roku 2017 ve finále porazila Rusku Darju Kasatkinovou 6:3, 6:2 a získala sedmý titul na okruhu WTA. Ve světovém žebříčku se posune do první desítky na úkor Barbory Krejčíkové.

Turnaj mužů a žen v Adelaide

tvrdý povrch

Muži (dotace 739.945 dolarů)
Dvouhra - finále:
Lehečka (7-ČR) - Draper (Brit.) 4:6, 6:4, 6:3

Čtyřhra - finále:
Ram, Salisbury (3-USA/Brit.) - Bopanna, Ebden (2-Indie/Austr.) 7:5, 5:7, 11:9

Ženy (dotace 922.573 dolarů)
Dvouhra - finále:

Ostapenková (6-Lot.) - Kasatkinová (Rus.) 6:3, 6:2

První titul pro Američanku Navarrovou

Americká tenistka Emma Navarrová získala v Hobartu první titul na okruhu WTA. Ve finále porazila dvojnásobnou vítězku turnaje Belgičanku Elise Mertensovou 6:1, 4:6, 7:5.

V souboji dvou nejvýše nasazených hráček uspěla Navarrová po dvou hodinách a 48 minutách. Dvaadvacetiletá Američanka proměnila v turnajový triumf hned první finálovou účast.

„Nevím, jestli dokážu vyjádřit své pocity. Je za tím spousta práce. S trenérem jsme spolu osm let, a když pomyslím na ty začátky, je to fakt šílené,“ uvedla Navarrová. Ve světovém žebříčku se posune na 26. místo, nejvýš v dosavadní kariéře.

„Před šesti, sedmi lety jsem doufala, že budu slušná univerzitní hráčka a to mi bude stačit. Dostat se až sem je opravdu bláznivé a svědčí to o tom, kolik práce jsme odvedli,“ řekla Američanka, kterou nyní čeká premiéra na Australian Open.

Nejvýše nasazené Mertensové se nepovedlo získat devátý titul na elitním okruhu. V roce 2017 získala v Hobartu první turnajové vítězství na WTA Tour a rok nato úspěch obhájila.

Tenisový turnaj žen v Hobartu

tvrdý povrch, dotace 267.082 dolarů

Dvouhra - finále:
Navarrová (2-USA) - Mertensová (1-Belg.) 6:1, 4:6, 7:5

Čtyřhra - finále:
Čchan Chao-čching, Olmosová (2-Tchaj-wan/Mex.) - Kuo Chan-jü, Ťiang Sin-jü (Čína) 6:3, 6:3

Z kvalifikace až k titulu

Chilský tenista Alejandro Tabilo dotáhl své tažení turnajem v Aucklandu z kvalifikace až k prvnímu titulu. Ve finále dvou nenasazených hráčů zdolal Japonce Tara Daniela 6:2, 7:5. Ve světovém žebříčku se posune z 82. místa poprvé v kariéře do první padesátky.

Tabilo si zahrál ve finále už předloni v Córdobě, kde prohrál se Španělem Albertem Ramosem. V dnešním souboji se 74. hráčem světa Danielem už uspěl i díky deseti esům.

„Je to až neskutečné,“ řekl Tabilo po finále. „Můj trenér (Guillermo Gómez) ani neměl vízum, zažádali jsme o něj, až když jsem byl ve čtvrtfinále. Dostali jsme ho včera a přiletěl z Melbourne, protože na mě čekal v Austrálii. Šílené, šílené,“ uvedl překvapivý vítěz generálky na Australian Open.

Třicetiletý Daniel byl ve finále turnaje ATP podruhé, v roce 2018 zvítězil v Istanbulu.

Tenisový turnaj mužů v Aucklandu

tvrdý povrch, dotace 739.945 dolarů

Dvouhra - finále:
Tabilo (Chile) - Daniel (Jap.) 6:2, 7:5

Čtyřhra - finále:
Koolhof, Mektič (Niz./Chorv.) - Granollers, Zeballos (1-Šp./Arg.) 6:3, 6:7 (5:7), 10:7

Autoři: ,

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...