Strašný osud. Žena přežila útok Hepnarové a pak ji zabil vlastní syn, vzpomíná detektiv Štoček

Nešťastný příběh. Když v roce 1973 najela Olga Hepnarová vypůjčeným nákladním vozem do houfu lidí na tramvajové zastávce, zemřelo osm lidí. Několik dalších bylo zraněno. Mezi nimi byla i žena, která přišla o ledvinu, měla polámané nohy, porušenou lebku. Ale přežila. V roce 2004 ji však zabil vlastní syn. „Zabil mámu. To je smutnej případ,“ řekl bývalý kriminalista Jan Štoček v pořadu Fight Cast One.

Na případ zavražděné ženy vzpomíná bývalý detektiv pražského oddělení vražd Jan Štoček také v úvodu své nové knihy Vrah je v každém z nás 2.

„Bylo to někdy v září roku 2004. Pamatuji si, že byl pátek a v Praze byl relativní klid. Ten ale kolem jedné hodiny po poledni přerušil služební telefon. Operační mi předběžně sděloval, že v Praze 3 došlo na Kubelíkově ulici č. 29 ve 4. patře k zahoření bytu a hasiči při zásahu našli v jedné místnosti mrtvou, částečně ohořelou starší ženu. Hasiči měli podezření na únik plynu a na úmyslné založení požáru druhou osobou,“ připomíná kriminalista v knize.

ČTĚTE TAKÉ: „Nenávistník“ ubodal uklízečku. Bylo to 33 ran, viděla to její tříletá dcera, vzpomíná Štoček

„Nedalo mi to a přes protesty technika jsem prošel místností k ženině hlavě a mírně jsem ji pootočil do strany. Pod hlavou jsem viděl ještě tekutou krev a prsty jsem nahmatal deformaci lebeční kosti směrem dovnitř. To mi stačilo k přesvědčení, že se pravděpodobně opravdu jedná o vraždu jedním nebo více údery tupým předmětem.“

Fight Cast One s Janem Štočkem

Štoček se později dozvěděl, že žena v roce 1973 přežila vražedný útok Olgy Hepnarové, která si půjčila nákladní vůz a s cílem zabít co nejvíc lidí najela do davu na tramvajové zastávce. Žena tehdy ale i přes vážná poranění přežila. Smrt jí přivodil o 31 let později syn.

„To je osud. V rámci vyšetřování jsme se dozvěděli, že ta paní přežila útok tím autem, a pak bohužel měla smůlu, že došlo k nějakému konfliktu se synem. Netrestaný, normální kluk, který chodil do práce jako instalatér, ji v nějakém afektu zabil,“ řekl Štoček v pořadu Fight Cast One.

„Šlo o peníze, protože on měl nějakou náročnější lásku. Ta holka měla děti a tak. Chtěl jí pomoct tím, že si vezme doma společné peníze. Třeba si myslel, že je časem vrátí zpátky. No ale došlo, k čemu došlo. Zabil mámu. To je smutnej případ,“ zhodnotil detektiv.

A co zkušený kriminalista cítil k tomu, o němž od jisté chvíle věděl, že je vrahem? „To je případ od případu. A první věc je, že toho pachatele neodsuzujete. Od toho je soud. A za druhé, skoro každý pachatel se pak snaží ten případ nějak vysvětlit, nějak obhájit,“ přiblížil Štoček.

„Já necítil nikdy nějakou zášť nebo něco podobného k pachateli. Prostě udělal, co udělal, a my jsme od toho, abychom mu to nějakým způsobem dokázali. Soudit? Potom nastoupí znalci, kteří budou zkoumat nějaké jeho duševní pochody. Potom přijde státní zástupce s obžalobou a pak soud, který ho odsoudí. Já nejsem od toho, abych ho posuzoval. Já si o pachateli nikdy moc nemyslel. Udělal, co udělal. Bohužel,“ dodal respektovaný vyšetřovatel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lesní vrah Kalivoda plánoval vystřílet pražské metro. Tragédii zabránil rychlý zásah policistů

Tagy: