Alois Jirásek: Zahořanský hon. Příběh o vítězství vtipu nad pýchou ze zlatého fondu Českého rozhlasu

13. leden 2024

Příběh, který se odehrává v okolí Zahořan, nám přiblíží šibalský kousek rozšafného myslivce a hornisty Svídy, svobodomyslného malíře Rysa a ušlápnutého kantora-hudebníka Vojny, kteří napálí mocichtivého a nafoukaného pana vrchního. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: František Kožík
Osoby a obsazení: Malíř Rys (Ladislav Mrkvička), Učitelský Vojna (Jaroslav Kepka), Myslivec Svída (Miroslav Moravec), Vrchní von Schönen (Vladimír Leraus), Terez, jeho neteř (Slávka Špánková), Hrabě ze Zahořan (Bořivoj Navrátil), Baron von Strahlen (Eduard Dubský) a Hospodský (František Hanus)
Dramaturgie: Dalibor Chalupa
Režie: Alena Adamcová
Natočeno: 1969

Úsměvný kousek je vlastně podobenstvím o tom, jak lze vnímat umění – jestli jako zdroj čisté radosti, nebo jako způsob, jak získat vliv. O hon tu tedy půjde jak v přímém, tak v přeneseném smyslu slova.

Hra patří do zlatého fondu Českého rozhlasu a ani po více než padesáti letech od svého vzniku neztrácí půvab. Ve stejné době jako rozhlasové drama byl natočen i stejnojmenný film s předními hvězdami tehdejší herecké generace.

Autor hry Alois Jirásek (1851–1930) byl český romanopisec a dramatik, tvůrce historických povídek, románů a románových kronik z českých dějin, historických a vesnických dramat a her s pohádkovými motivy. Jako první podepsal Manifest českých spisovatelů, čímž vyjádřil touhu po národní samostatnosti. Pro svou tvorbu si vybíral látky romantické i psychologické, konfrontoval osobní ideály se soudobou společností.

autoři: František Kožík , Zuzana Sikačová
Spustit audio

Související