Analýza Sky News: Bombardování nejchudší země světa ze strany USA a Spojeného království je přinejmenším riskantní a opticky trapné

13. 1. 2024

čas čtení 3 minuty
Česko se zase mezinárodně diskredituje otrocky nekritickou podporou jednání Spojených států. Bude to mít mezinárodní zahraničně-politické dopady. Svět se na to dívá jinak
 

Washington a Londýn se rozhodly raději zasáhnout přesnými bombami Jemen, než aby urychlily úsilí o ukončení násilí v Gaze, kde bylo za tři měsíce zabito více než 20 000 lidí, píše Mark Stone ze Sky News. Regionální diplomaté tvrdí, že čím déle bude konflikt pokračovat, tím méně bude možné ho zvládnout.

 
Zajímavý je jazyk, který používá Bidenova administrativa


"Írán je hlavním - ne-li hlavním - podporovatelem nebo podporovatelem, sponzorem Húsíů a Írán se operativně podílí na provádění těchto útoků," uvedl představitel Bidenovy administrativy.

Nemluví o tom, že by Írán řídil útoky proti lodní dopravě nebo americké armádě v regionu tak, jak tomu mohlo být ještě nedávno.

Mluví o tom, že Írán je spíše "prostředníkem" než loutkovodičem. A to proto, že vědí, že "íránští zmocněnci" na Blízkém východě již nejsou loutkami.

Hizballáh v Libanonu, Húsiové v Jemenu a Hamás v Gaze - to všechno jsou etablované síly, které přijímají strategická rozhodnutí, samozřejmě v souladu s íránskou ideologií a se zbraněmi íránské výroby, ale řídí se vlastními ambicemi.

Způsob, který Izrael zvolil pro odvetu za útoky ze 7. října - s více než 20 000 mrtvými obyvateli Gazy za tři měsíce -, dal těmto rostoucím regionálním nestátním mocnostem nové zaměření a osvěžil starou věc, kolem níž se mohou shromáždit.

Je to také sjednocující pro skupiny, o nichž je známo, že spolu soupeří a hádají se.

Ale nenechte se mýlit, mezi obyvatelstvem regionu jsou Húsíové vnímáni nikoliv bezvýznamně jako ti, kteří se rozhodli podpořit podporu Gaze materiálními činy.

Amerika a Spojené království se rozhodly pro vojenskou akci, aby se pokusily zastavit rakety Húsíů. Rozhodly se bombardovat nejchudší zemi světa přesnými bombami. To je přinejmenším riskantní a opticky nepříjemné.

Jiným postupem by bylo snažit se odstranit húsijskou záminku urychlením úsilí o ukončení konfliktu v Gaze a vyřešení izraelsko-palestinské otázky. Ale to je sotva pravděpodobné rychle.

Američané projevili neochotu nebo neschopnost ovlivnit izraelské kroky v Gaze.

A za to ztratili důvěryhodnost nejen mezi regionálními lídry. Amerika v posledních měsících ztratila i obyvatelstvo na Blízkém východě.

V posledních týdnech řekli vysocí regionální diplomaté na Blízkém východě televizi Sky News, že čím déle konflikt v Gaze pokračuje a jeho šíření se zintenzivňuje, tím méně je možné jej zadržovat.

A co je zásadní, Írán podle nich sice neusiluje o to, aby vše přerostlo v regionální válku, ale nemůže zmírnit případný chybný odhad v Libanonu, Jemenu nebo Iráku, protože skupiny, které tam operují, jsou stále nezávislejší.

Zdroj v angličtině ZDE

Pokud chybná kalkulace povede ke konfliktu, Írán se nebude snažit jej zastavit, protože by se pro něj rychle stal existenčním.

-1
Vytisknout
2760

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2024