13.01.24 Život s kočkou

6 herních typů koček. Máte doma uličnici, šikulku, nebo citlivku? 

Všechny kočky jsou hravé, ale intenzita jejich hravosti se liší. Zatímco zpravidla aktivní bengálské kočky jsou ochotné běhat za míčkem a aportovat, většinou klidné perské kočky taková hra za pár minut přestane bavit. Ale i mezi jednotlivými zvířaty stejného plemene můžou být velké rozdíly. Jaké hry a hračky jsou pro konkrétní typy ideální? 

Každá kočka má svůj vlastní osobitý charakter a preference, a proto je důležité najít ty správné hry a hračky, které budou odpovídat jejímu typu. V pestrém světě koček se vyskytují různé charaktery. Přinášíme vám přehlídku těch základních. 

1. Uličnice 
Tyto kočky jsou skoro vždy naladěny ke hře. Na vše se vrhají bez zábran a vytahují drápky, koušou a loví svou kořist. Vlezou skoro všude. Tyhle kočky ocení velké kočičí škrabadlo s různými šplhacími a hracími prvky nebo škrabací hřiště. Uličnice jsou aktivními lovci a milují pohyb. Ideální hry jsou takové hry, které simuluji jejich lovecké dovednosti. Udice s peřím, laserová myš nebo interaktivní hračky, které se pohybují, jsou pro ně skvělou volbou. Potěší je taky šustivé tunely a kousací hračky. Dávejte však pozor, aby byly hračky dostatečně bezpečné. Výhodou je, že tenhle typ koček bude mít radost v podstatě z jakékoli hračky, při výběru se skoro nemůžete splést. 

2. Šikulka 
Šikulky mají rády výzvy, které vyžadují precizní práci tlapek. Čím složitější hračka bude, tím lépe. Baví je zdolávat různé úkoly a dokážou se dlouho soustředit. Puzzle hračky s pamlsky uvnitř nebo domácí interaktivní hračky vyžadující manipulaci pomocí tlapek jsou pro ně perfektní volbou. Mohla by se jim líbit škrabací deska s ukrytými míčky nebo myš v kruhu se škrábacím kobercem. Hry s interaktivními myškami nebo malými míčky mohou také poskytnout dostatek zábavy pro tento precizní typ. Pozor, tyto kočky očekávají stále něco nového, jinak se rychle začnou nudit. 

3. Nemotora 
Znáte ta vtipná kočičí videa, kdy se kočka snaží vyskočit na parapet a přitom spadne? Tak to je nemotora. U tohoto typu je jisté, že když skočí po balonku, občas ho mine. Tyto kočky by mohly ocenit hračky, které nevyžadují příliš obratnosti. Měkké plyšové hračky nebo plyšové míčky jsou pro ně vhodné. Bavit by je mohl i bláznivý kruh s myší. Hry, které jim umožňují jednoduché zacházení, jako je honění pomalu se pohybujícího laseru, jsou ideální. Dobré je, že nemotorné kočky si ze své nemotornosti zpravidla nic nedělají. Takže i když ze šplhadla spadnou, stejně se na něj pokusí znova vylézt. 

4. Citlivka 
Citlivé kočky mají rády klidné a neinvazivní hry. Hračky by měly být vybírány s maximální pečlivostí. Pokud citlivka s nějakou hračkou bude mít špatnou zkušenost, zahrne ji hlubokým opovržením a nezájmem. Velké, neforemné nebo dokonce hlasité hračky jí nevyhovují. Hodí se pro ni lehké plyšové hračky, které nevydávají hlasité zvuky. Ani šustivý tunel ji moc nenadchne. Zato paví pero či Udice zakončená plyšovou hračkou by mohla citlivce vyhovovat. Také hračky s catnipem mohou být skvělým způsobem, jak ji povzbudit k hraní. Tyto jemnocitné a trochu bojácné kočky mají rády hry na schovávanou. Milují krabice a papírové tašky, do kterých se schovávají. 

5. Hyperaktivní kočka
Tyhle kočky touží po změně a dobrodružství. Čím více se toho na poli domácí zábavy bude dít, tím lépe. Pro kočky s přebytkem energie jsou ideální hry vyžadující fyzickou aktivitu. Hrací tunely, horizontální a vertikální skákací, škrábací a šplhací platformy a hračky, které se rychle hýbou, jim mohou poskytnout dostatek zábavy a cvičení. Robotická myš, šustící tunely a led ukazovátka  nebo laserové myši jsou také skvělou volbou. Mohly by je bavit i různé interaktivní hračky. Má-li být tento typ kočky šťastný, bude potřebovat nápadité a často nové hračky.  

6. Pecivál
Tyhle kočky většinu hraček ocení líným zvednutím tlapky. Raději odpočívají než běhají, takže dávají přednost měkkému pelíšku před robotickou myší. Rády také pozorují dění za oknem. Příležitostné hry s pohyblivými hračkami nebo kočičími udicemi mohou být dostatečně zábavné, aniž by vyžadovaly přílišné úsilí. Bavit by je mohl míč na pamlsky nebo hračka aktivity slow feed. Rozpohybovat tento typ není snadné, ale když se vám podaří najít hračku, která tento typ zaujme, máte vyhráno. Většinou se jedná o překvapivé předměty, o nichž by vás ani nenapadlo, že pecivála budou bavit. 


Pamatujte, že každá kočka může mít své vlastní preference, a proto se snažte pozorovat, co vašeho mazlíčka zaujme. Hlavním cílem je poskytnout mu zábavu, která mu přinese radost a uspokojení. Přejeme šťastné hraní!

Zdroj: Renate Jonesová: Kočky síla a elegance, Euromedia group – Kniž klub, 2012
Foto: Pexels.com