Americký zmocněnec pro klima Kerry končí. Chce pomoct Bidenovi v kampani za znovuzvolení

Zvláštní zmocněnec americké vlády pro klima John Kerry opustí administrativu amerického prezidenta Joea Bidena. Bývalý ministr zahraničí však pomůže v kampani za znovuzvolení stávajícího prezidenta v tomto roce, uvedla agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované informované zdroje. Kerry podle nich funkci opustí ještě tuto zimu.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Kerry na konferenci OSN COP28 v Dubaji

John Kerry na konferenci OSN COP28 v Dubaji | Foto: Thomas Mukoya | Zdroj: Reuters

Rozhodnutí osmdesátiletého demokratického politika přichází měsíc poté, co sehrál důležitou roli při vyjednání mezinárodní dohody o přechodu od fosilních paliv z klimatické konference COP28 v Dubaji.

Ve Washingtonu protestovali lidé proti Bidenovi. Podle nich neplní své sliby ohledně ochrany klimatu

Číst článek

Kerry o svém rozhodnutí informoval své spolupracovníky v sobotu poté, co ve středu hovořil s Bidenem, uvedl jeden ze zdrojů. Americká administrativa ještě údajně nerozhodla o Kerryho nástupci.

Kerry ještě ve funkci ministra zahraničí v administrativě prezidenta Baracka Obamy pomohl v roce 2015 dojednat pařížskou klimatickou dohodu, v níž země světa učinily závazky v boji proti klimatické změně.

Dříve byl politik ze státu Massachusetts s částečně českými kořeny také senátorem za Demokratickou stranu a v roce 2004 ho jeho strana postavila do prezidentských voleb proti Georgi Bushovi mladšímu. Republikánský prezident tehdy Bílý dům uhájil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme