Larischova vila je důležitou součástí ležácké tragédie a odboje

regiony

Záchrana a rozvoj Larischovy vily v Pardubicích je dlouhodobě jednou z našich priorit v oblasti kultury a památkové péče.

Larischova vila je důležitou součástí ležácké tragédie a odboje
Pietní setkání
14. ledna 2024 - 11:30

Larischova vila je důležitou součástí ležácké tragédie a odboje na Pardubicku. Za účasti celé řady významných hostů včetně hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, předsedy Československé obce legionářské Pavla Budinského, ředitele Památníku Lidice Eduarda Stehlíka či primátora Pardubic Jana Nadrchala se v prostorách Larischovy vily v Pardubicích uskutečnilo pietní setkání věnované výsadku Silver A, pardubickému odboji a tragédii v Ležákách.

„Záchrana a rozvoj Larischovy vily v Pardubicích je dlouhodobě jednou z našich priorit v oblasti kultury a památkové péče. Od roku 2016 jsme z krajského rozpočtu uvolnili na záchranu objektu 30 milionů korun. Pro letošní rok jsme pak připraveni pomoci dalším etapám obnovy vily deseti miliony, jelikož Československá obec legionářská získala dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 55 milionů korun s tím, že celý připravený projekt je oceněn na 79 milionů korun. Jedná se o velkou šanci, abychom objekt společnými silami dostali do stavu, který si zaslouží, jelikož se jedná o důležitou součást nejen ležácké tragédie, ale i celého odboje na Pardubicku,“ uvedl hejtman Martin Netolický.



Ve vile by po rekonstrukci měla být umístěna expozice týkající se vypálení osady Ležáky a ležáckých dětí. Jedná se zároveň o místnosti, kde pobývali ležáčtí obyvatelé před popravou. Umístěna zde bude i zvonice se zvony, které budou zvonit ve výročí jednotlivých poprav. V dalších místnostech bude umístěna expozice Obrana národa věnující se okupaci Čech a Moravy, vzniku a fungování organizace Obrana národa, ale obsahující i expozici například zbrojní dílny nebo věznice. Součástí objektu bude také expozice známé Kavárny Veselka. Další místnosti budou sloužit jako dočasné expozice, místo pro společenské příležitosti, přednášky, koncerty a jiné programy pro až 60 osob. Nedílnou součástí expozice bude také představení historie Zámečku.

Pardubickénovinky.cz informoval Mgr. Dominik Barták, tiskový mluvčí Pardubického kraje.

(jv,pardubickenovinky.cz,foto:kú)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif