Stanislav Vyskočil: Komedie o Františce a Honzíčkovi. Poetická lidová hříčka

14. leden 2024

Komédie o lásce, plná dobrodružství, též poučení a se šťastným koncem. V hlavních hrají Milena Steinmasslová, Bořivoj Navrátil, Petr Svoboda a Jaroslav Kepka. Inscenaci režiséra Stanislava Vyskočila provází vynikající hudba Jaroslava Krčka. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Scénář a režie: Stanislav Vyskočil
Osoby a obsazení: opovědník (Karel Richter), blázen (Jaroslav Kepka), Honzíček (Petr Svoboda), Františka (Milena Steinmasslová), generál Minc (Bořivoj Navrátil), císař turecký (Jiří Holý), král (Svatopluk Skládal), královna (Jarmila Kurandová), kupec (Soběslav Sejk) a další
Dramaturgie: Katarína Bartošová
Hudba: Jaroslav Krček
Natočeno: 1982

Plný název lidové hříčky zní Komedie o Františce, dceři krále anglického, též o Honzíčkovi, synu kupce londýnského. Text zaznamenal roku 1893 vídeňský slavista a žurnalista J. Karásek podle přednesu Č. Marka ze Železnice, jednoho z posledních pamětníků inscenování hry v Tříči u Vysokého nad Jizerou, kde byla naposledy provedena roku 1835. Podle postavy Justiciára (funkce zavedena za Josefa II.) lze za dolní časovou hranici vzniku považovat rok 1785, hra však nejspíše pochází až z počátku 19. století.

V inscenaci hry, která byla zpracována podle neznámé předlohy, účinkovalo přes 20 herců, z nichž 16 mělo role mluvené. Funkce Opovědníka je místy zastoupena postavou Blázna, zvaného Honzbuřtel. Pro moderní divadlo hru oživil E. F. Burian v inscenaci Druhá lidová suita (1939) a zpracoval podle ní libreto pro svou Operu z pouti (1950).

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.