Zákeřná nemoc upoutala sportovce Josefa na vozík. Ani lékaři nevědí, co se mi děje, říká

Josefův život zásadně změnila roztroušená skleróza.

Krutá diagnóza pro mladého sportovce z Plzně

Ještě před pěti lety byl tehdy 24letý Josef Klír z Plzně aktivním sportovcem, pak ale začal pociťovat první příznaky nemoci. Byl zničehonic malátný a velmi unavený. Diagnózu se od lékařů dozvěděl o rok později. Život mu zásadně změnila roztroušená skleróza.

Ještě na začátku roku 2018 plaval, běhal, chodil do posilovny a jako většina kluků v jeho věku –⁠ aktivně žil. Pak se ale vše změnilo. „Přes Vánoce 2018 už jsem jenom ležel, jedl a spal,“ svěřil se Klír pro CNN Prima NEWS. Krátce nato pak podstoupil lumbální punkci a magnetickou rezonanci. Vyšetření potvrdila, že má roztroušenou sklerózu.

ČTĚTE TAKÉ: Život v Rumunsku zasvětil péči o psy, teď Florin čelí kruté nemoci. Stát na léčbu nepřispěje

„Bylo mi sděleno, že je to nejběžnější typ. Teď zjišťuji, že se asi děje i něco přidruženého, ani lékaři neví co,“ postesknul si Klír, který ještě před dvěma lety zvládl i přes veškeré bolesti ujít tři kilometry. Později ale musel začít chodit s berlemi a pak už to nešlo ani s nimi. „V prosinci mi byl dodán první invalidní vozík,“ upřesnil.

Aktuálně má za sebou chemoterapie a transplantaci kostní dřeně. I přes kortikoidy a biologickou léčbu se ale jeho stav neustále zhoršuje. Uvedl, že každodenní křeče a bolesti jsou velmi nepříjemné.

Velkou oporou je mu jeho přítelkyně Nikola. Josef už se sám na nohy nepostaví, a tak mu pomáhá při přesouvání z postele na vozík, s oblékáním a obouváním. „Je neskutečný, je to opravdu makáč a jsem na něj hrozně pyšná,“ prohlásila pro CNN Prima NEWS.

Stav mladého muže pomáhá zlepšovat jízda na motomedu a další rehabilitace a fyzioterapie. „Motomed jsem si pořídil z vlastních zdrojů, pojišťovna to bohužel neproplácí,“ prozradil Klír. „Vojtova metoda nás teď vyjde měsíčně na 3 500 korun, další terapie by nás vyšly na patnáct tisíc a to teď nemáme,“ dodala jeho přítelkyně.

Založila proto sbírku. Cílem je nejenom vybrat peníze na rehabilitace a pomůcky, ale také pomoci s osvětou této velmi zákeřné nemoci.

Tagy: