Vladimír Komárek – skvělý grafik a malíř ticha z Hořenska u Semil

15. leden 2024

V Hořensku u Semil se v roce 1928 narodila jedna z našich největších uměleckých osobností druhé poloviny 20. století, malíř grafik a ilustrátor Vladimír Komárek. Především v oblasti drobné grafiky a ex libris je považován za evropskou špičku.

Vystudoval nejprve sklářskou školu v Železném Brodě. V roce 1954 pak úspěšně absolvoval pražskou Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. Většinu času tvořil v ateliéru v Nedvězí u Semil.

Komárkova raná tvorba se vyznačuje expresivismem, ale v pozdějším období se v ní už jasně vyskytují prvky poetiky a lyričnosti. Sázel na tlumené barvy a neostré kontury, což přispělo k jedinečné atmosféře jeho obrazů.

V letech 1965 – 1971 byl členem významného Sdružení českých umělců a grafiků Hollar. Za výtvarný doprovod veršů Vladimíra Holana Strom kůru shazuje získal v roce 1981 prestižní ocenění Nejkrásnější kniha roku.

Velice uznávané jsou i jeho ilustrace básnické sbírky Jaroslava Seiferta Deštník z Piccadilly nebo Máchova Máje.

Když bylo Komárkovi osm let, sousedka mu prorokovala, že bude malířem medijních obrazů visících v muzeích po celém světě. Nebyla daleko od pravdy – semilský rodák vystavoval kromě Albánie ve všech evropských zemích.

Malíř ticha, jak se mu přezdívalo, nás navždy opustil v roce 2002.

autor: Milan Knotek
Spustit audio