Hlavní obsah
Sport

Slavia má devět brankářů. Přesto koupila jako jedničku desátého od konkurence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Talentovaní fotbaloví brankáři v teenagerském věku by do velkých klubů raději přestupovat neměli. Šance na úspěch není vysoká. Velké kluby mladíkům většinou nevěří. Raději koupí na pozici jedničky zkušeného staršího brankáře.

Článek

Dávid Kalanin, 16letý brankář z Košic, reprezentant Slovenska do 17 let, je dalším z řady mladých gólmanů, které Slavia v posledních letech koupila. Pražský klub v minulém týdnu oznámil jeho příchod na svých webových stránkách. A jako vždy se píše o tom, že je to velmi talentovaný a perspektivní brankář. „Dávida jsme dlouhodobě sledovali. Naše skauty zaujal mimo jiné i v reprezentačním zápase. Na podzim u nás absolvoval stáž, kde potvrdil svou kvalitu v trénincích i před zraky trenérů brankářů A-týmu,“ řekl k příchodu mladého brankáře manažer akademie Petr Hurych.

Faktem však je, že se nikdo z mladých talentovaných brankářů, kteří do Edenu v posledních letech v teenagerském věku přišli, zatím v „A“ týmu Slavie neuplatnil.

Teenageři, kteří přišli do Slavie

Dnes 22letý Jakub Markovič přicházel do Slavie ze Sigmy Olomouc v roce 2017 v 15 letech jako obrovský talent, kterému se předpovídala velká budoucnost. Když mu bylo osmnáct, psalo se o tom, že převezme „štafetu“ od Ondřeje Koláře, který brzy odejde do zahraničí. Talentovaný Markovič se měl zanedlouho stát prvním gólmanem Slavie. Nakonec za ni odchytal v sezoně 2019/20 pouze dva prvoligové zápasy. Poté putoval se střídavými úspěchy po hostováních v Mladé Boleslavi, Vlašimi a Pardubicích. V létě minulého roku nakonec přestoupil do Baníku Ostrava, ale ani tam v lize zatím nechytá. Přednost dostává o tři roky starší Jiří Letáček.

Dalším talentovaným brankářem byl Slovák Martin Vantruba. Jeho příchod do Slavie v lednu 2018 z Trnavy provázela velká očekávání. „Jedná se o velký brankářský talent, dlouho ho sledujeme. Jsem rád, že jsme se na něm shodli i se slávistickým skautingem, který ho také doporučil.“ řekl na jeho adresu tehdejší sportovní ředitel Slavie Jan Nezmar. Do ligového týmu se Vantruba v Edenu neprosadil. Za áčko nikdy nenastoupil. Také on putoval po hostováních. Byl v Podbrezové, v Pohronie, v Příbrami, dánském Nodsjaellandu. Nakonec ze Slavie přestoupil do Dunajské Stredy. Pak se vrátil do domovské Trnavy. Dnes je mu 25 let, je pořád kmenovým hráčem Trnavy. Na podzim působil v druhé slovenské lize v klubu Malženice. Nastoupil jen do jednoho utkání.

Dalším z mladých gólmanů Slavie, kterému se předvídala velká budoucnost, je Matyáš Vágner. V sezoně 2020/21 střídal vážně zraněného Ondřeje Koláře v nechvalně proslulém utkání na Glasgow Rangers v Evropské lize. Talentovaný Vágner, kterému bude v únoru 21 let, si následně připsal ještě dva starty v lize. V tom druhém v Brně byl po 18 minutách vyloučen poté, co srazil mimo pokutové území domácího hráče Hladíka. Po sezoně byl „převelen“ do spřátelené druholigové Vlašimi, kde pod trenérem Martinem Hyským, bývalým hráčem Slavie, pravidelně chytá druhou ligu. Pro mladého brankaře je to určitě jen dobře. Je také členem české reprezentace do 21 let.

Teenagerem už sice nebyl tehdy 23letý Jan Stejskal, když přicházel do Slavie v září 2020 z Mladé Boleslavi. Do výčtu brankářů, kteří prošli v nedávné době Edenem, a neprosadili se, však také patří. V lize se v dresu Slavie dostal do branky v jediném utkání sezony 2020/21. Pak byl na hostování v Olomouci, Liberci a naposledy v druholigovém Vyškově. Dnes je mu 26 let, stále je hráčem Slavie, ale je už jen zřejmě otázkou času, kdy ji definitivně opustí.

Dnes dvacetiletý Antonín Kinský přestoupil do Slavie z pražské Dukly v červenci 2021. I v jeho případě se mluvilo o obrovském talentu. „Antonín Kinský mladší patří do velmi talentované mladé české brankářské školy. Věřím, že s využitím personálního zázemí Slavie se Tonda ještě posune a naplno uplatní svůj potenciál. Připojuje se rovnou k A-týmu,“ řekl při jeho příchodu sportovní ředitel Jiří Bílek. Také Kinský se v áčku Slavie zatím neuplatnil. Po vydařeném druholigovém hostování ve Vyškově je nyní na dalším v Pardubicích, kde nastoupil na podzim do čtyř ligových utkání. Stejně jako Vágner patří do kádru české reprezentace do 21 let.

Christián Fülöp ve Slavii působil od roku 2017, kdy přišel do kategorie U16. Později byl v „B“ týmu Slavie. V sezoně 2021/2022 figuroval na B-listu pro základní skupinu Konferenční ligy. Více se neprosadil. Dnes je mu 21 let a působí v Českém Brodě, který hraje divizi.

Srbský teenager Luka Radotič přišel do juniorského týmu Slavie v roce 2018 ze srbského celku FK Indjija. Ve Slavii se prosadil pouze do kádru „B“ týmu. Dnes je mu 23 let a působí v japonském klubu V-Varen Nagasaki.

Tři 19letí brankáři jsou nyní v „B“ mužstvu Slavie

Tomáš Kolodziej začínal s fotbalem v Litvínově. V roce 2020 přestoupil jako 15letý talent do Slavie. V sezoně 2022/23 byl členem „B“ týmu. V létě 2023 odešel na hostování do Hostouně. V lednu 2024 se vrátil a připojil zpět k béčku Slavie. Odchovanec Adam Dvořák v podzimní části probíhající sezony zasáhl do čtyř utkání ČFL za „B“ tým. Filip Slavata začínal s fotbalem v Třeboradicích. V roce 2015 se přesunul do Slavie. V podzimní části ČFL se objevil v brance jednou.

Slavia měla dosud ligovou jedničku v 31letém Aleši Mandousovi, který odchytal většinu podzimních utkání a byl také pod Jaroslavem Šilhavým členem české reprezentace. Dvojkou byl na podzim 29letý Ondřej Kolář, jehož kariéra kvůli zdravotním problémům zřejmě pozvolna předčasně končí. Třetím gólmanem na podzimní slávistické soupisce byl 21letý Jan Sirotník, další mladý talent, který se do Edenu vrátil z hostování v druholigovém Varnsdorfu. Odchovanec Slavie také v prvním týmu zatím šanci nedostal. Na podzim nastoupil k 11 utkáním béčka v ČFL.

Přestože má Slavia devět vlastních brankářů pod profesionální smlouvou, rozhodla se začátkem ledna angažovat desátého, „hotového“ zkušeného brankáře z konkurenčního klubu - Jindřicha Staňka z Viktorie Plzeň, českého reprezentanta.

Dle neoficiálních zpráv Slavia zaplatila za Staňka cca 25 milionů korun a k tomu přidala dva mladé záložníky Matěje Valentu a Lukáše Červa. Včetně této hráčské náhrady tedy celá transakce vyšla Slavii na částku kolem 50 - 55 milionů korun. Čas ukáže, jestli to bylo správné rozhodnutí, a zda bude více spokojená Slavia či Viktorie. Anebo, zda to bude win win.

Jaká je nyní situace slávistických brankářů?

Aleš Mandous bude dvojkou a Ondřej Kolář zřejmě trojkou, pokud neukončí kariéru. Jan Sirotník je zatím v kádru áčka. Jan Stejskal, Antonín Kinský a Matyáš Vágner zůstávají na hostování. V béčku jsou tři devatenáctiletí brankáři: Tomáš Kolodziej, Adam Dvořák a Filip Slavata.

Jedničkou bude Jindřich Staněk. Touží po tom být prvním gólmanem nejen ve Slavii, ale také v reprezentaci, kterou čeká v červnu EURO v Německu. Slavia vsadila na zkušenost. Staňkovi je 27 let. Je tedy v nejlepším věku. Když si udrží formu, může být jedničkou Slavie klidně dalších pět šest let. V tom případě budou mít Sirotník, Kinský, Vágner, Kolodziej, Dvořák, Slavata, Kalanin a další mladí brankáři Slavie zřejmě smůlu. Může se ale také stát, že Staněk na EURU zachytá skvěle a přijde zahraniční nabídka, „která se neodmítá“.

Jak to vypadá jinde?

Dánský trenér Sparty Brian Priske na začátku podzimní části přivedl na Letnou na hostování svého Dána Petera Vindahla, 25letého zkušeného brankáře z AZ Alkmaar. Znovu poněkud překvapivě upřednostnil hostujícího brankáře před kmenovými gólmany Sparty. V minulé sezoně dal přednost mladému Kovářovi z Machesteru a tento odvážný tah mu vyšel. Tentokrát svému krajanovi.

Sparta nedala šanci na postu jedničky žádnému ze svých gólmanů, přestože v létě koupila talentovaného 21letého slovenského brankáře Jakuba Surovčíka z Jablonce. Ve Spartě působí jen v druholigovém béčku. Tam se střídá s 20letým Filipem Nalezínkem, který do pražské Sparty přestoupil před dvěma lety z Pardubic.

Šanci stát se na Letné jedničkou nedostal ani už zkušený sparťanský odchovanec, 27letý Vojtěch Vorel. Ten má za sebou několik hostování. Byl ve Vlašimi, slovenské Senici a v Českých Budějovicích. Tam chytal v sezoně 2021/22 v lize velmi dobře. Sparta si ho poté stáhla zpět. Čekalo se, že dostane šanci v „A“ týmu, ale v minulé sezoně nastoupil jen k pěti zápasům za druholigové béčko. Na začátku této sezony odchytal sice bez problémů dva první ligové duely, pak však přišel Dán Vindahl a Vorel už se do branky „A“ týmu nedostal. Výjimkou byla pouze dvě utkání MOL Cupu doma s Bohemians a v Líšni. Vorel tak sedí v nejlepším věku už druhou sezonu na střídačce.

„Macešsky“ se ke svým kmenovým mladým brankářům chová většina evropských velkoklubů. Jen výjimečně se jedničkou stane odchovanec z vlastní mládežnické akademie. Velký klub raději koupí zkušeného brankáře ve středním věku, nebo klidně třicátníka, z jiného klubu. Důležitým faktorem je totiž zkušenost. Mladíci čekají na šanci v rezervě nebo putují s většími či menšími úspěchy po hostováních, až často nakonec odejdou na přestup do menšího klubu.

Málokdy dostane fotbalový brankář šanci v prvním týmu velkého profesionálního klubu jako teenager. Výjimky samozřejmě existují. Jako kdysi Petr Čech. Ten debutoval v lize v dresu tehdy malého ligového klubu Chmel Blšany už v 17 letech a pěti měsících. V devatenácti už byl v českém velkoklubu, pražské Spartě, jedničkou a po 27 ligových utkáních v jejím dresu odešel do Francie. Měl štěstí, že mu v Blšanech a především Spartě trenéři věřili a dali takto mladému příležitost. Přitom předtím se v Plzni, odkud pochází, dávaly větší šance Ticháčkovi. Po dvou letech v Rennes zamířil Čech už jako výrazně zkušenější brankář do evropského velkoklubu, londýnské Chelsea. Tam se stal jedním z nejlepších brankářů světa. Ideální scénář. Kdyby však Petr Čech odešel do Chelsea už jako teenager do mládežnické akademie, možná by se mu taková velká kariéra nikdy nepovedla.

Z talentovaných českých brankářů, kteří odešli ve velmi mladém věku do zahraničí, do akademií klubů anglické Premier League, se totiž zatím nikdo neprosadil do prvního týmu. Stačí připomenout některé z nich.

Osudy českých teenagerů v Anglii

Marek Štěch jako teenager a velký talent odešel ze Sparty do londýnského West Hamu United. Neprosadil se. Putoval po hostováních. Byl i zpět ve Spartě. V letech 2014-17 v ní odchytal 19 ligových utkání. Připsal si dokonce jeden start v české seniorské reprezentaci za Pavla Vrby v červnu 2014 proti Rakousku. Později ho z branky Sparty vytlačil David Bičík. Štěch se vrátil zpět na ostrovy. Působil v nižších soutěžích. Dnes je mu 33 let a s vrcholovým fotbalem už skončil.

Každý možná neví, že také Jindřich Staněk prošel jako mladík pražskou Spartou a na začátku roku 2014 jako 17letý zamířil na ostrovy. V Evertonu se neprosadil. Naštěstí se mu povedl restart po návrat do Česka. Přes Třebíč a České Budějovice se dostal do Plzně, z které se vyšvihl až do české reprezentace. Nyní je, po deseti letech od přestupu do Ewertonu, v 27 letech čerstvou posilou Slavie.

Matěj Kovář odešel jako 17letý talent na začátku roku 2018 ze Slovácka do akademie Manchesteru United. Ve velké konkurenci se do áčka ManU neprosadil. Dostal však překvapivě šanci v minulé sezoně od Sparty. Po trochu rozpačitém začátku se mu hostování vydařilo. Stal se jedničkou. Pomohl Spartě k titulu. Ta měla zájem na pokračování. Kovář však zůstat dál na hostování nesměl. ManU ho raději prodal údajně za 5 mil. euro do Leverkusenu. Bundesligu zatím nechytá. Přednost dostává zkušený 34letý Fin Lukas Hradecky, který zatím nastoupil do všech ligových utkání. Kovář dostává příležitost v Evropské lize a zápasech domácího poháru.

Vítězslav Jaroš odešel jako teenager z pražské Slavie v roce 2017 do FC Liverpool. Do Premier League se zatím také neprosadil. Putuje po hostováních. Byl v St Pattricks, Notts County a Stockport County. Nyní je mu 22 let a je čerstvě na dalším hostování v rakouském klubu Sturm Graz.

Prosadit se jako velmi mladý brankář ve velkoklubu je těžké

Díky možnosti střídat v utkání až pět hráčů, je dnes možnost uplatnění pro hráče v poli snazší než dříve. V bráně však může chytat pořád jen jeden. A trenéři bývají často opatrní. Málokdy dají šanci mladíkovi jako třeba Priske Kovářovi. Trenéři ve velkých klubech raději sází na zkušené brankáře. Je to logické. Chtějí se po nich okamžité výsledky. Není čas na omyly jako v průměrných klubech. Proto by si to měl každý teenager dobře rozmyslet, než podlehne vábení velkoklubů a našeptávání agentů.

Mladý brankář potřebuje především chytat. Sbírat zápasové zkušenosti. Proto je často lepší zůstat v menším klubu, ale pravidelně chytat v mladém věku ligu či druhou ligu a výkonnostně růst. Je to rozhodně lepší, než sedět ve velkoklubu na lavičce nebo putovat opakovaně po hostováních. Hostování mladému brankáři může pomoci v případě, že na něm pravidelně chytá. Mnohdy ho však menší klub na hostování sice vezme, ale nakonec stejně dává přednost svému kmenovému brankáři.

V průměrném klubu, za horší obranou, si mladý brankář více zachytá. Může na sebe kvalitními výkony výrazně upozornit. Když chytá dlouhodobě dobře, nabídka z velkého klubu časem přijde. Přijde však už pro zkušeného brankáře, který „má jméno“ a bude mít daleko větší šanci se prosadit.

Příkladem úspěšného brankáře, který šel postupnou cestou přes menší kluby, a dnes jako zkušený „sbírá ovoce“, je Václav Hladký. Dnes 33letý brankář Ipswich Town byl před lety juniorským českým reprezentantem. Na rozdíl od některých svých vrstevníků jako teenager do velkého klubu neodešel. Chytal za Zbrojovku Brno, Líšeň a Slovan Liberec. V roce 2018 se už jako 28letý vydal na britské ostrovy. Přes skotský St. Mirren a anglický Salford se dostal do Ipswich Town, klubu Championship. Tam je v poslední době jedničkou. Ipswich je na průběžném 2. místě druhé nejvyšší soutěže a bojuje o postup do Premier League.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz