Projekt Malina pro slona jsme podpořili i v loňském roce. Avatar – budoucí psí hrdina se pilně připravuje na svoje poslání.

Nadace na ochranu zvířat podporuje řadu let projekt Malina pro slona zaměřený na přípravu psů vycvičených na speciální pachové práce v Africe Hankou Böhme. Nejnovějším adeptem na boj proti pašerákům je Avatar, kterého jsme vám představili v červnu loňského roku, kdy nás Avatar navštívil spolu s Hankou a delegací z Afriky.  

My jsme chtěli vědět, co všechno Avatar za loňský rok stihl:

Avatar_navtiskava pachovou konzervu_foto archiv Malina pro slona

Avatar – budoucí psí hrdina

Jeho osudem není běžný psí život, jak ho známe – sportování či jiné dovádění s páníčkem či jinými pejsky. Tenhle psí dorostenec dostal do vínku zcela zásadní úkol – zachraňovat ohrožená zvířata v Africe, kam odletí už za půl roku… Bude tak už 12. českým psem, který tam bude vyslán v rámci obdivuhodného projektu Malina pro slona.

Celým jménem Avatar Od Vodního Hradu je pes plemene belgický ovčák malinois, narodil se 16. března 2023 a na svou životní roli se pečlivě připravuje už odmala – kromě základní poslušnosti se učí zejména čuchacím dovednostem, které bude potřebovat nejvíc. Bude totiž působit po boku celníků v Kongu-Brazzaville, kde bude prohledávat zavazadla na letišti i mimo město v dopravních prostředcích (autobusy, nákladní a osobní auta) a odhalovat pašovanou slonovinu, šupiny z luskouna, kožešiny či maso divokých vzácných zvířat, ale též zvířata živá – krokodýly, želvy, papoušky, a v neposlední řadě třeba i zbraně (ty se psi učí hledat vždy až přímo na místě).

Už ve třech měsících uměl navádění na pamlsky a důsledně se učil základní poslušnosti – k noze, sedni, lehni, oční kontakt a především už docela zdařile zvládal přivolání. A také se pomalinku začal učit používat nos.
Už jako mrně absolvoval i několik návštěv televizních pořadů a přijeli ho osobně navštívit celníci až z Konga, kde bude působit: Mbon Waye Doniam a Freddy Zeguel Pakel; spolu s jeho paničkou a trenérkou Hanou Böhme ho pak společně představili mj. i v rámci oslav Dne dětí v Safari parku ve Dvoře Králové (Safari park podporuje podporuje Malinu pro slona dlouhodobě, a to i finančně).

Avatar se samozřejmě postupně zdokonaluje v čuchání. Hanka ho od začátku motivuje na balonek, aby místo pamlsků hledal hračku. Postupně piluje základní poslušnost.
V půl roce začal cvičit obrany a jde mu to víc než dobře. Zřejmě zdědil hodně genů po svém otci Raptorovi des Deux Sabres, který působí jako služební pes Vězeňské služby ČR ve Vazební věznici Praha-Ruzyně. A synovy sedmiměsíčniny oslavil v říjnu krásným úspěchem v Obranářském speciálu SKP Ostrava Studénka 2023 – zvítězil ve vloženém závodu pro Juniory.

Od léta Avatar hodně jezdil po větších veřejných akcích – představil se např. na velkém Rekord Bull Srazu, Psím dnu Teplice, a též Psím dnu Prahy 2, kde se mj. seznámil s celníky z Celní správy hl. m. Prahy.

Ve čtvrtek 16. listopadu pojal své 8měsíčniny ve velkém stylu – přijel za ním štáb České televize, aby zdokumentoval jeho dovednosti. Na kameru předvedl například, jak se navtiskává pachová konzerva a trénink na vrakovišti – hledal v autě peška. “Šel krásně systematicky, byl dnes opravdu moc šikovný. Přímo ukázkově pak při označení nalezené věci zamrznul, což dřív tak dobře nedělal,“ zhodnotila výkon spokojeně Hanka. Natočený materiál se má vysílat v březnu v pořadu Máme rádi zvířata, vlastně k Avatarových prvním narozeninám.

Avatar trénuje na vrakovišti_foto archiv Malina pro slona

Koncem listopadu (přesně v pátek 24. listopadu 2023) úplně parádně poprvé označil okapi! V sobotu 16. prosince pak oslavil už 9 měsíců na tomto světě. A Hanka mu zrovna v těch dnech vybírala to nej místo právě v Kongu, kam už letos odletí pomáhat zachraňovat zvířata…
Z bezpečnostních důvodů tentokrát nemohla o své cestě informovat “online” a měla kolem sebe nepřetržitě i bodyguardy… Ano, bohužel je to tak – ne všichni záchraně ohrožených zvířat v Africe fandí. Ale Hanka svůj projekt Malina pro slona nikdy nevzdá!

Hanka s bodyguardy_foto archiv Malina pro slona

Projekt Malina pro slona má velký mezinárodní přesah. Úspěšně funguje už od r. 2018 a vede ho přední trenérka psů Hana Böhme. „Výcviku psů se věnuji už od mládí a dnes vedu psí školu, připravuji psy na zkoušky či výstavy a pomáhám lidem i s převýchovou problémových psů. V rámci Maliny cvičím speciální detekční psy, kteří pak v Kongu odhalují pašeráky cenných trofejí,“ vysvětluje.

Příprava těchto speciálně cvičených psů pro práci v Kongu je pochopitelně značně náročná i finančně – náklady přesahují 300 tisíc korun! Vycvičeného Avatara by si měli přibližně v létě 2024 přijet osobně převzít celníci z Konga přímo sem do ČR (už zmínění pánové Mbon Waye Doniam a Freddy Zeguel Pakel). Pes bude do Konga ovšem pouze zapůjčen, aby se kdykoliv mohl vrátit do ČR, kdyby nastaly jakékoliv komplikace.

Více na https://www.malinaproslona.cz/  a samostatných FB stránkách Avatara

Text: Kateřina Kašparová

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.