fbpx

Partneři sekce

Spotřeba plynu v Česku loni klesla o sedm procent0

Spotřeba zemního plynu v České republice v roce 2023 klesla podle předběžných údajů Energetického regulačního úřadu o sedm procent na 7,1 miliard m3 plynu. Příčinou byla především výrazně nižší poptávka po elektřině z plynových elektráren a nadále klesající poptávka domácností i průmyslu. Podle analýzy poradenské společnosti EGÚ Brno tyto důvody společně s vysokou naplněností zásobníků na konci loňské zimy vedly také k nižšímu dovozu plynu do ČR. Obdobný pokles (5 %) zaznamenala i celá Evropská unie.

Pokles spotřeby zemního plynu se také pozitivně podepsal na jeho cenách. Jak sdělilo EGÚ: „Průměrná cena plynu s dodávkou na následující měsíc byla v hlavním evropském obchodním bodě TTF v roce 2023 necelých 41 EUR/MWh, což je přibližně o 69 % méně než před rokem.”

Ilustrační foto: Pixabay.com

Pozici hlavního zdroje plynu pro EU a Velkou Británii si loni upevnily dodávky LNG. Přestože celkový objem dovezeného LNG meziročně mírně poklesl v důsledku nízkého dovozu do Velké Británie, podíl LNG na všech dodávkách vzrostl na 43 %. V samotné EU stoupl naopak objem dodávek LNG přibližně o pět procent. Mezi další významné zdroje zemního plynu v EU patří Norsko, Rusko a Alžírsko. 

Reklama

Autor: Jan Pergl

Autor se zabývá hlavně stavebnictvím a moderními technologiemi