Vstupenky online

Bitva o šest bodů! Středa na Lapači bude patřit šlágru s Prostějovem

Jan Tajzler • 16.01.2024

Souboj dvou ofenzivně laděných týmů a zároveň repríza dvou posledních semifinále se ve středu uskuteční na Lapači, kde domácí tým Vsetína bude hájit 2. místo v tabulce proti dotírajícímu Prostějovu. Jestřábi přiletí na Valašsko povzbuzeni již třetím skalpem ostravské Poruby. Valaši zase v Kolíně přerušili nepříznivou novoroční sérii porážek a vítězství budou chtít potvrdit také před domácím publikem. Závěrečné utkání třetí čtvrtiny základní části odstartuje v 17:30. Fanoušci se znovu mohou těšit na soutěž s Datartem nebo tradiční tombolu 50:50.

Partner utkání:

Dostanou Jestřábi Valachy pod tlak?

Prostějov se podobně jako Vsetín netají vysokými ambicemi. Jestřábi by letos rádi překonali zatím zakleté brány semifinále. Z posledních devíti zápasů se Prostějov může pochlubit bodovou sérii, když pouze jednou z uvedeného vzorku opouštěl ledovou plochu s nulovým ziskem. Cenný je další skalp Poruby, který se zrodil v sobotním kole, Hanákům se podařilo na Ostravany vyzrát i potřetí v sezoně, navíc podruhé nepovolili obávanému útoku lídra tabulky skórovat. Prostějov tak dokonale využil herní krize Vsetína a na Lapači bude usilovat o ztenčení náskoku Valachů na 2. pozici na jediný bod.

Ofenzivní síla Jestřábů je značná, v týmu se mimořádně daří Zdeňku Doležalovi, který je s 21 brankami druhým nejlepším střelcem Chance ligy. Kádr Jestřábů disponuje také nejproduktivnějším obráncem soutěže, Tomáš Hanousek vede produktivitu zadáku s 28 kanadskými body, celkem vstřelil 9 branek, z toho 3 byly dosaženy při přesilových hrách. Mezi nejlepší nahrávače Chance ligy se pak řadí také útočník se vsetínskou minulostí Jakub Illéš 6+21. Dalším nebezpečným střelcem pro vsetínskou obranu bude bezesporu Jan Veselý (15+10). Z Přerova se pak do kádru Jestřábů vrací zkušený forvard Roman Vlach, který po Zlínu a Přerovu nastoupí v aktuální sezoně už za třetí klub. Na odchodu do Německa je pak centr Marek Račuk

Jestřábi se kromě produktivního Hanouska mohou v obraně opřít o zkušené a poměrně urostlé borce, kterými jsou Jan Pohl, Lukáš Forman či Tomáš Drtil. Nejužitečnějším hráčem mužstva je pak s 16 plusovými body Petr Šidlík, který má bohaté zkušenosti i s Tipsport extraligou. V brankovišti pak letos překvapuje Marek Štipčák, který dostal důvěru ve 21 duelech a úspěšnost zákroků má na hodnotě přesahující 92 %, o tři utkání méně pak odchytal zkušený Jaroslav Pavelka, jehož čísla jsou sice mírně horší, ale o jeho kvalitách rozhodně nemůže být pochyb.

Vzhledem k ofenzivní síle pak nepřekvapí, že Prostějov se podobně jako Vsetín řadí mezi nejlepší mužstva ve využívání přesilových her, momentálně jsou Jestřábi hned za Frýdkem-Místkem s procentuálním využitím 20.95 %. Prostějov je zároveň týmem s nejvyšším počtem průměrných střel za zápas, když na branku soupeře v jednom utkání vyšle přes 33 pokusů, hned za Hanáky je právě tým Vsetína. Očekávat tak můžeme atraktivní bitvu s tahem na branku od obou mužstev.

Potvrdí Vsetín návrat formy?

Valaši v minulém týdnu nezačali s herním plánem zrovna dobře. V pondělním a středečním kole podlehli soupeřům ze suterénu tabulky, když ve Frýdku-Místku padli 1:5 a vítězná radost se nedostavila ani na Lapači proti Znojmu (1:2sn). Do toho trenéři definitivně přišli o centra prvního útoku Danielse Berzinše, který utrpěl zranění v souboji s Orly. Za nelehké situace tým cestoval v sobotu do Kolína, kde se ale přeci jen dostavila výsledková i produktivní vzpruha a Valaši utkání proti kozlům ovládli poměrem 5:1. Lví podíl na přerušení nepříznivé novoroční série měla třetí útočná formace, která proti Středočechům zaznamenala hned tři branky. Dvakrát do černého mířil Adam Hořanský a ve druhém utkání v řadě skóroval i Štěpán Bláha. Chuť zvítězit pak dokumentuje i rekordní počet vyslaných střel na branku Kolína, kteří Vsetínští zaokrouhlili na rovných 50 pokusů.

Před šlágrem s Prostějovem pak Vsetín doplnil kádr na brankářském postu a také v útočných řadách. Do konce sezony budou na Lapači působit Cody Porter s Ondřejem Machalou. Do konce ledna by pak klub chtěl zapracovat i na dalším posílení týmu pro blížící se play-off a vrchol sezony, jak ostatně potvrdil i hlavní trenér Jiří Weintritt: „Po novém roce jsme přišli vinou zranění o dva útočníky základní sestavy a příchod Ondry Machaly je prvním doplněním kádru. Pracujeme dál, ale situace na trhu není jednoduchá. Příchod gólmana Codyho Portera je reakce na dlouhodobější zdravotní problémy Patrika Romančíka, uvidíme jak se bude jeho zdravotní stav vyvíjet."

Vzájemné zápasy 2023/2024:

13. kolo: Vsetín – Prostějov 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)

26. kolo: Prostějov – Vsetín 1:6 (0:4, 1:1, 0:1)

První utkání na Lapači mezi Vsetínem a Prostějovem přineslo vyrovnanou bitvu, které bylo ozdobou závěru první čtvrtiny základní části. Zápas nakonec získal Prostějov na svou stranu díky brance ve vlastním oslabení, které dosáhl na startu 3. třetiny Jan Maruna. Ačkoliv Valaši tehdy vyvinuli na branku Jestřábů drtivý tlak, na body v domácím střetnutí nedosáhli. Odveta na Hané pak Valachům vyšla na výbornou, když už ve 22. minutě navyšoval už na 5:0 Erik Hrňa. Vsetínský kapitán v letošní sezoně dosáhl proti Jestřábům na 3 vstřelené branky a po návratu do sestavy v minulém kole by se měl znovu zařadit mezi hlavní tahouny mužstva z Lapače. Naopak za Prostějov proti Vsetínu v letošních vzájemných duelech dvakrát skóroval Jan Veselý. Jak vidno, v letošní sezoně se radují ve vzájemných bitvách hosté, podaří se Valachům tento trend ve středu změnit? Atraktivní souboj odstartuje v 17:30.

Sestavy v posledním kole:

Vsetín: Žukov - Smetana (A), Jenáček, Hryciow, Staněk, Kojo, Larsen, Ondračka - Jonák, Klhůfek, Rob (A) - Holec, Dědek, Půček - Hořanský, Kern, Bláha - Šuhaj, Kratochvíl, Hrňa (C).

Prostějov: Štipčák – Hanousek, Poledna, Drtil, Pohl, Kubeš, Forman – Z. Doležal, Vlach, Illéš – J. Veselý, Jáchym, Jiránek – Slanina, Venkrbec, Fronk – Ostřížek, Hašek, V. Burian – Maruna.

banner pod článkem