Právě čtete

Domácí fitness a wellness pro nohy jako prevence bolesti i moc příjemný relax

6552  
Sdílet: 

Domácí fitness a wellness pro nohy jako prevence bolesti i moc příjemný relax

Nevím jak vy, ale já mám dvoje nohy. Tedy ne dvoje jako čtyři, ale dvoje jako letní a zimní. Zatímco ty letní chtějí hlavně častou pedikúru k odstranění ztvrdlé kůže a otlaků od chození v žabkách (a samozřejmě vždy perfektně nalakované nehty), moje zimní nohy touží být masírovány, procvičovány, koupány, mazány a všemožně hýčkány. A já jim péči ráda dopřávám, protože pak jsou spokojené a nebolí. Udělejte to taky tak.

16. 1. 2024 4 min. čtení Jitka Součková
Domácí fitness a wellness pro nohy jako prevence bolesti i moc příjemný relax

Ale ještě než začnu vyprávět o lechtání chodidel, povím vám, jak se moje nohy cítily před pár lety. Byly těžké a pořád unavené, občas natekly a vůbec se jim nechtělo chodit, protože pata píchala, achilovka táhla a chodidla pálila jako čert. Pamatujete, jak to měla malá mořská víla? Tak asi tak nějak. Ano, tipujete správně, moje nohy byly zralé na ortopeda. Abych to zkrátila, na vině byla patní ostruha, léčba zabrala a rehabilitace mě vrátila do normálu. A já si tenkrát naplno uvědomila, jak moc jsou pro mě zdravé nohy důležité. Proto můj tip číslo jedna zní: Pokud se vám zdá, že nohy bolí víc než jen z běžné únavy, objednejte se na konzultaci k odborníkovi! Kromě ortopedů se bolestem nohou věnují i podiatři/podologové. Pomůžou vám, ať už je příčinou nesnesitelné bolesti patní ostruha, zborcená klenba, plochá noha, vbočený palec, nebo něco jiného.

Jak tedy vypadá moje pravidelná rutina v péči o unavené nohy? 

1. Pořádná masáž stehen a lýtek, protože všechno souvisí se vším

V těle je všechno propojené, to víme. Jednostranná zátěž nás unavuje, to taky víme. Stačí letmý pohled do apky a je jasné, že naše nohy mají pořádně naloženo. Ty moje například měsíčně nachodí kolem 200 kilometrů a vyšlápnou 1000 pater. A za to už si masáž rozhodně zaslouží. 

Nejradši používám masážní váleček, protože s tím zvládnu nohy promasírovat sama za pár minut. Nejdřív vezmu stehna ze všech stran, pěkně odshora dolů. Pak projedu lýtka, která dost trpí kvůli botám na podpatku a občas mě vytrestají výstražnou křečí. A když mi zbyde chvilka, rozválím i hýždě a zlehka párkrát přejedu přes bedra. Tahle rychlá masáž rozproudí krev i lymfu, uvolní fascie a celkově mě tak nějak zpevní.

Co jsou vlastně ty fascie?

Jde o vazivovou tkáň, která prochází celým tělem, propojuje a obaluje orgány, kosti i svaly, drží svalová vlákna pohromadě. Fascie jsou pro pohybový aparát nepostradatelné, protože pomáhají přenášet sílu. A díky tomu se hýbeme. Problém nastává, když fascie ztuhnou a slepí se. To pak ztuhne i sval a nemůže se pořádně protáhnout. Naštěstí jsou fascie pružné a dají se snadno uvolnit masáží.

2. Jemná masáž chodidel, s míčkem nebo bez 

Lidské chodidlo je fascinující věc, v tak maličkém kousku těla najdeme 26 kostí, 19 svalů, 33 kloubů, 10 šlach, 107 vazů a 7000 nervových zakončení. A taky je to nejcitlivější část nohy. Ne nadarmo se o chodidlech říká, že jsou zrcadlem zdravotního stavu.

Moje chodidlová péče zahrnuje pravidelnou pedikúru a dva druhy masáží. Tu jednodušší masáž si dopřávám každou chvíli, třeba když koukám na film. Prostě nohou přejíždím masážní míček – někdy si vezmu ježka (míček s bodlinkami), jindy sáhnu po hladké kuličce s korkovou podložkou, díky které se mi už nikdy nezakutálí pod postel. Když mám víc času, pustím se do reflexní masáže. Prsty postupně promnu chodidla, nárty i kotníky a promačkám akupresurní body. Moje chodidla masáže milují, ale ze všeho nejradši mají stejně obyčejné „skotské střiky“ – střídání teplé a studené vody ve sprše. To dostávají každý den. 

Tip: Rychlá úleva pro unavená chodidla nejen v létě? Petka se zmrzlou vodou! Láhev dejte na zem a rolujte chodidly sem a tam. Chlad otupí bolest a navíc nohy pěkně promasírujete.

3. Prstové divadlo a další legrační cviky 

Deset malých hrdinů je alfou a omegou pro stabilní postoj a zdravou chůzi. Je snadné jim ublížit, třeba úzkými botami, ve kterých jsou jako sardinky. Za takové zacházení se nám „odměňují“ kuřími oky, vbočenými palci, kladívkovými prsty a různými deformitami. Silikonové korektory prstů přinášejí jistou úlevu, ale prevence je vždycky lepší. Zkuste alespoň občas obout širší barefoot boty a doma choďte bosky nebo jen v ponožkách. Uvidíte, že prstíky vám poděkují!

Pro dobrou kondici prstů jsou perfektní i drobné cviky. Já je protahuji pokaždé, když si vzpomenu. Třeba ráno v posteli, stačí minutka a hned se mi vstává veseleji. A pak mám takovou sérii prstových cvičení, kterou projedu vždycky večer. Zkuste to se mnou… Nejdřív prsty zvedejte nahoru a ohýbejte dolů, společně i po jednom – to je fakt těžké. :) Pak je vějířově roztahujte od sebe a zase k sobě. Dalšímu cviku říkám „bagr“, podstatou je prsty sbírat drobné předměty, třeba rozsypané lego. Následuje „hamoun“ – stoupněte si na ručník a jen za pomoci prstů ho postupně shrnujte pod chodidlo. A jestli se chcete opravdu pobavit, chyťte mezi palec a ukazováček (nohy samozřejmě) tužku a něco pěkného namalujte.

4. Vykoupat, namazat, zabalit a nohy na stůl 

To nejlepší nakonec! Po cvičení, ale i po pedikúře přichází slastná odměna. Moje nožky dostávají domácí wellness péči jednou za týden nebo za dva, jak mi to vyjde. Ideální je večer, aby mohly regenerovat celou noc.

Osvědčená trojkombinace začíná vlažnou koupelí (já si přidávám Rochovu sůl nebo pár kapek tea tree), pokračuje nanášením krému (s vysokým obsahem urey) a končí v lázeňských ponožkách (to jsou ty, co mají uvnitř silikonovou vrstvu, aby se krém vsákl do pokožky, a ne do ponožky). K pocitu naprosté dokonalosti už chybí jediné – hodit si nohy na stůl a vychutnávat pohodu. Mimochodem, i nohy na stůl je potřeba hodit správně, podle znalců mají ležet zhruba 10 centimetrů nad úrovní srdce. Ách, to je úleva!

Pro sladké snění i pohodlné lenošení

Pro sladké snění i pohodlné lenošení

Elegantní a něžné spodní prádla i pyžama, ve kterých se budete cítit hýčkáni.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články