Evropa loni nakoupila rekordní množství ruské ropy. Přes Indii

Navzdory válce na Ukrajině… (sic!). Indie těží z toho, že v době evropských sankcí dováží ruskou ropu za snížené ceny, a po rafinaci prodává tutéž ropu na trhy EU za plnou cenu. Dovoz rafinované ropy z Indie do EU vzrostl v roce 2023 na rekordní úroveň a zároveň se dovoz ruské ropy do Dillí meziročně více než zdvojnásobil. To znamená, že spotřebitelé v Evropě v loňském roce zřejmě obdrželi bezprecedentní objemy benzinu, nafty, petroleje a dalších ropných produktů, které pocházejí z Ruska přes Indii, a to navzdory sankcím zavedeným po invazi Vladimira Putina na Ukrajinu.

Indie se netajila a netají ochotou nakupovat ruskou ropu i přes válku na Ukrajině a nadále udržuje dobré vztahy s Moskvou. Podle údajů z trhu Kpler, které analyzoval deník The Independent, se Indie v loňském roce stala největším světovým dovozcem ruské ropy, když dovážela v průměru 1,75 milionu barelů denně, což představuje 140procentní nárůst oproti roku 2022.

Zároveň se dovoz rafinovaných produktů z Indie do Evropské unie prudce zvýšil (o 115 %), a sice ze 111 tisíc barelů denně v roce 2022 na 231,8 tisíce denně v roce 2023, což jsou nejvyšší hodnoty za posledních sedm let analyzovaných společností Kpler – a s největší pravděpodobností nejvyšší hodnoty vůbec.

Trasy ruské ropy do Indie… Tanker, který přiváží ropu z Ruska, se do Indie dostává buď z Baltského moře přes Dánský průliv, Gibraltar a Suezský průplav, nebo z Černého moře přes Bosporský průliv a Suezský průplav (Datawrapper/The Independent).

»Fungovalo to dvojím způsobem – Indie byla schopna nakoupit levnou ropu pro své rafinerie, pak byla schopna tuto ropu rafinovat a prodávat rafinované produkty za plnou cenu, a to na trh (Evropa), který je ochoten za ně platit, protože zoufale potřebuje nahradit ztrátu těch ruských, na které byly uvaleny sankce,« říká hlavní analytik společnosti Kpler Matt Smith v rozhovoru pro The Independent.

Příjmy z ropy jsou pilířem ruské ekonomiky a umožňují Putinovi financovat armádu a doplňovat obranné rozpočty, aby udržel válku, která brzy vstoupí do svého třetího roku.

Evropské země, skupina G7 a Austrálie se pokusily zabránit Putinovi v používání peněz z ropy k naplnění jeho válečné pokladny tím, že zavedly tvrdé sankce na ropu, včetně ruských rafinovaných ropných produktů, a stanovily cenový strop 60 dolarů za barel na ruský prodej do jiných zemí, které využívají jejich lodě a infrastrukturu. Skutečnost, že barely ropy pocházející z Ruska stále proudí do Evropy přes třetí trh, podtrhuje děravost sankcí a nedostatek důrazných donucovacích opatření.

Podle společností sledujících obchod s ropou je nemožné rozlišit, které rafinované produkty pocházejí z ruských surovin, jakmile byly rafinovány v jiné zemi. Sledování dovozu surové ropy a určení vývozu rafinovaných produktů z konkrétních zařízení však může poskytnout dostatečnou představu.

Jedním z takových příkladů je rafinerie Jamnagar v Kutchském zálivu na západním pobřeží Indie, kam podle Kplera teče ruská ropa především. Z vývozu této rafinerie směřovalo v roce 2023 přibližně 30 procent do Evropy.

»To podkopává sankce, ale zároveň je to šedá zóna,« říká analytik Smith a dodává: »Ruskou ropu ani výrobky z ní vyrobené není možné z globálního trhu vytlačit. Rusko je také natolik klíčovým hráčem, že mocnosti nemohou ruské dodávky z globálního trhu zcela vymýtit, protože by to způsobilo prudký nárůst cen.« V loňském roce dováželo rafinované produkty z Indie přibližně 20 z 27 zemí EU, přičemž Nizozemsko se na celkovém objemu podílelo 24 %.

Podle Matta Smitha se EU »pohybuje na tenkém laně« mezi snahou snížit financování Kremlu a zároveň zajistit, aby se na světový trh dostalo dostatečné množství ruských dodávek a nedošlo k prudkému nárůstu cen, který by západní ekonomiky ochromil zcela.

Tak co, Fialo, pořád trváte na tom, že Česká republika se úspěšně zbavuje závislosti na ruské ropě?

»Moje vláda zdědila zemi, která byla z 97 % závislá na ruském plynu a z více než 50 % na ruské ropě. Závislosti na plynu jsme se zbavili úplně a závislosti na ropě se zbavíme tím, že rozšíříme ropovod TAL, který vede z Itálie do Bavorska.« (Petr Fiala, sociální síť X, 18. prosince 2023)

Chudáku!

Marie Krejčíková

Související články

1 KOMENTÁŘ

  1. Ale ale Maruško, proč tak ječíte? Evropa má přeci svoji ropu a zemní plyn a Rusko za své komodity z Indie obdrží tvrdou měnu, tedy indickou rupii. Dolar je přeci podle vás stejně na ústupu, takže rupie je určitě lepší. Nebo že by to bylo podle notiček z Ruska jinak?

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy