Připojte se

Jan Cimický byl už v 90. letech vyhozen z Bohnic. Pacientky popsaly jeho nechutné praktiky

Jan Cimický - Zdroj: Wikimedia

Krimi

Jan Cimický byl už v 90. letech vyhozen z Bohnic. Pacientky popsaly jeho nechutné praktiky

Kauza psychiatra Jana Cimického přináší další střípky do mozaiky příběhu, který zatím vypráví o sexuálním loudilovi a psychickém násilníkovi skrytém v mocném muži s respektem doktora.

V úterý u Obvodního soudu pro Prahu 8 bývalý ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Zdeněk Bašný uvedl, že Cimického z ústavu už v roce 1996 vyhodil pro zneužití lékařského postavení. Zmínil dva podněty, které ho k tomuto rozhodnutí vedly.

„My jsme se na základě dvou dotazů kvůli aktivitám, které mají s tímto souvislost, rozešli v pracovněprávním vztahu, pan doktor Cimický odešel z léčebny,“ řekl u soudu dlouholetý ředitel Bohnic. Ženy, které se ptaly vedení ústavu, zda jsou metody Cimického v pořádku, to nechtěly v tu dobu rozmazávat. „Popisovali nějaké osahávání, přesně si to nevybavuji,“ dále uvedl Bašný s tím, že podle něj bylo toto jednání v rozporu s lékařskými postupy.

Bašný tehdy psychiatra Jana Cimického s popisem vyšetření od pacientek konfrontoval, ale lékař vše popřel. Když se to stalo podruhé, dohodli se na ukončení spolupráce.

U soudu jako svědkyně stanula také sexuoložka Hana Fifková, která pacienty po Cimickém převzala. Prozradila, co jí ženy popisovaly – lékař prý vyžadoval francouzské polibky, osahával je na intimních partiích nebo je nutil stimulovat jeho penis. „U každého sexuální násilí, které se děje ve vztahu mocný–bezmocný, například ve vztahu lékaře a pacienta, je možnost obrany neuvěřitelným způsobem omezená,“ vysvětlila sexuoložka.

Celá devadestá léta se v Bohnicích vědělo, že se děje něco špatného. A netýkalo se to jenom Jana Cimického, podobného jednání se dopouštěli i další lékaři. Tomu pomáhal i nedostatek osvěty, kdy ženy úplně nevěděly, co si k nim lékař může dovolit.

K nahlášení nevhodného chování ženám bránil stud nebo strach ze stigmatizace. Potom je nutné, aby se alespoň jedna z obětí odhodlala vypovídat, přičemž ostatní ji zpravidla následují. Stejné zkušenosti s bývalými Cimického pacientkami, kterým se po setkání s lékařem stav velmi zhoršil, u soudu potvrdila i další lékařka Hana Papežová

Jan Cimický je obžalován z 39 skutků, kterých se měl dopustit mezi lety 1979 a 2019 v Psychiatrické nemocnici Bohnice a v Centru duševního zdraví Modrá laguna, které založil po odchodu z Bohnic. Mezi údajnými oběťmi jsou i dívky, kterým v inkriminované době nebylo ani 18 let. Obžaloba pro psychiatra požaduje tři roky vězení a zákaz vykonávání lékařské profese.

Šéfredaktor ve Webmint Media House a korektor na CNN Prima News, je osobností, která se v médiích pohybuje s vášní a závazkem vůči kvalitě. Jeho láska k českému jazyku a zájem o aktuální dění ve světě a kultuře jsou klíčové pro jeho práci a postavení v mediálním průmyslu.

Přidat komentář

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další články ze sekce Krimi

Co je trendy?

Připojte se k nám

Kurzy měn dle aktuálního kurzu ČNB.
Zdroj dat: Kurzyakcie.cz
Nahoru