• Jako první se svým svědectvím proti Janu Cimickému vystoupila herečka Jana Fabiánová, která se v pořadu 13. komnata České televize v polovině října 2021 rozhovořila o tom, že ji Cimický sexuálně napadl u sebe v ordinaci. Cimický uvedl, že to není pravda.
  • Vzápětí se začala rojit další svědectví napadených žen. 8. listopadu 2021 se k ženám, které měl Cimický obtěžovat, přidala i známá moderátorka České televize Martina Vrbová Hynková, která moderuje pořady Retro nebo Sama doma. 
  • Na jaře 2022 zahájili policisté trestní stíhání. „Kriminalisté ve věci zahájili trestní stíhání konkrétní osoby pro trestné činy znásilnění a vydírání. Těchto skutků bylo podle zjištění kriminalistů 29 a odehrály se v rozmezí let 1980 až 2016,“ nechal se slyšet mluvčí Policie ČR Jan Daněk 1. dubna 2022.
  • 23. června 2023 padla obžaloba ze 4 znásilnění a 35 případů vydírání.
  • Začátek hlavního líčení byl naplánován na 7. listopadu, došlo ale ke zvratu – psychiatr se 21. října u sebe v ordinaci předávkoval, později vyšlo najevo, že podle všeho prášky na spaní, proti úzkostem a depresím, jak informoval Blesk.
  • Ještě během hospitalizace Cimický žádal, aby byl soud odročen. Neuspěl. Zasáhla ovšem vyšší moc. Líčení bylo přesunuto na leden 2024 z důvodu nemoci předsedy soudního senátu, začalo 4. ledna.
  • Státní zástupkyně Martina Adámková četla obžalobu hodinu, oběti požadují celkem 5,8 milionu na odškodném. Obžaloba přednesla několik šokujících svědectví, v rámci kterých se psychiatr měl dopusit pokusu o znásilnění studentek i pacientek, jedné z nich přitom bylo v době činu 16 let.
  • Státní zástupkyně pro Cimického navrhuje tříleté vězení a zákaz výkonu lékařské profese.
  • Cimický řekl, že se necítí vinen. Na dotazy odpovídat odmítl. „Pokud jsem se něčím provinil, tak naivní vírou v pravdu a spravedlnost. Starat se o pacienty je mým smyslem života již 52 let,” sdělil mimo jiné.
  • Soud pokračoval 16. ledna, promluvil mj. exšéf bohnické léčebny Zdeněk Bašný, který Cimického vyhodil – uvedl, že to bylo kvůli dvěma podnětům, podle nichž Cimický pacientky osahával. Novináři, kteří o Cimickém chystali v minulosti reportáže, promluvili o vyhrožování.
  • 22. února líčení pokračovalo, promluvili dva svědci, lékař a sestřička z bohnické léčebny, kteří přišli do kontaktu s Cimického oběťmi. V soudní síni strávili dohromady asi 15 minut, na další části jednání soud vyloučil veřejnost.
  • 29. února pokračovalo další kolo líčení, během kterého vypovídali svědkové. Byly mezi nimi i dvě sestry, které u psychiatra pracovaly v jeho soukromé ordinaci Modrá laguna. „Někdy byl klidný a někdy se zase dovedl rozčílit, ne směrem k pacientům, ale když jsme něco udělali špatně, tak bylo zle. Ale bylo to jen výjimečně,“ vypověděla jedna z nich. Že by se ale psychiatr dopustil nějakého neetického počínání vůči svým pacientkám, si nemyslí ani jedna z žen, které vypovídaly.

Soud s Janem Cimickým
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
13:45
29. 2. 2024

Vážení čtenáři,

zbytek dnešního soudního přelíčení s psychiatrem Janem Cimickým už proběhne za zavřenými dveřmi bez účasti veřejnosti. Tímto náš přenos končí, a vám, milí čtenáři, děkujeme za pozornost. Případ budeme sledovat i nadále.

13:29
29. 2. 2024

Novináři musí znovu opustit jednací síň, neboť před tím než soud přistoupil k výslechu zbylých svědků, byla znovu z jednání vyloučena veřejnost.

13:25
29. 2. 2024

Po několika minutách je výslech svědkyně u konce. Soudce Petr Novák jí položil několik stručných dotazů ohledně toho, jak se na pracovní pozici v Modré laguně dostala. Pár dotazů měl také Cimického obhájce Miroslav Kučerka. Ptal se na to, zda je pravda, že jsou některé akupunkturní body v intimních místech.


Jsou to akupunkturní body, které jsou v místě, když to tak řeknu, na kraji ochlupení. Jeden z těchto bodů je také mezi prsy. Záleží jakou měly klientky akupunkturní sestavu,“ odpověděla svědkyně. I ona byla tázána, zda byla svědkem nějakého nevhodného chování obžalovaného psychiatra. Uvedla, že nikoliv: „Nikdy jsem o ničem neslyšela, ale četla jsem o tom,“ řekla soudu.

13:14
29. 2. 2024

Ve 13:13 do jednací síně vstupuje další svědkyně. Tou je opět bývalá kolegyně Jana Cimického. Pracovala v jeho ordinaci Modrá laguna jako zdravotní sestra v letech 1995-2003.

13:02
29. 2. 2024

Krátce po 13. hodině u Obvodního soudu pro Prahu 8 bude po polední přestávce pokračovat hlavní líčení v případu Jana Cimického. Před jednací síní se opět hromadí novináři a aktéři soudního procesu. V odpoledním bloku dnešního jednání soud provede výslech několika dalších svědků. Novináři uslyší znovu jen část z nich, zbytek výslechů proběhne kvůli ochraně soukromí svědků s vyloučenou veřejností.

10:10
29. 2. 2024

Vzhledem k vyloučení veřejnosti z jednání, bude náš online přenos do 13:00 přerušen. 

10:04
29. 2. 2024

Zdravotní sestry, které soud vyslýchal, v soudní síni mluvily za účasti veřejnosti. Předvolaných svědků a svědkyň je ještě několik, avšak po dobu jejich výpovědi bude veřejnost ze soudní síně vyloučena, ačkoliv se údajně nejedná přímo o poškozené, soud toto rozhodnutí zdůvodnil ochranou jejich soukromí. Znovu budou moci novináři do soudní síně vstoupit ve 13:00.

9:59
29. 2. 2024

Další svědkyní je žena, která rovněž v Cimického ordinaci Modrá laguna pracovala jako zdravotní sestra: „Pracovala jsem u něj v letech 2002 – 2012 v ordinaci Modrá laguna, vystřídala jsem tam sestru, která potřebovala skončit. Nikdy jsem u něj žádné zvláštní chování k pacientkám neviděla.”

Na dotaz Cimického obhájce, jak by jej jako člověka charakterizovala odpověděla: „Je to těžké, někdy byl klidný a někdy se zase dovedl rozčílit, ne směrem k pacientům, ale když jsme něco udělali špatně, tak bylo zle. Ale bylo to jen výjimečně.

9:52
29. 2. 2024

Výslech svědkyně je u konce. V soudní síni ji nyní střídá dálší. 

9:46
29. 2. 2024

Státní zástupkyně Martina Adámková nyní svědkyni položila několik dotazů. Ptala se na běžný chod ordinace, personální obsazení a podobné záležitosti.

Svůj dotaz svědkyni položil i Cimického obhájce, zeptal se jí, co si o celé kauze myslí. „Já s ním mám jen dobrou zkušenost, k pacientům je empatický a vstřícný. Má s pacienty trpělivost a je velmi ochotný. Pro mě je ta kauza překvapující, pokud se něco takového ženě stane, měla by to řešit hned a svěřit se svému blízkému okolí, to je můj názor. Já jsem u pana doktora nic takového nezaznamenala,“ řekla svědkyně.

9:40
29. 2. 2024

Svědkyně soudu sdělila, že u obžalovaného psychiatra nikdy žádné podezřelé jednání nezaznamenala: „Já jsem za celých deset let nic takového nezachytila. Ani vůči mně, ale ani vůči pacientkám. Nikdy jsem nic nezpozorovala. Jsem tam od rána a odcházím s posledním pacientem, to je obvyklé do jedné hodiny.“

9:38
29. 2. 2024

Sestřička ze současné Cimického ordinace u začala svou výpověď u soudu tím, jak v Modré laguně probíhá léčba akupunkturou: „Když jde o léčbu akupunktruou, pacienta položíme na lehátko, natočíme minutník na půl hodiny a pan doktor odchází. Já se pacienta ptám, jak se cítí a tak podobně. Po půl hodině vytáhnu jehly a pak se ptáme, jestli pacient přijde znovu. Většinou nabízíme deset sezení, jedno za týden,“ řekla svědkyně.

9:32
29. 2. 2024

Soud přistoupil k výslechu dnešní první svědkyně, tou je sestřička z ordinace Jana Cimického.

9:25
29. 2. 2024

V 9:25 předseda soudního senátu Petr Novák zahájil jednání. Na programu je dnes výslech dalších svědků, přičemž u části z nich výslech proběhne za zavřenými dveřmi, bez účasti novinářů. Jednání je rozděleno do dvou bloků, na dopolední a odpolední část.

09:15
29. 2. 2024

Krátce po deváté hodině se na místo dostavila jak zmocněnkyně poškozených obětí Lucie Hrdá, tak i její sok v této soudní při - advokát Miroslav Kučerka. Sám Cimický dle očekávání nedorazil.

8:45
29. 2. 2024

Vážení čtenáři,

vítáme vás u dalšího, v pořadí už čtvrtého dne hlavního líčení s psychiatrem Janem Cimickým, jenž je obžalovaný z celkem čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Minulý týden byla veřejnost kvůli výslechům svědků, kteří sdělovali citlivé informace, ze soudní síně vyloučena. Psychiatr Cimický na jednání kromě toho prvního nechodí, nepředpokládá se, že by dnes dorazil. Zastupovat ho bude jeho advokát.

10:00
22. 2. 2024

S ohledem na to, že do soudní síně nesmějí ani novináři, tímto náš online přenos končí. Děkujeme za pozornost, případ budeme sledovat i nadále.

9:50
22. 2. 2024

Před výslechem dalších svědků byla ze soudní síně vyloučena veřejnost. Bude se tak dít po celý zbytek dne. Předvolaných svědků je hned několik a jsou předvoláni i na odpolední hodiny, jak potvrdila státní zástupkyně Martina Adámková. Ta novinářům řekla, že nedokáže odhadnout, jak dlouho bude líčení trvat. Cimickému navrhuje tříleté vězení ve věznici s ostrahou. 

 

VIDEO
Video se připravuje ...
9:45
22. 2. 2024

Dále soud přistoupil k výslechu ženy, která před 30 lety pracovala jako sestřička v Bohnicích. I ona měla přijít do kontaktu s jednou z údajných obětí psychiatra Cimického. V soudní síni však strávila pět minut. Vysvětlila, že si na ni už moc nepamatuje: „Bylo to pře 32 lety. Byla hospitalizována v souvislosti s případem Jana Cimického. Já jsem jí neléčila, pouze vím, že měla vysoký tlak a závislost na lécích,“ řekla svědkyně soudu.

9:39
22. 2. 2024

Výslech svědka zabral jen deset minut. Na dotaz státní zástupkyně Martiny Adámkové, zda za jeho působení v Bohnicích zaznamenal nějaké nevhodné chování Jana Cimického, odpověděl: „V době, kdy jsem tam působil jako lékař, nevím, jestli tam bylo nějaké povědomí o sexuální nezdrženlivosti pana Cimického. Když byl propuštěný, šly kolem toho nějaké řeči, to už jsem tam ale nepracoval.“

Fotogalerie
72 fotografií