Porcelánka Stružná patřila k nejstarším u nás, už ji připomíná jen výstava

  16:16
S historií zaniklé porcelánky ve Stružné se mohou na výstavě v krajské knihovně až do konce ledna seznámit její návštěvníci. Expozice „Malá, ale naše“ představuje historii a artefakty z této fabriky. Kromě desítek fotografií z výroby porcelánu je k vidění i pracovní deník malíře Josefa Brauna z roku 1938 a technologie přípravy porcelánové hmoty i sortimentem manufaktury ve Stružné.

K nejzajímavějším exponátům patří ukázky růžového porcelánu, který se začal vyrábět v roce 1982 či soupravy Kobalt. Ta patřila do portfolia porcelánky do roku 1974.

„Nechybí ohnivzdorný porcelán Asmonit vyvážený do bývalého SSSR a obří lázeňský pohárek vytvořený v limitované edici ke 170. výročí založení porcelánky,“ upozornila na konkrétní exponáty Andrea Bocková z krajské knihovny.

Výrobky, které kdysi v porcelánce ve Stružné vznikaly.

Autory a kurátory výstavy v krajské knihovně jsou Štěpánka Götzová a Antonín Foglar.

Třetí nejstarší porcelánku v Čechách založil ve Stružné v roce 1803 Christian Nonne, který v Čechách původně provozoval manufakturu v Klášterci nad Ohří. V 19. století se v někdejším Kysiblu, současné Stružné, vyrábělo stolní nádobí, krajáče na mléko, lázeňské pohárky, figurky, hračky a rovněž luxusní vázy.

V roce 1945 byla manufaktura znárodněna, dále fungovala v rámci národního podniku a od roku 1958 spadala pod Karlovarský porcelán. Porevoluční období pak znamenalo konec výroby porcelánu ve Stružné. V roce 1997 byla výroba zastavena a stroje, formy, hotové i rozdělané výrobky odvezeny a rozprodány. Budovy byly v roce 2009 částečně zbourány, menší měrou přestavěny a areál patrně poslouží jako stavební pozemek.