Odrůdy brambor. Jaké jsou ty nejlepší?

Doba pěstování se pomalu, ale jistě blíží a řada aktivních pěstitelů už přemýšlí nad tím, jaké odrůdy brambor vysází na svou zahradu do připravených záhonů hned, jak odezní zima a teploty se začnou zvedat.

Výběr vhodné odrůdy však není zrovna snadný. Na trhu se setkáte s velmi ranými, ranými i pozdními odrůdami, z nichž vybrat si tu nejlepší není jednoduché. Vždy však na první místo klaďte kvalitu.

Na kvalitě záleží, a to i v případě brambor

Nejlepší odrůda brambor je ta, která je dostatečně kvalitní. Jinými slovy na kvalitě záleží i v případě výběru vhodné odrůdy k pěstování. Sázejte zpravidla na novou sadbu, která bude certifikovaná čili úředně ověřená. Pokud takovou sadbu koupíte, můžete si být jisti, že jsou brambory otestované proti virovým chorobám a že pěstování bude se vší pravděpodobností úspěšné. 

Kvalitní odruda brambor

U certifikovaných sazeb je skutečně minimální, ne-li nulové riziko, že vypěstujete zdravotně nezávadné brambory, které během pěstování nebudou okupovány ani množstvím mšic. 

Jakou odrůdu brambor zvolit?

Ať už jste zkušení pěstitelé nebo začátečníci, měli byste vědět, že brambory se dělí dle délky vegetačního období a také dle termínu sběru. V tomto případě mluvíme o bramborách raných, velmi raných, středně raných, polopozdně raných a pozdních. 

Velmi rané odrůdy brambor

Velmi rané odrůdy brambor jsou takové, jejichž vegetační období je šedesát až sto dnů. Spadá sem brambory odrůda Anuschka, dále odrůdy brambor Impala nebo brambory odrůda Colette. 

Odrůdy velmi raných brambor se pyšní nízkým množstvím sacharidů. Preferují je tak hlavně lidé trpící cukrovkou. Zejména odrůda brambor Adora je pro “cukrovkáře” jako dělaná, má hladkou slupku s mělkými očky a její chuť je krapet máslová.

Rané odrůdy brambor

Další skupinou odrůd brambor jsou rané brambory. Jejich vegetační období je stanoveno na sto až 110 dnů. Do skupiny “rané brambory odrůdy” patří například brambory odrůda Belana, Malvina, Sunita, odrůda brambor Marabel nebo odrůda brambor Rosara či Elfe nebo odrůdy brambor Dali.

Vůbec nejvyhledávanější je v posledních letech brambory odrůda Marabel, která je chuťově bezkonkurenční. Má nasládlou chuť a pyšní se opravdu neuvěřitelnou krémovou texturou. Vysokou konzumní kvalitou se zase pyšní odrůda Julinka, která je také velmi populární.

Středně rané brambory

Středně rané odrůdy sadbových brambor dozrávají zhruba 110 až 120 dnů. Nejoblíbenější odrůdou je Agria, která má opravdu vysokou úrodnost a je vhodná jak na vaření, tak na pečení nebo smažení bramborových lupínků či hranolek. Není to však jediná odrůda z kategorie “středně rané”, která je vyhledávaná. 

Mezi středně rané brambory patří dále odrůda brambor Princess, Ditta, Finessa, také odrůda brambor Soraya a Red Lady. 

Polorané a pozdně rané odrůdy brambor

Poslední skupinou odrůd brambor jsou polorané až pozdně rané brambory. Jejich vegetační období je delší než 120 dnů. Zde bychom našli brambory odrůda Antonia, dále Jelly, taktéž odrůdu Tosca, která pochází až z Dolního Rakouska. Dále sem patří i odrůda brambor Laura.

Brambory se také dělí podle varného typu

Brambory se však nerozlišují jenom podle toho, jestli se jedná o rané, velmi rané nebo polorané kousky. Rozlišují se i na základě varného typu. Jinými slovy se při výběru vhodné odrůdy zohledňuje nejen jejich vegetační období, ale kromě jiného také účel použití. 

Varný typ brambor

Typ A

Existují například brambory typu A, které se nerozvařují a které mají jemnou texturu. I proto se hodí například na bramborový salát nebo jsou ideální přílohou k masu. Do této kategorie patří například brambory odrůda Camel (často se také označuje za typ AB), která má žlutou dužinu a červenou dvojvrstvovou slupku. 

TYP B

Brambory spadající do kategorie B jsou takové, které jsou trochu moučné a slabě se rozvařují. Opět jsou však ideální přílohou, snadno se z nich vykouzlí třeba hranolky. Sem spadá brambory odrůda Red Anna, která je zároveň poloranou odrůdou. Má nejen příjemnou chuť, ale i vůni.

Také sem patří odrůda brambor Monika.

TYP C

Moučnaté a středně se rozvařující brambory – tak lze nazvat ty, které spadají do skupiny C. Mají polohrubou strukturu a jsou tak vhodné na přípravu třeba bramborové kaše.

TYP D

Posledním typem brambor je typ D, který je specifický tím, že je výrazně moučnatý a velmi se rozvařuje. Má hrubou strukturu, i proto se používá velmi často k výrobě lihu.

3.3/5 - (20 votes)

fajnadomacnost

Jsme nadšený tým co se stará o svou i vaši Fajnovou domácnost. Někdy znamená domov místo, kde je tvoje srdce. Tomu my věříme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest